Akvaryum & Balık

Balık Bakımında Temel Kurallar

Balık Bakım Kuralları
Rate this post

Sağlıklı ve kayıpsız olarak balık beslemenin bazı kuralları bulunur. Bu kurallar öğrenildiğinde ve tam olarak uygulandığında sorunsuzca balık bakılabilir.

Suyun Berraklığı

En uygun su görünümü cam gibi olmalıdır. Suyun renginin sarı ya da başka bir renkte olması engellenmelidir. Sık su değişimleri, aşırı yemleme yapılmaması, yeterli filtrasyon gibi faktörler suyun berraklığını sağlar.

Balık Bakım Kuralları

Su değişimi

Akvaryum’un boyuna göre su değişimleri düzenli olarak yapılmalıdır. Yani her akvaryum için aynı sürede değişim yapılması kuralı yoktur. Haftada ortalama birkaç defa su değişimi yapmak uygun olabilir.

Yemlemenin doğru yapılması

Balıklara yem verirken, kısa sürede tüketebilecekleri miktarda vermek gerekir. Balıkların yemediği artık yemler akvaryum’u kirleterek kötü kokulara sebep olur ve suyun berraklaşmasını önler.

Biyolojik filtrasyon

Biyolojik filtrasyonu en iyi şekilde yapabilmek için zeolit ve lav kırığı kullanmak yararlı olacaktır.

– Bu 3 faktöre dikkat edilmemesi, suyun berraklığı açısından olumsuzluk teşkil edeceği gibi; mantar ve beyaz benek gibi tehlikeli hastalıkların oluşmasına da neden olur.

Akvaryum’da Kötü Kokular

İdeal Akvaryum suyu, hiçbir şekilde kokmamalıdır. Suyun kötü kokması birtakım sorunların da habercisi olabilmektedir.

Sağlıklı bir balık kokusuzdur. Yaşayan bir balık kokmaz, öldükten sonra kokmaya başlar ki bu bile bir göstergedir. Akvaryum’daki sistemin olumsuzlukları nedeniyle kötü kokular ortaya çıkar. Bunun sebeplerinin araştırılması gerekir. Azot ve sülfür gibi bileşikler, kötü kokularla beraber akvaryum içerisinde oluşmaya başlamış olabilir.

Kokunun diğer nedenleri de balık sayısının fazlalığı, akvaryum hacminin küçüklüğü ve aşırı yemlemedir.

Balık Bakımı

Akvaryum Yüzeyinde Kabarcıklar ve Yağlanma

Hem kabarcıkların hem de yağlanmaların kökten çözümü elbette su değişimidir.

Yüzeyde oluşan yağlanmalar, bazı mikroorganizma kolonilerinin oluştuğunun göstergesidir. Bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Oluşma nedeni suda bulunan minerallerin haddinden fazla olmasıdır. Güçlü bir filtrasyonla, 1 gün boyunca akvaryum ışığını kapatarak ve balıklara yem vermeyerek önüne geçilebilir.

Yorum Yaz