Akvaryum & Balık

Balıkların Kas Yapısı ve Yüzme Kesesi

5/5 - (21 votes)

Balıkların, suda batmadan durmasını sağladığı için çok önemlidir. Sindirim kanalının bir uzantısıdır ve sırt bölgesinde torba şeklindedir. İçi; CO2, O2 ve NO2 gazlarıyla doludur.

Balığın yoğunluğunu, suyun yoğunluğuna göre ayarlamaktadır. Balık, suda batmadan durmak için, keseyi şişirir. Yüzerken de havasını azaltır. Bazı balıklarda yüzme kesesi ikiye farklı şekilde bulunur. Yüzme kesesi; hidrostatik görev, solunum, ses meydana getirme ve bazı uyarıları hissetmede de etkilidir. Tüm balıklarda hava kesesi bulunmayabilir. Böyle balıklarda, yağlı vücutları bununla birlikte göğüs yüzgeçleri batmalarına engel olur. Dip balıklarında, yüzme kesesinin dışarıyla herhangi bir ilişkisi bulunmaz. Gaz ise özel bir sistemle hava kesesine doldurulur – boşaltılır. Bu durumda karşımıza beş tip balık çıkmaktadır; fizostom balıklar ve fizoklist balıklar. Fizostom balıklarda hava kesesi yutakla ilişkili olduğu için gaz girşi çıkışı sorun değildir fakat Fizoklist balıklar herhangi bir yutak ilişkisi olmadığından gaz giriş çıkışını Rete Mirable dediğimiz kılcal damar ağıyla olduğu keşfedilmiştir. Rete mirable mekanizmasına göre; gaz bezinden toplardamarlara laktik asit verilmektedir. Laktik asit oksijen bağlanma yeteneğini düşürür ve atardamarlarda yüksek kısmi oksijen basıncı oluşmasına sebep olur.Bu olay tekrarlanarak tepe noktasındaki oksijen basıncının oldukça yükseltilir ve yüzme kesesinin içine difüzyonla hava girer. Kan damarlarındaki bu ters akım dolayısıyla oksijen keseden çıkamaz.

Birçok balık sırasıyla eşleştirilen omurganın her iki tarafındaki kasların uyumu ile hareket ederler. Sırt yüzgeçler, kuyruk yüzey alanlarını ve balıkların hızlarını artırır. Çok sayıda kemikli balık, yüzme kesesi diye adlandırılan bir iç organa sahiptir. Bu organ, değişik gazlar aracılığıyla balıkların sudaki hareketlerini ayarlarlar.

Yorum Yaz