Akvaryum & Balık

Beta balığı

4.7/5 - (73 votes)

Akvaryumların, gösterişli kuyruk ve yüzgeçleriyle göz alıcı canlıları olan Beta balığı, aynı zamanda hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığının da birer göstergesidir. Son derece estetik bir balıktan beklenmeyecek şekilde, erkek Beta balığı, saldırgan yapıları nedeniyle ölümcül bir makine gibi hareket edebilirler.
Anavatanı Güney Doğu Asya ülkeleri ve en yaygın olarak Tayland pirinç tarlalarında görülen Beta balığı, doğal ortamlarında aşırı sıcaklara ve kurak iklim şartlarına uyum sağlayabilen son derece dayanıklı balıklardır. Sığ sularda bile hem solungaç hem de ağızları ile de solunum yapabildikleri için çoğu balığın yaşayamayacağı ortamlarda bile uzun süre yaşayabilirler.
Pek çok akvaryum ve balık satışı yapan evcil markette, tek tek ayrılmış olarak görebileceğiniz Beta balığının bu haline üzülebilirsiniz. Ancak Beta balığının birbirlerine karşı vahşi, saldırgan ve ölümcül olabildikleri düşünüldüğünde çok farklı bir çözüm yolu üretmek de pek mümkün değil.
Zor şartlarda yaşamlarını sürdürebilme özelliklerine sahip olmaları, onların küçük fanuslarda beslenmesinin doğru olduğunu göstermez. Çünkü bu balıklar diğer tüm balıklar gibi büyük ve rahat hareket alanı bulabilecekleri bir yaşam alanı isterler.
Beta balığını küçük bir fanus içine konulmasıyla, onların hareketsiz kaldığını gözlemlemiş olanlarınız mutlaka vardır. Balığın bu davranışlara yönelmesinin temelinde, küçük fanus içindeki havanın yetersiz oluşu nedeniyle, balığın oksijen alamaması ve bu nedenle hayatta kalabilmek için tüm vücut fonksiyonlarını ekonomik kullanmak zorunda kalmasından kaynaklanır.

Beta balığı İçin Uygun Akvaryum Şartları

Beta balığı hem solungaçları hem de ağızlarıyla yüzeyden solunum yapabildikleri için akvaryumunuzun içinde ayrıca bir hava motoruna ihtiyaç duymazlar. Ancak yine de sağlıklı oksijen alabilmeleri için sularının düzenli olarak değiştirilmesi büyük önem taşır. Sıcak sulardan hoşlanan bu balıklar için akvaryumunuzun sıcaklığı 20,5 derece altına düşmemelidir. Çünkü bu sıcaklıkların altı Beta balığınız için oldukça tehlikelidir. Beta balığı için uygun pH değeri ise 7 – 7,5 arasında olmalıdır.
Bitkili akvaryumlar onlar için vazgeçilmez bir yaşam alanı olabilir. Özellikle büyük yaprakların üzerinde dinlenmek onların keyif aldıkları aktivitelerdendir.

Beta balığında Cinsiyet Ayrımı

Cinsiyet ayrımının çok kolay olduğu bir diğer balık türü de betalardır. Erkeklerinin kuyruk ve yüzgeçleri çok daha büyük ve göz alıcıdır. Dişiler ise çok daha kısa ve mat renklerdeki yüzgeçlere ve kuyruğa sahiptir.
Erkek Beta balığının yaşadığı bir akvaryumun yanına bir ayna yerleştirdiğinizde balığın bütün vücudunu, yüzgeçlerini kabartarak akvaryumda çok etkileyici bir şov yapacağını garanti edebiliriz. Çünkü erkek betalar aynadaki yansımalarını başka bir erkek olarak algılayacak ve ona gövde gösterisi yapacaktır.

Beta balığı Nasıl Beslenir?

Beta bakıları hepçil canlılardır. Genel olarak bu tercihlerini etten yana kullansalar da zaman zaman bitkisel besinlere de ihtiyaç duyarlar. Hemen tüm dünyada beslenen Beta balığı için en iyi besin, su pireleridir. Canlı yemler yerine evcil marketlerden satın alabileceğiniz balık yemlerini de kullanabilirsiniz. Hazır yemlere ek olarak aylık birkaç kez, haşlanmış sebze parçaları verilebilir.

Yorum Yaz