Akvaryum & Balık

Deniz Akvaryumu Kurulumu

Deniz Akvaryumu 2
Rate this post

Deniz balıkları için akvaryum kurulumu, tatlı su akvaryumu kurulumundan farklıdır.

Öncelikle gereken malzemelere bakalım:

* Orta ya da büyük boy bir akvaryum
* Canlı kaya
* Tuz
* Tuz ölçer
* Mercan kumu
* Protein skimmer
* Soğutucu
* Filtre gibi standart malzemeler

Akvaryum’un Su Değerleri

* pH derecesi: 8-8.5
* Amonyak, nitrit ve fosfat: 0
* Su sıcaklığı: Dört mevsim sabit 25-26 derece.
* Nitrat: 8-10 mg.
* Kalsiyum: 450 mg.
* Tuz oranı (Yoğunluk): 1.000-1.050

Deniz Akvaryumu Kurulum Detayları

Akvaryum boyutu ne kadar büyük olursa o kadar iyi olacaktır. Hem balıkların yaşam alanı genişleyeceği için daha sağlıklı olurlar, hem de genel bakım daha rahat sağlanacaktır. Akvaryum içerisinde su ısısı sabit bir ısıda ortalama 25 derecede durmalıdır. Filtrasyon 24 saat boyunca yapılmalı, iç sirkülasyon ihmal edilmemelidir.

Taban malzemesi olarak kullanılacak en ideal malzeme, mercan kumudur. Mercan kumu, pH değerini sabit tutmaya yardım eder. Canlı kayalar da deniz akvaryumu için gereklidir. 10 litrede 2,5 kg. canlı kaya koymak yeterlidir.

Deniz akvaryumu suyu reverse osmosis ya da şişe su yardımıyla hazırlanmalıdır. 1 litre için 33 gr. tuz ilave edilmelidir. Akvaryum suyu buharlaştıkça, tuzsuz su ile açık kapatılmalıdır. 10 günde bir olmak üzere bir miktar su değişimi yaparak, su değişimleri gerçekleştirilmelidir. Değişimin ardından tuz miktarı aynı oranda tamamlanmalıdır. Test kitleri, gerekli olan bir başka malzemedir.

Akvayum’a balıkları koymadan önce, bulunduğu su ısısı ile akvaryum suyu ısısı birbirine yaklaştırılmalıdır. Bunun için balık poşetin içerisindeyken akvaryum’un içinde birkaç saat bekletilir. Bu sürenin ardından balık, akvaryum içerisine bırakılır. Aksi halde şoka girmeye varan olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Su ısısının yanında, tuz oranı, pH farklılıkları gibi faktörler için, balığın bulunduğu alana, akvaryum içerisinden azar azar su koymak ve yavaş yavaş alıştırmak gerekir.

Yeni başlayanların, bakımı kolay olan balıkları beslemesi tavsiye edilir. Deniz balıkları’nın bakımı, tatlı su balıklarına göre daha zordur. Zorluğunun yanında, gereken malzemeler bakımından çok daha masraflıdır.

Yorum Yaz