Balık Özellikleri

Mezgit Balığı Özellikleri (Merlarıgius euxmus)

1/5 - (1 vote)

MEZGİT (Merlarıgius euxmus)

Mezgit balığı Gadidae familyasına aittir. Gadidae familyasına ait olan mezgit balığı özellikleri olarak akla ilk gelen dünya balıkçılık sektöründe oldukça önemli bir balık türü olmasıdır.. 30 – 40 metre arasındaki derinliklerde, yaşamlarını sürdürmektedirler. Mezgit balıkları genellikle, sürü halinde dolaşmaktadırlar. Mayıs ayında yavrular kıyılardan, yetişkin Mezgit balıkları ise İstanbul kanallarını takip ederek Karadeniz açıklarına çıkış yaparlar. Mezgit balıkları standart olarak ortalama 30 santimetre boyuna sahip olduklarını saptadılar. Elips bir vücut, hattına sahiplerdir. Ülkemizin suları dışında yakalanan türlerinde ise, değişken boy ortalamalarına ve vücut hatlarına sahip olduklarını gözlemledik. Sularımızın dışında yakalanan Mezgit balıklarının boyu, 110 santimetre ve ağırlıkları ise 16 kilograma kadar çıktıklarını gözlemledik. İnce bir derisi bulunan Mezgit balığı, derisinin içinde saklı pullar ile yaşantısını sürdürmektedir. Solungaç bölgelerinin arkalarında ise, küçük siyah noktacıklar mevcuttur.

Yaşam Alanları

Mezgit balıkları sürü halinde dolaşıp, yaşamlarının geri kalanlarını da 30 – 40 metre derinliklerde yaşayarak besin bulmak için harcarlar. Mezgit balıkları yurt dışında, Atlas Okyanusu’nun iki kıyısında yaşamaktadırlar. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde yaşarlar.

Üreme ve Çiftleşme

Ocak ayının ortasından, Haziran ayının ortasına kadar yumurta dökerler. Mezgit balıkları Şubat ortasından, Mart ortasına kadar en çok ve en verimli yumurtayı dökmektedirler. Yurt dışında en çok yumurta bıraktıkları yer ise Kuzey Deniz ve İzlanda bölgeleridir.

Mezgit Nasıl Yakalanır?

  Kıyı, surf ve tekne takımlarıyla 30 – 40 metre derinliklerde yaşayan Mezgit balıkları, çok rahat bir şekilde avlanabilmektedir. Besin değerleri çok yüksek ete sahip olan Mezgitler ise, ülkemizde ve dünyada ekonomik değeri açısından en değerli balıklar arasında yer almaktadır.

Yorum Yaz