Balık Özellikleri

Palamut / Torik Balığı Özellikleri (Sarda sarda)

4/5 - (1 vote)

PALAMUT/TORİK (Sarda sarda)

Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz’de bolca bulunur.  Palamut balığı özellikleri kemikli balıklar grubuna ait olmasıdır. Hem kıyı hem denizin açık taraflarına yaşamalarını devam ettirirler. Ülkemizin milli balıklarındandır. Sürü halinde gezer, küçük balıkları avlayarak beslenmelerini sağlarlar. Ayrıca istavrit, hamsi ve sardalya gibi balıkları besin olarak, tüketir. Keskin dişlere ve çeneye sahip olduğu için, avlaması uzun sürmez. Sırt ve karın bölgesinin renk tonları oldukça sadedir. Denizlerin sıcaklığına ve üreme durumlarına göre Karadeniz’den Marmara’ya kadar inerler. Hızlı ve atik yüzücüdür. Olağan üstü durumlarda oldukça kurnaz ve hareketli olurlar. Sürüler halinde gezdikleri için, takım ruhu ve duygusu gelişmiştir. Bireysel halinde yaşamaları gerekse dahi, tek başına yem olmaktan her zaman kaçınır.

Yaşam Alanları:

Genellikle Karadeniz’de yaşarlar. Lakin suyun soğumasından kaynaklı Marmara’ya hızlı bir göç başlar.   Gezici ve göç edici balık olduğu için, belirli bir habitatı yoktur. Lakin genetik yatkınlığından olsa gerek, ılık ve soğuk suları yaşamayı tercih ederler. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz’de yaz mevsimlerinde bolca tüketilir.

Üreme Ve Çiftleşme:

Açık denize milyonlarca yumurtasını bırakarak, ürerler. İşin ehli olanlar, su kirliliği, göç ve üreme zamanlarını değiştiğini düşünmektedirler.

Palamut / Torik Balığı Avı – Nasıl Yakalanır?

Doğal ve yapay yemler ile avlanabilindiği gibi, bu süreç oldukça zorlu geçer. Zokalı takım, palamut çaparisi, atıp çekmeler, sürütmeler ve fly takımı gibi aletleri kullanarak avlayabilirsiniz

Yorum Yaz