Balık Özellikleri

Somon Balığı (Salmo salar) Özellikleri : Nasıl Yakalanır

Rate this post

Somon (Salmo salar)

Salmoniformes sınıfının salmondiae familyasına aittir. Somon balığı, Kuzey Amerika’nın yerli balığıdır. Ülkemize ise, ithalat yolu ile üretilmek amacıyla giriş yapmıştır.  Akarsu ve göl gibi tatlı sularda yaşarlar. Rejimi düzenli ve oksijen bakımından zengin suları tercih eder. Boyu ortalama 50 – 100 santimetreye kadar ulaşırken kilosu, 1 kiloya kadar çıkabilir. Göçebe balıklar olmasına karşın hem tatlı suda hem de denizde yaşayabilirler. Somon, olgun olunca denizlere göç eder ve üremek için tekrar tatlı suya dönerler. Eti çok sevilir ve havyarı maddi yönden oldukça değerlidir. Çevre kirliliği ve su kirliliği etkisiyle, Avrupa’nın tatlı sularında dahi nesli tükenme kıvamına geldi. Etobur olduğu için, bitki kökleri, böcek ve küçük balıklar ile beslenir. Dış görünüşü siyah ve gri renk tonlarındadır. Oldukça yağlı ve kendine has bir tadı vardır.

Yaşam Alanları:

Ülkemizde fazla bulunmamakla beraber, imal etmek suretiyle ülkemize binlerce giriş yapmıştır. Rejimi düzenli akarsularda yaşarlar. Yetişkinleri tuzlu suda da yaşayabilir. Somon balıkları bütün deniz ve okyanusları dolaşmıştır.

Üreme Ve Çiftleşme:

Akarsu, göl ve nehirlerde yaşamış olsa da göçebe balıklardır. Yani okyanus ve denizlerin her tarafını gezerler. Üreme zamanları gelince tekrardan tatlı sulara iniş yaparlar. Tatlı sulara iniş yapan somonlar, Ekim – Kasım arasında üremelerini gerçekleştirirler.

Somon Balığı Avı – Nasıl Yakalanır?

Somon balığı, ağ ve olta gibi aletler aracığıyla yapılabilir. Önemli olan doğru yer ve doğru bir zamanda yapmaktır.

Yorum Yaz