Balık Özellikleri

Uskumru Balığı Özellikleri (Scomber scombrus)

1/5 - (1 vote)

USKUMRU (Scomber scombrus)

Bir deniz balığı olan Uskumru, Uskumrugiller familyasına adını veren balıktır. İğ şeklinde vücuda sahip olan uskumru balığının, vücut rengi de gridir. Sırt bölgesinde ise siyah ve sarımsı renkler mevcuttur. Kafatası bölgesinde beyin gözükmez ve karın bölgesine inildiğinde ise, grimsi renkler mevcuttur. Kolyoz kadar iri gözlü değildir ve gözleri kolyoz balığına göre oldukça küçüktür. Bütün yüzgeçleri yumuşak ışınlıdır. Hava keseleri yoktur ve yaklaşık uskumru balıkları 9 – 12 yıl arasında yaşamaktadırlar. Ortalama büyüklükleri 30 – 35 santimetre olup, maksimum 60 santimetre ve minimum büyüklükleri ise 15 santimetre olarak belirlenmiştir. Ortalama 100 – 125 gram ağırlıklara sahiptir. Oldukça çevik ve hızlı olmasıyla, sektörde yer edinmiş bir balıktır.

Yaşam Alanları

Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz olmak üzere tüm sularda yaşayabilen Uskumru balıkları yurtdışında ise, Kuzey Deniz’de yaşamaktadırlar.

Üreme ve Çiftleşme

Şubat sonunda Mart ayının başlamasıyla birlikte üreme sezonunun başladığı Uskumru, yaklaşık Nisan ayının sonlarına kadar üremelerini devam ettirirler. 3 yaşından itibaren cinsel olgunluğa ulaştıkları için, yumurta dönemlerinde yaklaşık 300.000 – 450.000 arasında yumurta bırakmaktadırlar.

Uskumru Nasıl Yakalanır?

Minimum boyu 20 santimetre ve altında olan Uskumrularının avlanması, Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Uskumru avları genellikle, gırgır ağları kullanılarak yapılmaktadır. Sürü bazı istisnai durumlarda diplerde olduğu zamanda ise manyat ve uzatma ağlar yardımıyla, rahatlıkla avlanılabilmektedirler.

Yorum Yaz