Balık Özellikleri

Vatoz (Raja clavata) Balığı Özellikleri

4.5/5 - (50 votes)

VATOZ (Raja clavata)

Elektrik üretimi yapan Vatozlar, köpekbalıkları ile kıkırdaklı balık sınıfında yer almaktadır. Vatoz balıklarının vücut şekilleri, diğer balıkların vücut şekillerine göre önemli derecede değişiklik göstermektedir. Kanatların gücüyle vatozlar, suların yüzeyini düzenli biçimde yararak ilerler ve geniş kanatları sayesinde ileriye atlama güçlerine sahip olurlar. 120 – 250 volt arasında elektrik üretimi yapan “ Elektrikli Vatozlar “, elektrikli yılan balığına nazaran daha az elektrik üretimi yapmaktadır. Her vatozun ayrı avlanma yöntemleri vardır ve bu yöntemlerle, avlarını hızlı bir şekilde yakalayabilmektedirler. Uzun kuyruğa sahip olan vatozlar ise, kuyruklarını sadece savunma amaçlı kullanmaktadır. Vatozlara yumurta keselerinden dolayı halk dilinde “ Denizkızının Çantası “ denmektedir. Aynı süreç içerisinde ülkemizde “ Cüce Vatoz “ olarak bilinmektedir.

Yaşam Alanları

Amazon nehri yakınlarında vatoz balıkları, yaşantılarını sürdürmektedirler.

Üreme ve Çiftleşme

Vatoz balığı üretimi oldukça basit olup, süs balıkları arasında yer almaktadırlar. Vatozun erkekleri, çok eşli bir yapıya sahiptirler. Yumurtlama dönemi geldiğinde yumurta bırakan dişilerin yumurtalarına, erkek balıkları göz kulak olup onları korumayla meşguldürler. Yavrular yumurtadan yaklaşık 4 – 6 gün aradan sonra çıkmaktadır.

Vatoz Nasıl Yakalanır?

Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen vatoz balığı, Avrupa’da oldukça rağbet görmektedir. Olta kullanılarak, özellikle avı yapılmamaktadır. Kumluk ve çukurluk olan bölgelerde zoka ve telli takımı yardımıyla, kolaylıkla yeme atlayabilmektedir. Özellikle kalkan ağlarına çok musallat olmasından dolayı, kalkan ağları da vatoz avlanırken kullanılmaktadır.

Yorum Yaz