Balık Türleri

Moli Balıkları

Siyah Moli
4/5 - (23 votes)

Akvaryumların vazgeçilmez sürülerini oluşturan moli balıkları kalabalık akvaryumların vazgeçilmezleri arasındaki yerini koruyor. Gerek renkleri gerekse boyutlarıyla tüm dünyanın en yaygın beslenen balıkları arasında yer alan moli balıklarının kökeni Orta ve Güney Amerika tatlı suları.

Canlı doğuranlar grubunda yer alan balıkların, genelde altın sarısı, siyah renkleri ve yay şekilindeki kuyruklarıyla pek çok kişinin tercihi durumunda. Bu kadar popüler olmalarında kolaylıkla üretilebiliyor olmaları ve aynı zamanda dayanıklı yapılarını da saymak gerekiyor.

Akvaryumlarında bitkilere yer vermeyi sevenler, sürüler halinde ve bitkiler arasında dolaşmayı seven moli balıklarını beslemeyi benimsiyorlar. Yaklaşık 32 farklı türünün bulunduğu bilinen moli balıklarından en popüler olanları ise, Altın Moli, Siyah Moli, Cüce Moli, Platin Moli ve Dalmaçyalı Moli Balıkları.

Moli balıkları beslemeyi düşünenler için bilinmesi gereken pek çok konu var. Bunlardan ilki uygun akvaryum koşullarının sağlanması.

Uygun Akvaryum Şartlarında Moli Balıkları İçin Çok Önemli

Moli balıkları daha çok kalabalık ve sürüler halinde yaşamayı sevdikleri için, en az 20 litrelik akvaryumlar onlar için çok daha uygundur. 21 ile 27 derece arasındaki sıcaklığı seven moli balıkları diğer balıklarla uyumlu olarak yaşayabilseler de daha utangaç oldukları için genelde bitkiler arasında gzilmenmeyi severler. Bu nedenle akvaryumda bitki bulundurulması onların daha konforlu bir yaşam sürebilmeleri için gereklidir.

Moli Balıkları Nasıl Beslenir?

Hepçil canlı grubunda bulundukları için moliler, hem et ve hem de ot içeren besinlerle beslenebilirler. Ancak hepçil tercihlerinin büyük kısmını otlar oluşturur. Hazır yemlerle beslenmeyi sevmekle birlikte akvaryum içindeki bitkilerin yaprakları onların tercih ettiği besinler arasında yer alır. Ağız yapılarının yukarıya dönük olması su yüzeyinde kalan yemleri kolaylıkla yemelerini sağlar.

Yalnızca kendileri değil, aynı zamanda yavruları da yaşam şartlarına çok çabuk adapte olabilir ve henüz birkaç günlükken bile bulabildikleri yem parçalarını yemeye başlayacaklardır.

Moli Balıklarında Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Moli balıkları diğer balıklara göre biraz daha kolay cinsiyet tayini yapılabilen balıklar arasındadır. Çünkü cinsiyet ayrımını belirleyen en büyük özelliklerini kuyruk yüzgeçleri oluşturur. Erkek moli balıklarının kuyruk yüzgeçleri yay şeklinde, alt ve üst kısım sivri ve kuyruğun orta bölümü elips şeklindedir. Dişilere oranla daha geniş kuyrukları bulunur. Dişiler ise daha düz ve küçük kuyruklu oluşlarıyla onları ayırmak oldukça kolaydır. Erkeklerde kuyruk ortası içe doğru kavis alırken, bu durum dişilerde dışa doğru kavis almaktadır.

En Kolay Üretilen Balıklardan Biri Moli Balıklarıdır

Kolay üretilebilen akvaryum balıkları arasında ilk sıralarda yer alan moli balıklarının, bir erkek balık için yaklaşık 4 ya da 5 dişinin bulunması uygun bir üretim için yeterlidir. Hemen her şeyi yiyebildikleri için, dünyaya yeni gelen yavruların büyüklerine yem olmaması için hamile olan dişinin akvaryumdan alınması ve ayrı bir akvaryuma alınması gerekir. Bitkilerin kullanıldığı akvaryumlarda, yeni yavrular 2 haftalık süre sonra akvaryum içine bırakılabilir. Canlı doğuran grupta yer alan moli balıklarının gebelik süreleri 21 ile 30 gün arasında değişir. Bir batımda yaklaşık 5 ile 100 arasında yavrulayabilen balıklar, neredeyse tüm yıl boyunca hamile kalabildikleri için çok kısa sürede çok sayıda moli balığı üretilebilmektedir.

Yorum Yaz

1 Yorum

  • evet sanırım bu balık hakkında yorum yapmam gerekiyor ama dünyada daha önemli sorunlar var bunlardan biride küresel ısınma eğer hemen fabrikalara filtre takmaz deodorant kullanımını azaltmassak çok sevdiğimiz canlılardan olan kutup ayılarını ve penguenleri kaybedebiliriz ayrtıca suyumuz azalıyor muslukları kapatalım canlılara ses olunuz