Böcekler

Sinekler Hakkında Bilgi

2.6/5 - (206 votes)

Böcek takımından eklembacaklıların iki kanatlılarına verilen ortak ad olan sinekler, sivrisinek, tatarcık, karasinek ve büvelek adlarıyla ortaya çıkar. Dünya üzerinde yaşayan 177 familyada 120.000 türü bulunan sineklerin ülkemizde 63 familya ve 1170’den fazla türü yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor.

Sinekler, eklembacaklılar grubunun vücutlarında en az kitin içeren türleridir. Bu nedenle vücut yapıları diğer eklembacaklılarda olduğu gibi sert kabuklu değil, yumuşaktır. Bu özelliklerinin yanında sinekler başlıca iki büyük gruba ayrılırlar. İlki ince ve zarif vücut yapısına sahip, çoğunlukla diğer sinek gruplarından küçük olan sivrisineklerdir. İkinci büyük grup ise vücut yapıları daha tıknaz, kuvvetli ve diğer alt sinek gruplarına oranla daha büyük olan karasineklerdir.

Vücut yapılarının büyüklüğüne göre sınıflandırılmış olsalar da sineklerin tamamı, delici-emici ya da yalayıcı emici ağız tipine sahip canlılardır.

Sinekler Ne Yer?

Hem sivrisinekler hem de karasinek olarak adlandırdığımız bu büyük gruptaki tüm sinekler, sıvı maddelerle beslenirler. Sıvının emilebilmesini sağlayan iki emme pompası besin kanalının ön kısmında bulunarak sıvı besinlerin, yemek borusuna ve oradan da bu boruya bağlı olan daha büyük hacimli kursaklarında depolanır.

Beslenme şekillerinin sıvıya dayanması onlara geniş bir yaşam alanı sağlar. Karasinekler özellikle yerleşim yerlerinde rastladığımız sineklerin yaklaşık olarak yüzde 90’ını oluşturur. Hemen her türlü gıda ve çöp artıkları onların tercih edebileceği besinler arasında ilk sırada yer alır. Bu özellikleri onların gittikleri her yere aynı zamanda vücutlarında taşıdıkları çok çeşitli hastalık ve mikropları da götürmesi anlamına gelir.

Sineklerin Yaşam Süresi

Sinekler kısa bir ömre sahip canlılardır. Karasinekler yaşadıkların ortamın sıcaklığına da bağlı olarak iki ya da üç hafta yaşarlar. Sivrisinekler ise dişileri ve erkeklerinin yaşam süreleri oldukça farklıdır. Çünkü erkek sineklerin yaşam süreleri sadece 2 ya da 3 gün sürerken, dişiler 60 ile 90 gün gibi oldukça uzun bir süre yaşamlarını sürdürürler. Bilinenin aksine sivrisinekler kış mevsiminde de yaşayabilmektedir.

Sinekler Neye Gelir?

Beslenmeleri sıvıya dayanan sinekler için yaşamlarını sürdürebilmeleri uçmalarına, uçmaları ise almak zorunda oldukları protein karbonhidrata bağlıdır. Uçuşları esnasında çok fazla enerji sarfeden sineklerin vücutlarındaki şeker oranlarında büyük miktarda düşüş meydana gelir. Bu düşüş uyarıcı sistemleri tarafından beyne iletilir ve sinekler havada uçarken üstün koku alıcılarıyla besinlerin yerlerini kısa sürede belirleyerek iniş programın harekete geçiririler. İndikleri yerdeki besinlerin tatlarını ayaklarındaki tat alma organları aracılığıyla belirleyen sinekler için besinin şeker oranı çok önemlidir. O nedenle besindeki şeker oranı sineklerin bizleri rahatsız eden inatçılığının da tek açıklamasıdır. Sinekler, protein ve karbonhidrat grubundan hemen tüm besinleri sevseler de şeker oranı yüksek açıkta bırakılan yiyecekler onların öncelikli tercihidir.

Sineklerde Üreme

Sinek grubuna ait türlerde en sıra dışı üreme ve çiftleşme sivrisineklerde görülür. Ömürleri 2 ya da 3 gün süren erkek sivrisinekler yaşamlarındaki ilk 24 saat içinde çiftleşmeye henüz hazır değildirler. O nedenle kalan son iki 24 saat içinde çiftleşme olayını gerçekleştireceklerdir. Sivrisinekler havada uçarken çiftleşirler. Ancak bir dişi sivrisineğin yumurtlayabilmesi için mutlaka kan emmesi gereklidir. Bu kanı nasıl ve hangi duyu organıyla bulabildiği bugün bile merak konusu olan bu uçan canlılar, yumurtalarını mutlaka suya bırakırlar. Gerekli şartları sağlayan hemen tüm sular yumurtaların gelişebilmesi için yeterlidir.

 

 

 

Yorum Yaz