Eklem Bacaklılar

Arılar Hakkında Bilgi

4.4/5 - (292 votes)

Dünya üzerinde eş güdümün, birlikte çalışabilmenin en iyi ve yegane örneğini oluşturan arılar, durmadan ve yorulmadan gayretli çalışmalarını binlerce yıldır ara vermeden yapıyor. Arılar, çalışkan oldukları kadar sıra dışı yetilere sahip mucizevi canlılar olarak hemen her dönemde adlarından sıkça söz ettiriyorlar. Arılar hakkında bilgi sunduğumuz bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

Binlerce Çeşidi Var, Ancak Yalnızca Balı Arıları Koloni Halinde Yaşıyor

Dünya üzerinde bilinen 16.000 türü bulunan arıların büyük bir kısmı koloni halinde yaşamazlar. Grup halinde yaşamak için bir amaç uğrunda bir araya gelmelerinin gerekli olduğu düşünülebilir.  Bu kadar çeşitteki arı türü içinde yalnızca yüzde beşlik bir kısmı gruplar halinde yaşar. Bunların içinde en bilinen tür ise, hem bir araya geliş nedenleri hem de kendileri gibi mucizevi canlılar, bal arıları.

Dakikada 11.400 kez kanat çırpan, bir kilogram bal yapabilmek için 40 bin işçi arı birlikte ve eş güdümlü olarak çalışırken 6 milyonun üzerindeki sayıda çiçeğe konuyorlar. Birbirlerine sıkı sıkıya bağlı ve sonsuz bir güven içinde hedeflerine odaklanmış olan bal arılarının ömürleri ise sadece 40 gün.

Çalışmalarının yanında çalışma biçimlerinde kullandıkları yöntemlerle akıllı olduklarını kanıtlayan arılar, normal bir bilgisayarın saniyede gerçekleştirebildiği 16 milyar aritmetiksel işlemi, bilgisayardan çok daha az bir enerjiyle 10 trilyonluk işlem yapabiliyorlar.

Yaşamlarını Sürdürebilmeleri, Bal Üretmelerine Bağlı

Ancak koloninin kovanda fazladan bir kilogram bal üretebilmesi için yaklaşık olarak 8 kg bal tüketmesi gerekiyor. Bu da matematiksel olarak 48 milyon çiçeğe yalnızca bir kez uçuş anlamına geliyor. Çünkü enerji tasarrufu açısından her çiçeğe yalnızca bir defa konuyorlar. Tüm koloni, birbirleriyle koridor telsiz frekansı üzerinden haberleşerek aynı çiçeğe bir başkasının bile konmasının önüne geçiyor.

Olağanüstü Mimarlık Becerisi

Dünyaya gelişleriyle birlikte çalışma hayatına başlayan işçi arıları, ballarını korumak için dünyanın en iyi ve en sağlam istifleme ve muhafaza etme yöntemini kullanıyorlar. Altıgen olarak tasarlanan bal petekleri kilolarca balın büyük bir dirençle taşınabilmesini sağlıyor. Üstün havalandırma ve kurutma teknolojileriyle suyu buharlaştırılarak kıvamı artırılan balın bozulduğu şimdiye kadar görülmemiş. Mucizevi ürünleri bal, asla bozulmuyor.

Her Kolonide Yalnızca Bir Kraliçe Var

Arıların bir arada yaşayabilmeleri ve soylarının devamını sağlamak için en büyük güçleri, kraliçe arı. Tüm koloninin soyunun devam edebilmesi için yumurtlayan kraliçe arı, özel olarak besleniyor ve her kovanda yalnızca tek bir kraliçe arı yaşayabiliyor.

Koloni içinde, kraliçe arıyı döllemekle görevli erkek arıların sayıları, 300 ile 3000 arasında değişse de arıların mucizevi ürünleri olan balı üretmekte görevli 10 bin ile 80 bin arasında değişen sayılarda işçi arı durmadan çalışıyor.

 

 

 

 

Yorum Yaz