Eklem Bacaklılar

Arılar Kaç Gün Yaşar ?

2.5/5 - (378 votes)

Doğanın mucizevi varlıkları olan arılarla ilgili bilenen ve bilinmeyen pek çok şey var. Ancak bunlar içinde en çok merak edilenlerden biri de arılar kaç gün yaşar sorusudur. Arılar, ana kraliçe arı, erkek arılar ve işçi arılardan oluşan büyük kolonilere sahip canlılardır. Bu nedenle, arılar kaç gün yaşar sorusunun cevabı da arının türüne göre farklılık gösterir.

İşçi Arılar Kaç Gün Yaşar?

Yaşamını koloninin hayatta kalabilmesi için bal yapımına adayan işçi arılar, kovanların da en büyük sayıya sahip arılarıdır. Doğumundan ölümüne kadar geçen zaman içerisinde durmak, yorulmak bilmeden vazifesini en iyi şekilde yapmaya adayan bu sıra dışı varlıkların yaşam süreleri sanıldığı kadar uzun değil.

Bal işçiliği için yüzlerce kilometrelik uçuşlarının ardından, kimi zaman yorulan kanatları, kimi zaman düşmanları işçi arılarının yaşamlarına son verir.

Bal Yapmaya Başlamadan Önce de Çalışıyorlar

Bir işçi arı, bal yapım işçiliğinden çok daha önce çalışmaya başlar. Yumurtadan çıkan arılar öncelikle kovanda çalışmaya başlayacaklar ve ardından bizim de gözlemleyebileceğimiz, besin toplama görevine ölünceye kadar devam edeceklerdir. İşçi arılar yiyecek toplama işlemine başladıkları andan itibaren 3 ya da 4 haftalık bir yaşamı sürdürürler. Kovandan ayrılmadan önce kovanda geçirdikleri bir iki haftalık süreyi de dikkate aldığımızda bir işçi arının ömür, 5 ile 6 hafta arısında değişir. Bal aramakla geçen bu kısa yaşam süresi içinde gerek kanatları, gerekse beslenme organları ve balmumu bezeleri zarar görür. Kovandan çıktıkları andan itibaren yaklaşık olarak 800 kilometrelik bir uçuşu gerçekleştiren işçi arılar, çoğunlukla yine besin ararken ve kovanın dışında ölürler.

Yaşam süreleri kısa olsa da kolonilerin ömrü sanıldığı kadar kısa değildir. Doğal yaşam alanlarında, örneğin bir ormanda yaşayan koloni, doğal afetler ve yangın gibi felaketlere uğramazlarsa yaklaşık olarak 20 yıl gibi uzun bir süre varlıklarını gösterebilirler.

Kraliçe Arılar Kaç Gün Yaşar?

Koloni içinde, her ne kadar işçi arılardan çok büyük bir vücut yapısına sahip olmasalar da kraliçe arılar, yumurtalıkları işçi arılar gibi gelişmemiş değildir. Koloni içinde yumurtlama görevini sürdürür. Dolayısıyla koloninin yaşamına devam edebilmesi için büyük önem taşır.

İşçi arılardan öncelikle beslenme şekilleriyle de ayrılan kraliçe arılar, soğuk kış mevsimlerinde doğanlar hariç, işçi arılar gibi 5 ya da 6 hafta değil, 4 ile 5 yıl arasında yaşayabilirler. Kış mevsimine denk gelenler için de bu süre 4 ya da 5 aydır.

Erkek Arılar Kaç Gün Yaşar?

Koloni içinde, bir kraliçe arı ve 300 ile 3000 arasında erkek arı ve koloninin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak 10-80 bin işçi arı yaşar. Erkek arıların iğnesi yoktur. Bal yapabilmek ve besin toplayabilmek için yeterlilikleri bulunmayan, koloni içinde yalnızca dişiyi döllemekle görevli olan erkek arıların ömürleri de oldukça kısadır. Yalnızca birkaç hafta yaşayan bu arılar, çiftleşme sırasında ölürler.

Yorum Yaz