Genel

Hayvanlar Ne Kadar Yaşar

4/5 - (10 votes)

İster hayvan, ister bitki olsun bütün canlılar ihtiyarlar ve ölürler. Başlangıçları minik bir tohum veya yumurtadır. Belli gelişme devrelerinden geçtikten sonra da kaçınılmaz sona erişirler. Hayat süresi türlere göre değişir. Bizim ölçülerimize göre uzun veya kısa olabilir fakat o tür için bu tam bir evredir.
Türlerin hayat süresini genel olarak vücut yapısının iriliği tayin etmektedir. Hayvan ne kadar büyük olursa o kadar uzun yaşaması beklenebilir fakat bu en büyük hayvan daima diğerlerinden daha fazla yaşar demek değildir. Mavi balina dünya yüzündeki en iri hayvan olmakla beraber ondan uzun ömürlü olan daha küçük hayvanlar vardır fakat kaide genellikle doğrudur.
En ihtiyar canlı 

Kaliforniya’nın selvi ağaçları, gerek yaş gerek irilik bakımından yeryüzündeki bütün canlıların en ilerisindedir.
Bazen göğe doğru 120 metre sivrilen bu ağaçların bir çoğu 1500 yıl önce fidandılar. Bunlardan bazılarının 4000 yıldır yaşamakta oldukları bilinmektedir. Çamların ve meşelerin arasında yüz yaşını geçmiş pek çok ağaç vardır. Bunun yanında 25 yaşına gelince ihtiyar sayılan ağaçlar da bulunur hele bazı bitkiler hayat devrelerini 12 aydan az bir zamanda tamamlamış olurlar.

Sürüngenlerle hem suda hem karada yaşayanlar uzun ömürlüdür.

Hayvanlar aleminde uzun ömürlülük rekoru da kaplumbağalardadır. Hint Okyanusu’ndaki Mal Ritsos adasında yaşayan bir kara kaplumbağası kazara öldürüldüğü sırada 152 yaşındaydı ve söylendiğine göre bir yüzyıl daha yaşayabilirdi. Alligator cinsinden olan timsahlar da senelerce yaşarlar. Birçoklarının 50 yaşını geçtiklerine şüphe yoktur. Asyanın önderlerinden bazıları 50 yıldan uzun zaman yaşamışlardır.

Kuşlar

Bazı papağan çeşitlerinin 50 yıldan fazla yaşadıkları görünmektedir. Yonca’nın Kensington parkındaki bir kuğu kuşu ise 81 yaşına kadar gelmiştir.
Balıklar

Bilim bugün balıkların hiç bir zaman ihtiyarlamadıkları yolundaki inanışı kabul etmemektedir. Başka hayvanlarda olduğu gibi balıklarda da irilik hayat süresini tayin eden faktördür. Sazan balığı 15 yaşında ihtiyarlıktan ölür. Kaydı bulunan en ihtiyar balık Avrupa’nın 60 yaşına kadar yaşamış bir tatlı su yayın balığıdır. Fakat diğer balıklardan bazılarının bundan çok daha fazla yaşadıklarına şüphe yoktur buna mukabil bir çok küçük balıkların hayatları bir yıldan kısa zamanda sonra sona erer.
Böcekler

Böceklerin bir çoğunun hayatları bir yıldan daha kısa zamanda son bulur. Bugünkü bilgimize nazaran 17 yaşındaki ağustos böceği bütün böceklerin en uzun ömürlüsüdür. Fakat bu zamanının 16 yıl 10 ayını toprağın altında gelişmekle geçirdiği unutulmamalıdır. Yetişkin bir böcek olarak hayatı sadece birkaç hafta devam eder bu müddet zarfındaki vazifesi ise üremektir.
Memeli hayvanlardaki yaş rekorları

Yabani memeli hayvanlarda uzun yaşama rekoru 50 hatta 70 yılla Asya filindedir. 30 yaşına erişebilen tek tük türlerin arasında Babuin maymunu, arslan, ayı, at, eşek, gergedan, tapir denilen ve yaban eşeğine benzeyen hayvan, zürafa ve büyük balinalar yer alır.
Gerçek maymunlar ve diğerleri ile maymunumsu makiler iriliklerine göre uzun ömürlü sayılırlar. Büyük maymunlar 15 ila 18 yaşından önce yetişkin olmadıklarından insan kadar yaşadıklarına hükmedilebilir. Hayvanat bahçelerindeki maymunlardan Şempanze ile Orangutan’ın 25 yıl yaşadıkları görülmüştür. Kedilerin çoğunluğu 10 ile 25 yaşına kadar yaşayan hayvanlar sınıfındadır. Yabani köpekler ender olarak 20 yaşından fazla yaşarlar. Geviş getiren sığır, koyun, geyik ve antilop gibi hayvanların azami hayat süresi ise 25 yıldır. Sincapların 15 yıldan fazla yaşamaları beklenmez. Farelerle Sıçanlar ise 6-7 yıldan fazla yaşamazlar. Sivri burunlu birer sıçana benzeyen Soreksgiller’le Tarla Fareleri bir yıl ila 18 ay yaşayabilirlerse de ihtiyarlayıp tabii ölümle ölenleri pek görülmez.
Hayvan dişleri, hayat süresi üzerinde büyük rol oynar

Dişler memelilerin çoğunluğunda hayat süresini tayin eden bir faktördür. Dişler belli bir zaman içinde büyürler fakat gene sınırlı olmakla beraber aynı derecede belirli olmayan bir zaman boyunca eskiyip aşınırlar. Dişleri, karnını doyurması bakımından ise yaramaz hale gelince, memeli hayvan ölmek zorundadır. Bununla beraber, dişlerinin kaybı hayvan için sanıldığı kadar büyük bir felaket değildir. Dişler normal olarak hayvanın hayatı boyunca dayanabilecek sağlamlıktadır. Hayvan çok kere dişleri işe yaramaz hale gelmeden önce ihtiyarlıktan ölür. Yabani bir memelinin yaşını kesin olarak tayin etmek için elde bir vasıta yoktur fakat hayvanın ortalama hayat süresini bilmek şartıyla dişlerinin aşınma durumundan kabaca bir fikir edinilebilir.

Yorum Yaz

1 Yorum

  • yani şahin okuklarında bile hayvanat bahçesi var adapazarı mesleki ve teknik anadolu yeni cami kız meslekte bile sınıf yok