Guinea Pig

Guinea Pig (Kobay) Genel Bilgiler

Gine Pig
4.6/5 - (64 votes)

Gine Pig

Guinea Pig‘in doğal yaşam alanı Güney Amerika’dır. Venezuela, Kolombiya, Arjantin, Peru ve Brezilya’da yoğun olarak görülürler. Peru gibi bazı ülkelerde keşfedildikleri ilk yıllarda insanlar tarafında besin olarak tüketilen bu hayvanlar, günümüzde tüm dünya’ya yayılarak, ev hayvanları durumuna gelmişlerdir.

Guinea Pig, laboratuvar hayvanı olarak deneylerde de kullanılmaktadır. Bunun nedeni insan biyolojisine çok benzemeleridir. Türkiye’de Guinea Pig isminin kullanımından önce Kobay olarak adlandırılmışlardır.

Guinea Pig’in Beslenme Şekli

Bu hayvanlar günlük taze sebze, meyve ve yeşillikleri severek yerler. Bunu yanında kuru tohumlar beslenmelerinin temelini oluşturur. Guinea Piglerin günlük belli bir miktar C vitamini ihtiyacı vardır. Bunu karşılamak için gerekli vitamin takviyesi yapılmalıdır. Vitamin eksikliği sonucunda özellikle tüy dökülmesi ve bazı hastalıklar görülür.

Guinea Pig’in Yaşam Alanı

Guinea Pig, geniş kafeslerde, içerisinde bir adet yuva bulunan alanlarda bakılmalıdır. Kuytu ve karanlık bölgeleri sevdiklerinden dolayı, üstü kapalı yuvalar kafesin içerisinde bulunmalıdır. Bunun yanında kafes içerisinde yem kabı suluk gibi aksesuarların da bulunması gerekir. Taban malzemesi olarak talaş uygundur. Talaş, Guinea Pig’in idrarını emerek kötü kokuları önler.

Guinea Pigler sosyal hayvanlardır. Doğal hayatlarında sürü halinde yaşarlar. Evde, kafes ortamında ise en az bir çift olarak beslemek, sıkılmalarını önleyerek onlara doğal hayatlarına yakın bir ortam sağlayacaktır.

Guinea Pig

Guinea Pig’in Özellikleri

Yetişkin Guinea Piglerin kilosu 650 gr. ile 1200 gr. arasında değişir. Bilinenin aksine bu hayvanlar kemirgen sınıfında yer alır. Kemirgen olmalarına rağmen diğer kemirgenler gibi toprağı kazmazlar. Ömürleri ortalama 3-4 yıl sürer. İyi bakılan Guinea Pigler 5 yıla kadar yaşayabilmektedir. İlk başlarda ürkek ve çekingen olan bu canlılar zamanla sahibine alışarak yakınlık gösterir. İnsanlarla, Hamsterlardan bile daha iyi iletişim kurarak şaşırtıcı davranışlar gösterebilirler. Çoğu kemirgen gibi hızlı ürerler.

Guinea Pigler, tüy uzunluğuna göre çeşitli gruplara ayrılmışlardır.

Kısa Tüylüler: Crested, Black, Chocolate, Dutch Red, Golden, Salmon Agouti, Lilac, Red, Buff, Satin, Rex, Creme, White dark eyes.
Uzun Tüylüler: Texel, Sheltie, Peruvian.
Rozet Tüylüler: Abessinian.

Olmak üzere 3 ayrı gruba ayrılırlar.

Yorum Yaz

5 Yorum