Haberler

Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi

Rate this post

Son zamanlardaki en güzel haberlerden biri. Bildiğiniz gibi hayvan kaçakcılığı yüzünden hayvanlar çok ama çok kötü şartlara maruz kalıyorlar. Çoğu zaten telef oluyor. Yalnızca ticareti yapılan hayvanlar tehlikede de değil bilinçsiz avlanma ve doğayı bozan insanoğlu yüzünden bir çok tür de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Hayvan ticareti sektörü o kadar büyüme gösterdiki yaklaşık olarak bu sektörde dönen para 17 milyar dolar. Malesef bu paranın da etkisi ile sonunda bir adım atıldı ve Lahey’de Yaban Hayatı Adalet Komisyonu kuruluyor.

Lahey Hollanda’nın güneyinde bir kent. Daha önce de savaş suçlarını ve katliamları soruşturan mahkemelere ev sahipliği yapmış Lahey. Ve bunda sonra da hayvan hakları konusunda da yetkili bir mahkeme kuruluyor.

Amaç ise uluslararası bir sistem oluşturarak kaçakçılık yapan şebekeleri tespit edip çökertmek. Bu şebekeler o kadar güçlü ve büyüklerki uyuşturucu, sahte para ve insan kaçakcılığından sonra dördüncü sırada yer alıyorlar.  Hatta bu tarz şebekelerin kara para aklama, yolsuzluk ve hatta terör gibi suçlarla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Andrea Costra (Komisyon kurucu üyelerinden) “Bunlar, uluslar ötesi suç örgütleri. Silah olsun, uyuşturucu olsun, tıpkı diğer tür kaçakçılıklar gibi faaliyet gösteriyorlar. Ticareti küresel düzeye yayabilecek imkanlara ve ilişkilere sahipler. Bu işi nasıl yapacaklarını, kime rüşvet vereceklerini biliyorlar. Yerel politikacılar ve tacirlerle iyi ilişkiler içindeler” dedi.

Şebekeler kaçakcılık ve avcılık için sınır tanımıyorlar. Gergedanları yavru ve büyük demeden boynuzları için öldürüyorlar. Fildişi, ton balığı gibi neredeyse maddi kazanç sağlayan her canlı türünün geleceği bu suçlular yüzünden tehlike altında.

Şöyle de bir örnek verelim. Güney Afrika’da yaşayan bir gergedan türü 2007 yılında 13 adet avlanmışken geçen yıl (2014) bu sayı 1215’e çıktı.  Yaban Hayatı Adalet Komisyonu “Hiçbir şey yapılmazsa yabani gergedanlar bu on yıl içinde tükenecek” şeklinde bir rapor da yayınladı.

 

Yorum Yaz