Hamsterlar

Hamsterlar Hakkında Genel Bilgiler

Hamster Genel Bilgiler
3.7/5 - (32 votes)

Hamster Genel Bilgiler

TÜRLER

Bilinen Hamster türleri; Suriye Hamsterı, Gonzales Hamster ve Roborovski Hamster olmak üzere 3’e ayrılır. Sitemizde daha önce de bahsedilen bu 3 tür arasında bazı küçük farklılıklar bulunur.

Suriye Hamsterı en fazla 2 yıl yaşayabilir. Yalnız yaşamaktan daha çok hoşlanırlar ve 150 grama kadar ulaşabilirler. Yavru sayısı 5 ile 10 adet arası değişir.

Gonzales Hamster‘ın ömrü de Suriye Hamsterı gibi 2 yıl kadardır. Toplu halde yaşamaktan hoşlanırlar. 70 grama kadar ulaşabilirler. Aşırı hareketlidirler ve elde durmaktan pek hoşlanmazlar. Sıklıkla ısırma gibi agresif davranışlar gösterebilirler. Yavru sayıları 3-8 arasıdır.

Roborovski Hamster, Hamster türleri arasında en uzun ömüre sahip olan bir kemirgendir. İyi bir ortam sağlandığında 4-5 yıla kadar yaşayabilirler. Aynı Gonzalesler gibi elde tutmak zordur. Çok hareketlidirler. 30-40 gram arasında değişirler.

– Hamster türleri hakkında ayrıntılı bilgi: “Hamster Türleri

BESLENME

Hamster beslenmesi, tohum ve yeşillik ağırlıklı olmalıdır. Özel olarak hazırlanmış paket yemler, Hamsterların ihtiyacı olan tüm besinleri karşılamasına yetecektir. Ancak beslenmede çeşitlilik önemlidir. Haftada bir iki defa farklı şekilde beslemek de gerekir. Yeşillikler, sebze ve meyveler ek besin olarak ara ara verilebilir.

Hamsterlara paket yem dışında genel olarak verilebilecek gıdalar:

Tohum ve tahıllar: Fasulye, nohut, bakla, fındık, fıstık, ceviz içi, leblebi, tuzsuz çekirdek, karpuz çekirdeği, kabak çekirdeği, makarna, pirinç, mercimek…

Sebze ve meyveler: Ispanak, haşlanmış bezelye, salatalık, havuç, mısır, taze fasulye, brokoli, haşlanmış patates, çilek, muz, erik, armut, ayva, elma, üzüm, karpuz…

Hamster kafesinde, taze yemler dışında, temiz ve taze su her zaman için bulunmalıdır. Hamster suluğu bu ihtiyacı karşılayacaktır.

Hamsterlar verilen besinleri yanaklarında bulunan keselerine toplar ve acıktıklarında yerler. Bunun nedeni doğal hayatlarında aç kalma korkusuyla bulabildikleri tüm yiyecekleri saklama ihtiyacından kaynaklanır. Yani bu hareketleri doğuştan kazanılır.

Aşağıdaki videoda bir Hamster’ın ne kadar çok yiyeceği keselerinde toplayabileceğini görebilirsiniz:

Hamsterlara verilmemesi gereken gıdalar arasında aşırı tuzlu, yağlı, ekşi ve yağlı gıdalar yer alır.

Hamster Gonzales, Roborovski

ÇİFTLEŞME VE ÜREME

Hamster çiftleşmesi ve doğumu, çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Dişi Hamster 5 günde bir çiftleşmeye hazırdır ve doğum 15-20 gün içerisinde gerçekleşir. Dişiler gebelik boyunca farklı davranışlar gösterebilir. Çiftleşme sonrasında erkek Hamster ile dişi ayrılmalıdır. Özellikle doğumdan sonra erkek Hamsterın yavrulara zarar verebilme ihtimaline karşı ayrı bir kafese alınmalıdır.

Anne Hamster, zayıf ve küçük yavrularını -zaten yaşamaları zor olacağından dolayı- yiyebilir. Bu durum özellikle ilk kez doğum yapan dişi Hamsterlarda görülür. Gerek tecrübesizlikten, gerekse yavru Hamsterların zayıf oluşundan dolayı yavru kayıpları görülebilmektedir.

Yavru Hamsterlar pembe renkte ve gözleri kapalı olarak doğar. 10-12 gün içerisinde gözleri açılır ve tüylenmeye başlar. 15 günün ardından sütten kesilirler, 1 ay sonunda ise kendi kendilerine yaşayabilecek hale gelirler.

HASTALIKLAR

Hamsterlar zayıf yapıları nedeniyle hastalıklara kolaylıkla yakalanabilir. Özellikle insanlardan grip, nezle gibi hastalıkları kapabilirler. Yaşlı Hamsterlar ise kalp krizi geçirebilmektedir. Ölümle sonuçlanmayan kriz durumunda kalbine masaj yapılabilir.

Hamsterlar için önemli bir sorun olan dişlerin aşırı uzaması problemi için diş taşı verilmeli ya da havuç gibi sert gıdalarla beslenmelidir. Havuç sert bir gıda olduğundan dolayı, dişler için törpü görevi görür.

BAKIM TAVSİYELERİ

* Hamster kafesinde bulunan taban malzemesi (talaş) 7-10 günde bir değiştirilmelidir. Bu süre geçildiği zaman koku sorunu oluşacaktır. Hamsterlar için ise çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır. Kafes içerisinde yaşayan Hamster sayısı arttıkça temizleme süresi kısalır.

* Hamsterlar aşırı soğuğa ve sıcağa karşı dayanıksızdır. Doğrudan güneş altında bırakılmamalıdırlar.

* Doğumdan sonra belli bir süre hem anne Hamster’a hem de yavrulara dokunulmamalıdır. Yavrulara dokunulduğu takdirde, kokumuzun üstlerine geçeceğinden dolayı, anne Hamster yavrularını kabul etmemeye başlar.

* Kafes içerisinde mutlaka 1 adet çark bulundurulmalıdır. Çark, hareket etmelerine yardımcı olacağından, Hamsterların aşırı kilo almasını engeller. Bazı Hamsterlar çarka alışkın olmadığı için üzerine çıkarak çevirmez. Alıştırmak için, Hamsterınızı elinize alıp çarkın üzerine koyun ve çevirmeye başlayın. Bu şekilde birkaç defa tekrar edildiğinde, çarka alışarak, çevirmeye başlayacaktır.

* Hamsterlar kesinlikle yıkanmamalıdır. Çünkü Hamsterlar, kendi kendilerini yalayarak temizler.

* Hamster yaşam alanı için ideal ortam Akvaryumlarla sağlanamaz. Hava alışverişinin az oluşu ve tırmanma şansının olmayacağından dolayı geniş kafesler tercih edilmelidir. Kafes içerisinde birer adet suluk, yemlik ve çark bulunması gerekir.

İdeal Kafes Örnekleri:

Hamster Kafesi

Hamster Kafes Örneği

Yorum Yaz