Kanaryalar

Kanarya Bakımı

Kanarya Bakımı 3
4.9/5 - (340 votes)

Kafes Seçimi ve Temizliği

Kanaryalar için ideal yaşam alanı geniş kafeslerdir. Kafes boyutunun ortalama 80×50 boyutlarında olması yeterli olacaktır. Kafesin içerisinde ağaç dalları, çim gibi aksesuarların bulunması Kanarya’yı doğasına daha yakın hissettireceği için daha mutlu olmasını sağlar.

Kafesin bulunduğu konum; cereyandan ve güneş ışığından uzak, sakin bir yer olmalıdır. Bununla beraber, kafesin yerini sürekli olarak değiştirmemek gerekir.

Kafesin içerisinde bulunması gereken temel malzemeler suluk, yem kabı ve gaga taşıdır.

Suluk ve yem kabıyla beraber kafesin genel temizliği Kanaryaların sağlığı için büyük önem taşır. Birkaç günde bir olmak üzere suluk ve yem kabı ılık suyla yıkanmalı, kafes tabanında yer alan kağıt günlük olarak değiştirilmelidir. Yem artıkları bozulmalara ve kötü kokulara neden olabileceği için yine günlük olarak kafesten toplanmalıdır. 10 günde bir kafesin telleri ve kafesin içerisinde bulunan aksesuarlar yıkanmalıdır. Ayda bir olmak üzere ise, kafesin komple temizliği ılık su ve çeşitli temizlik ürünleriyle yapılmalıdır.

Beslenme

Kanaryalar çok çeşitli yemle beslenebilir. Bunlar arasında, içinde özel karışımlar bulunan paket yemler olabileceği gibi, sebze ve meyveler de yer alır.

Paket yemler, kuru gıdalar, sebzeler, yeşillikler, meyveler: Marul, brokoli, elma, kivi, mandalina, patates (pişmiş olarak), kavun, kenevir, yulaf, haşhaş, darı, turp, mısır, şalgam, turp, maydanoz (sadece sap kısmı), keten…

Üreme

Kanaryalar Mart-Nisan ayları arasında üreme dönemine girer. Bu dönemde erkek Kanarya, dişiden daha önce çiftleşme dönemine girerek hazır hale gelir. Daha çok bu durumu ötüşünden ve normalden farklı davranış içerisine girmesinden anlamak mümkündür.

Dişinin de hazır olması halinde çiftleşme gerçekleşir ve 1 hafta içinde dişi Kanarya yumurtalarını bırakır. Çiftleşmeden sonra dişinin beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Yeşilliklerle ve yumurtayla beslenmesi takviye edilmelidir. Yumurta, kabuğuyla beraber dişiye verilmelidir. Çünkü yumurta kabuğu, dişinin kendi yumurtaları için gerekli olan kireci almasını sağlar.

Yumurtalar bırakılmadan önce dişinin yuva yapması için ona yardım etmek de gerekir. Özel yuvalıklar veya keçi kılı ile kendir lifi gibi yuva yapmaya yardımcı malzemeler kafesin içerisine bırakılmalıdır.

Yumurtaların toplam sayısı 3 ile 7 arasında değişir. Yumurtalar bırakıldıktan sonra, eğer içi boş değilse, yavrular 15 gün içinde yumurtadan çıkar. Yavruların beslenmesini anneleri sağlar. Bu dönem içerisinde normal yemlerine takviye olarak yumurta, ekmek, marul, elma gibi gıdalar verilmelidir. 1 ayın ardından anne Kanarya, yavrularını serbest bırakır. Yavrular 1 ayın sonunda kendi kendilerine yeter hale gelir.

Ek Bilgiler

Kanaryaların temiz hava alabilmesi için ilkbahar ve yaz aylarında kafesle beraber balkonda durmalarında hiçbir sakınca yoktur. Ancak özellikle yaz aylarında güneş ışığı yakıcı olabileceği için, doğrudan güneşe maruz bırakılmamaları gerekir. Varsa kafesleri gölge bir yere koyulmalıdır.

Kanaryalar çoğu kuşun aksine banyo yapmaktan çok hoşlanır. Bu ihtiyaçlarını ılık su dolu bir sprey yardımıyla karşılamak mümkündür. Veya içerisinde 2-3 cm. derinliğinde su bulunan bir kabı kafese koyabilirsiniz. Bir süre sonra Kanaryanız kabın içerisine girerek banyosunu yapacaktır.

Yorum Yaz