Kaplumbağa Türleri

Benekli Kaplumbağa

Benekli Kaplumbağa 3
2.5/5 - (51 votes)

Benekli Kaplumbağa, yerli bir Su Kaplumbağası türüdür. Doğada; Türkiye’de, Batı Asya’da, Güney Avrupa’da ve Kuzey Afrika’da yaşar. Son yıllarda nesli tükenme tehlikesi altına girmiştir.

Benekli Kaplumbağalar en fazla 25 cm.’lik bir boya ulaşır. Kabuğu kubbe şeklindedir. Üst kabuğu siyah, alt kabuğu ise sarı-siyah arası bir renge sahiptir. Üst kabuklarının üzerinde, bacaklarında ve boyunlarında sarı noktalar bulunur. Gözlerinin rengi dişilerin sarı, erkeklerin ise turuncudur. Bu Kaplumbağalar genellikle hava karardıktan sonra ortaya çıkar. Avlanmaları da bu zamanlara denk gelir. Beslenlemerini balıklardan, küçük Amfibyumlardan ve böceklerden karşılar.

5 yaşından itibaren erişkinliğe ulaşan Benekli Kaplumbağa, Mart ayının sonundan itibaren üreme dönemine girer. Çiftleşmenin ardından, yaklaşık 3 aylık bir süreçten sonra 5-12 arası yumurta bırakır. Yumurtalarını toprağa gömer.

Benekli Kaplumbağalar ortalama 40 yıl yaşar. Yaşam koşullarına göre bu süreç 20 yıla kadar düşebilir. İnsanların doğaya olumsuz etkisi nedeniyle soyu ciddi anlamda tehlikeye girmiştir. Doğada genellikle nehir ve su kenarlarında görülürler. Kış aylarını su dibinde uyku halinde geçirirler. Kış uykusunun ardından, kaybettikleri enerjiyi geri kazanabilmek için durmadan yiyecek peşinde koşarak, büyük bir arayışa girerler. Bugüne kadar çeşitli bölgelerde 8 tane alt türü tespit edilmiştir.

Yorum Yaz

1 Yorum

  • Merhaba…..benim 4yildir 1tane dişi sari beneklim var …..son 1 aydir şişiyor,halsiz,cok kotu dyrumda…..kimse sebeini bilmiyo….siz yardim edebilirmisiniz?