Kedi Bakımı

Kedi Aşı Takvimi Haftalık ve Aylık

Rate this post

Kediler de en az bizim kadar dış dünyadaki virüs ve bakterilerin tehdidi altında. Bu virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklarla mücadele etmenin en kolay ve etkili yolu ise koruyucu sağlık önlemlerini almakla başlıyor. Zira kimi virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kedinizin tehlikeli hastalıklara yakalanmasının önüne geçebilmenin ilk ve en doğru yolu aşılardır. Kedi aşı takvimi tam da ihtiyaç duyacağınız genel aşıların ve aşılanma zamanlarının takibinin yapılmasında sizlere kolaylık sağlayabilir.

Kedinizi Aşıya Götürmeden Önce Bunları Gözden Geçirin

Kedinizin aşılanması onun pek çok tehlikeli hastalığa karşı korunmasını sağlayacaktır. Ancak aşının gereken etkiyi gösterebilmesi için kedinizin gereken sağlık şartlarını taşıyor olması gerekiyor. Aşı yapılmaması gereken kedilerin aşılanması onların sağlığını korumak bir kenara sağlıklarının tehlikeye atılmasına ya da aşının istenen ve beklenen etkiyi yaratmamasına da neden olabilir.

Öncelikle hamile kedilerin aşılanmaması gerekiyor. Eğer kediniz henüz küçük bir yavrusya ve halen annesini emiyorsa yine aşılanmamalıdır. İshal, üşütme gibi belirtiler içinde olan kedilerin de aşılanması yanlış bir uygulama olacaktır. Çünkü aşının beklenen etkiyi göstermemesine neden olur.

Kedinizin yavruluktan yetişkinliğe kadar mutlaka takibinin yapılması gereken aşıları var. Bu aşılar kedinizin çok daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlarken aynı zamanda bu güçlü bağışıklık sistemiyle kendini hastalıklara karşı çok daha hazır hissedecektir.

 Yavru Kedilerde Aşı Takvimi

Genel olarak sınıflandırdığımızda 1 yaşın altındaki kedilerin yavru olarak nitelendirilmesi doğru olacaktır. Bu nedenle kedilerin yavruluk ve yetişkinlik dönemleri için uygulanan aşılar da farklılık gösterir.

Kedilerde 6-8 Hafta Arasında Yapılacak Olan Aşılar:

Bu dönemde yapılacak olan aşıların öncelikli olarak iç ve dış parazit uygulaması olduğunu belirtmemiz gerekiyor. İç ve Dış Parazit uygulaması 3 ayda bir tekrarlanması gereken bir aşı.

Kedilerde 8-10 Hafta Arasında Yapılacak Olan Aşılar:

Bu dönemde kedinizin mutlaka bir genel Kontrolünün yapılması ve bununla birlikte Karma Aşının yapılması gerekiyor.

Kedilerde 9-11 Hafta Arasında Yapılacak Olan Aşılar:

9-11 haftalık olan kedinizin genel sağlık kontrolünün yanı sıra Leukemia Aşısı mutlaka yapılmalıdır. Ancak bu aşının yapılabilmesi için leukemia testi yapılarak kedinizin hastalığa sahip olup olmadığına bakılır.

Kediniz 10-12 Haftalık Olmuşsa:

Yine Genel Kontrolünün ardından Karma Aşısının tekrarı yapılır.

Kedilerde 11-13 Hafta Arasında Yapılacak Aşı:

11 ve 13. Hafta aralığında mutlaka bir genel kontrol ve Leukemia aşısının tekrarı yapılmalıdır.

Kedim 12-14 Haftalık Oldu:

Üç aydan büyük olan kedinizin artık her yıl tekrarlanması gereken önemli aşısını mutlaka yaptırmalısınız. Kuduz Aşısı 3 aydan büyük kedilerin mutlaka yaptırılması gereken aşılarından ve bu aşı 1 yaşından sonra her yıl tekrarlanmalı.

Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi

Yetişkinliğe ulaşan kedilerin aşıları yavru kedilere oranla çok daha seyrek ve takibinin kolaylıkla yapıldığı aşılardır. Her yıl yapılan bu aşılar 3 grupta toplanabilir. İlki karma aşılar (Ölümcül birkaç tehlikeli virüs ve bakterinin neden olduğu hastalıklara karşı yapılır.) İkincisi Luekemia Aşısı ve Üçüncüsü ise Kuduz Aşısıdır.

Yorum Yaz