Kedi Bakımı

Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri

4/5 - (4 votes)

Evinizde baktığınız kedinin nefesi kötü kokuyorsa bazı sağlık problemlerine dikkat etmek gerekir. Kedilerde az bir ağız kokusu koku varsa çok endişelenmeye gerek yok ama bu koku arttıysa daha dikkatli olmalısınız. Kediler de sahipleri gibi sağlık kontrollerinden geçmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu görülürse erken teşhis ve tedaviyle bunun önüne geçmek mümkün olacaktır. Evcil hayvanlarınızı  sadece evde beslemek ile ona olan sorumluluğunuz bitmiyor. Onun her türlü ihtiyacını gidermek biz hayvan severler için en temel vazifelerdendir. Kedinizin nefesinin kötü kokmasının nedenleri arasında şunlar olabilir:

  1. Kedinizin diş ve diş eti hastalıklarının olması da ondaki kötü kokunun sebebi olabilir. Bazı kedilerin dişlerinde tartar ve plak oluşumu görülür ama bu ileri seviyelere geldiğinde diş hastalıklarına sebep olur. Diş etindeki enfeksiyonlara ve dişteki çürümelere dikkat edilmelidir. Kedinin ağız ve diş sağlığına gerekli özen gösterilmeli ferekli ağız bakım yöntemleriyle erken tedavi gerçekleştirilmelidir.
  2. Kedinizin yediği besin maddeleri de kötü kokuyu üretebilir. Kötü kokulu yiyecekler ya da bozulmuş gıdalar da ağızda aynı kokuyu bırakır. Kokuya neden olan besin maddesini kediniz tamamen sindirdiğinde kötü koku da gidecektir. Bu geçiçi bir durum olsa da kediniz için seçtiğiniz gıdalar da onun rahatsızlığına sebep olmamalıdır.
  3. Kedinizin daha ciddi sağlık problemleri de onun ağız kokusunun nedenlerindendir. Dermatolojik rahatsızlıkları, solunum sistemi, karaciğer, mide veya böbreklerdeki anormal durumlar da ağızdaki kötü kokuyu tetikleyebilr.Bu durumun  teşhisi detaylı incelemeden sonra kedinizi götürdüğünüz bir klinikte uzman ekip tarafından sebepleriyle belirlenebilir.

Kedilerde ağız kokusunun nedenlerini anlamak ve saydığımız nedenlerden hangisi olduğunu tespit etmek için mutlaka veteriner ile görüşülmelidir. Veteriner hekim bu konuda en doğru bilgiyi verecek ve size çözüm yolları üretecektir. Kedinizi veterinere götürdüğünüzde önce fiziksel bir muayene yapılır ve problemler belirlenir. Eğer yeterli olmamışsa daha detaylı testlere başvurulmalıdır. Veteriner kedinizle ilgili sizden bazı konularda bilgi alabilir. Örneğin; ağız hijyeni, egzersiz alışkanlığı, beslenme şekli gibi sorulara hazırlıklı olmalısınız. Kedinizi ne kadar iyi tanıyorsanız bu sorulara o kadar doğru cevaplar verirsiniz. Veteriner, kedinizin ağız kokunun nedenlerini araştırırken bazı noktalardan yola çıkar.

– Kedinizin dişlerinde aşırı derecede kahverengimsilik, tartar, enfeksiyonlu diş etleri varsa kokunun nedeninde diş eti hastalıklarını daha ön planda tutar.

– Kedinizin sıvı alımı ve idrar yapımıyla ilgili sıkıntıları varsa ve nefesi idrar gibi kokuyorsa bu durum böbrek hastalıklarına yöneltebilir.

– Kusma ve iştahsızlık gibi sorunlar da veterineri mide rahatsızlıklarına yöneltir.

Yavru kediler özellikle dışarıda ise yedikleri ve oynadıkları bazı maddelerden dolayı geçici olarak ağız kokusu yaşıyor olabilirler.

Veteriner, belli başlı nedenleri inceleyip kararını verir ve tedavi aşamasına geçer. Veterinerin teşhisine bağlı olarak hangi tedavinin uygun olduğuna karar verilir. Tedavi aşamasında kedi sahiplerine de görevler düşer. Veterinerin önerilerini dikkate alıp, kedinin bir an önce sağlığına kavuşması için çalışılmalıdır.

Evinde kedi besleyen bazı bireyler kedilerinin yaşlı olduğunu düşünerek kötü kokuyu buna bağlar ve normal karşılar. Aslında durum öyle değildir ve mutlaka incelenmelidir. Kısa sürede bu durumu fark edip tedaviye başlanırsa her şey daha kolay çözülür. Kediniz rahat eder ve dolaylı olarak siz de rahat edersiniz.

Kedinizin ağız kokusunu erken fark edebilmek için düzenli veteriner kontrolüne götürmelisiniz. Sizler kötü kokuyu anlayamamış olabilirsiniz ama veteriner, incelemelerinde bunu hemen fark edecektir.

Evde beslediğiniz minik dostlarınızın sağlığından da sizler sorumlusunuz. Kedilerin düzenli kontrollerini yaptırın ve dişlerini sık sık fırçalayın. Kedilerinizin her gün dişlerini fırçalamalısınız. Kedilerin dişleri için kendinize ait diş macunlarını kullanmayınız ve kedilere ait macunları kullanmaya özen gösteriniz. Ağız ve diş sağlığı için kedinize veterinerin tavsiye ettiği diyeti uygulamalısınız. Tüm bunlara dikkat ederseniz kedinizin nefesindeki kötü koku sona erer ve diş kaybı gibi olumsuz durumlar yaşanmaz. Kendinize dost olması amacıyla hayatınıza soktuğunuz evcil hayvanların her türlü problemini çözmekle yükümlüsünüz. Kediniz ne kadar sağlıklı ve mutlu olursa sizde onunla vakit geçirmekten o kadar keyif alırsınız.

Yorum Yaz

1 Yorum