Kedi Bakımı

Kedilerde Aşırı Miyavlama

4.8/5 - (61 votes)

Kediler küçük ya da büyükken değişik davranışlar sergileyebilir. Küçük kediler acıkınca, üşüyünce annelerine sırnaşırken büyük kediler birbirlerine hırlar ve saldırgan tavır gösterirler. Bazı kediler kendi seslerini duymaktan çok hoşlanır ve sürekli mırıldanırlar. Kediniz çok fazla mırıldanıyorsa ne anlatmak istediğini anlamaya çalışmalısınız. Nedenini anladıktan sonra kedinizin sıkıntısını çözersiniz ve artık daha uysal bir hal almaya başlar.

İnsanların kediler ile kurduğu iletişim onların ne istediklerini anlamakta çok önemlidir. Kediniz ile kurduğunuz bağ onun dilini anlamanızda size çok yarar sağlayacaktır. Evcil hayvanınız ile mutlu yaşamak istiyorsanız ona sevginizi ve ilginizi göstermelisiniz. Evcil hayvanlar sorunu olduğunda bunu miyavlayarak, ağlayarak anlatmaya çalışır ve sahibinin bunu anlamasını bekler. Hayvanını iyi tanıyan hayvan sahipleri sorunun daha kolay çözülmesini sağlar ve rahatsız edici durum ortadan kalkar. Önem verilmezse kedilerde aşırı miyavlama devam edecek, kedinin huysuzluğu sürecektir.

Kedilerde aşırı miyavlama sebepleri

Hastalık

İlk olarak veteriner hekim kapsamlı bir muayene yapmalıdır. Hastalıklar kedinin açlık, susuzluk, ağrı çekmesine ve onun miyavlamasına neden olabilir. Yaşlı kediler aşırı aktif tiroid veya böbrek hastalığına yakalanabilir ve bunlar onun ağrı çekmesine neden olur. Hastalığın sebebi araştırılır ve tedavi edilirse kediniz rahatlayacak, aşırı miyavlamayacaktır. İnsanlardaki gibi kediler de hastalığı tedavi edildiğinde rahatlayıp mutlu olacak ve size daha bağlı kalacaktır.

Dikkat çekme

Kediler çok yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ve dikkat çekmek için çeşitli hareketler yaparlar. Oyun oynamak, sırnaşmak, insanlarla konuşmaya çalışmak kedilerin sevdiği davranışlardır. Kedinizin ne istediğini anlar ve ona cevap verirseniz miyavlamaları kesilecektir. Miyavlayarak, size sürtünerek derdini anlatmaya çalışır ve sizden cevap bekler. Evcil hayvanınızın yaptıklarını görmezden gelmemelisiniz. Her gün kediniz ile kaliteli zaman geçirirseniz onu daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Oyunlar oynamak, okşamak, konuşmak kediniz ile aranızda kuvvetli bir bağ oluşturacaktır. Oyunlar oynayarak yorulan kediniz daha sakin ve sessiz olacaktır. Kedinizin enerjisini atıp rahatlaması için onunla ilgilenin ve fırsatlar tanıyın. Sizden ilgi bekleyen evcil hayvanınıza cevap verirseniz ve ona günlük belirli zaman ayırırsanız daha az ses çıkarıp rahatlamanın mutluluğunu yaşar.

Yemek isteme

Kediniz mutfakta dolaşarak ve miyavlayarak size acıktığını anlatmaya çalışıyor olabilir. Kediler beslenme zamanları yaklaştığında çok sesli davranmaya başlarlar. Aşırı miyavlama nedeni acıkması ise kedinize hemen yiyecek vermeyin. Kediniz sessiz durup sakinleşene kadar bekleyin ve ondan sonra yiyecek verin. Böylece ona doğru davranışı öğretmiş olursunuz ve kediniz de sizin isteklerinizi daha kolay anlar. Belli saatlerde belli yiyecekler ile besleyerek yeme düzenini ayarlamanız size kolaylık sağlayacaktır. Düzenli beslenen kediler vakti gelmeden yiyecek beklemez ve aşırı ses çıkartarak sizi rahatsız etmez. Saati belirli beslenme düzeninde kediniz daha mutlu olacaktır.

 Yalnızlıktan kurtulma

Bütün gün evde yalnız kalan kediniz siz eve geldiğinizde aşırı miyavlayabilir. Bunun nedeni size hoş geldin demesi ve yalnızlıktan kurtulmanın sevincini yaşaması olabilir. Kediniz çok fazla yalnız başına kalıyorsa onunla evde durabilecek bir bakıcı ayarlamalısınız. Yalnız kalmayı sevmeyen ve evde aşırı miyavlayan kediler için bakıcının olması önemli bir noktadır. Böyle bir imkanınız yoksa evde daha fazla vakit geçirmeli ve kedinizin ihtiyaçlarını kendiniz karşılamalısınız. Evcil hayvanınızın siz evde yokken iyi zaman geçireceği yollar aramalısınız. Evden çıkarken kediniz için yiyecek, oyuncaklar bırakarak daha az sıkılmasını sağlamalısınız. Kedinize hapis hayatı yaşatarak onun mutlu olmasını beklemek doğru değildir. Kediniz sizi gördüğünde mutlu oluyor ve sırnaşıyorsa yalnızlıktan kurtulduğu için olabilir. Evcil hayvanlara sadece kendi mutluluğumuz için evde bakmak ve onlarla yeterince ilgilenmemek doğru bir davranış değildir.

Stres

Stres yaşayan kediler daha seslidir. Yeni gelen başka bir evcil hayvan, bebek, hastalık, sevilen birinin ölümü kedinizi derinden etkileyip aşırı miyavlamasına ve çok ses yapmasına neden olabilir. Eve yeni gelenler olduğunda kedinizi duruma alıştırmalısınız. Bazı kediler değişiklik ve yabancı birilerini görmekten hoşlanmayabilir. Evcil hayvanınızı iyi tanımalı ve ona stres yaşatmamak için evinizdeki düzene onu da dahil etmelisiniz. Evde evcil hayvan beslemenin kurallarını iyi bilmelisiniz ve değişik durumlarda kedinize yardımcı olmalısınız. Kedinizi rahatlatmak için fazladan özen göstermeli ve dikkatli olmalısınız. Stres yaşayan kedinin kaygılarını azaltıp rahatlamasını sağlamak da sahibinin görevleri arasındadır. Kaygı düzeyi artan kediler daha çok ses çıkartır, miyavlar ve gürültü yapar.

Yaşlılık

Genç kediler daha sakin ve sabırlı iken yaşlı kediler hastalıklara karşı daha duyarlıdır. Kediler de insanlar gibi yaşlandıkça zihinsel karışıklık veya bilişsel işlev bozuklukları yaşarlar. Belirli bir sebep olmamakla beraber geceleri ağlar ve aşırı miyavlarlar. Kediniz için gece ışığı yardımcı olabilir ve veteriner hekim kedinize ilaçlar verebilir. Veteriner kontrolünden sonra tedavisine özen göstermelisiniz. Yaşlılık nedeni ile yaşadığı sorunlarda kedinize yardımcı olmalısınız. Aşırı ses çıkardığında ona sevgi göstermek ve onu sakinleştirmek en iyi yöntem olabilir.

Üreme isteği

Kediniz kısırlaştırılmış değilse üremek istediğinde daha fazla ses çıkaracak ve gürültü yapacaktır. Dişiler üremek istediğinde kızarır ve vücut ısıları artarken erkekler de etrafa sürtünmeye başlarlar. Evcil hayvanınızın bu isteğine kulak vermeli ve ona bu imkanı tanımalısınız.  Üreme isteği karşılanan kediler rahatlar ve daha az ses çıkarır. Anne olmak isteyen kedinizi çiftleşmesi için erkek kedi ile buluşturmalısınız. Kendi başına eş bulamayacak durumda ise bu rahatsızlık devam eder ve kedilerde aşırı miyavlama sorunu büyür.  Üreme ihtiyacının kediler için de önemli olduğunu unutmamalısınız.

Diğer nedenler

Hiçbir sorun yok gibi görünse bile ufak nedenler de kedinizin aşırı ses çıkarmasında etkili olabilir. Bazen çöp kutusuna ulaşamamak, su kabının boş olması, odada kapalı kalmak gibi nedenler de kedinizin kendini size hatırlatmak için farklı davranışlar sergilemesinde etkili olabilir. Kedinizin isteklerini göz ardı etmek yerine problemi olup olmadığına bakmalısınız. İhtiyaçlarını giderdikten sonra kedinizin miyavlamasını ve sakinleşmesini izlemelisiniz.

 

Kedinizin ihtiyaçlarını giderirseniz ilişkiniz daha sağlıklı ve sağlam olacaktır. Bebekler gibi kediler de ihtiyaçlarını giderene ve sevgi gösterene bağlanır, onunla iletişim kurarlar. Kediniz miyavlıyor, ses çıkarıyor diye ona kızıp ceza vermemelisiniz. Miyavlamasının altında hastalık gibi önemli nedenler de olabileceği gibi görmezden gelmek doğru bir davranış olmayacaktır. Kedinize ceza vermeniz onun size güvenini sarsacaktır. Kediniz sessiz kaldığında onu ödüllendirin ve ona doğru davranışları öğretin. Göz ardı etmek ya da önemsememek durumu düzeltmeyecek aksine kötüleştirecektir.

Hastalık gibi önemli durumlarda veteriner ile iletişime geçmelisiniz. Miyavlıyor diye başka bir odaya kapatmak kedinizin durumunu daha da kötüleştirebilir. Evcil hayvanınızın ses çıkarmasına kızmamalı ve sakin karşılamalısınız. Anlatmak istediği şeyleri miyavlayarak anlattığını unutmamalı ve onu iyi dinlemelisiniz. İhtiyaçlarını ne kadar erken karşılarsanız ses o kadar hızla azalacak ve kedinizin durumu düzelecektir. Kediniz aşırı miyavlıyorsa bu boşuna değildir ve mutlaka dikkat edilmesi gereken önemli bir durum vardır. Evcil hayvan sahipleri duyarlı ve yardımsever olmalı ki hayvanlarının durumlarını anlayabilsinler.

Yorum Yaz