Kedi Bakımı

Kedilerde Mantar Aşısı

4/5 - (3 votes)

Kedilerde çok sık rastlanan ve zor bir tedavi süreci gerektiren hastalıkların başında deride oluşan mantarlar geliyor. Mantar hastalıklarından en yaygını ve en inatçısı ise trikofiti. Normal mantar enfeksiyonları, sağlıklı ve hijyene önem verilen ortamlardaki kedilerde birkaç haftada atlatılabilirken, trikofiti tedavisi, ağır ve ilerlemiş vakalarda bir yılı bulabiliyor. İnatçı enfeksiyonların tedavisinde pomadlar ve tabletlerin yayında mantar aşısı tedavinin çok daha kısa sürede tamamlanmasını ve kedinizin sağlığına yeniden kavuşmasını sağlayabilir.

Kedilerde Mantar Aşısı Kullanılmalı mı?

Kedilerde mantar enfeksiyonlarının iki önemli sonucu bulunuyor. Bunlardan ilki lezyonların çok büyük bir kaşıntıya sebep olması ve tedaviye başlanmazsa sporların neredeyse tüm vücuda hızla yayılması. İkincisi ise enfekte olan kedinizin artık  mantar taşıyıcısı olarak evdeki diğer tüm evcillere ve çocuklara bu hastalığı bulaştırabilme ihtimalidir.

Kedilerde mantar aşısı tam da bu noktada devreye giriyor. Pek çok veterinerin tavsiye ettiği mantar aşıları, hem koruyucu hem de mantarın seyrini kontrol altına almayı kolaylaştırabiliyor. Özellikle evinde başka kediler de varsa, onların bu enfeksiyonu kapmamaları için mantar aşısı iyi bir çözüm olabiliyor.

Yapılan klinik araştırmalar, mantar aşısının başarı oranını %80 olarak gösterse bile, %20’lik orandaki ciddi bir risk mantar aşısı olan kediler için hala devam ediyor. Bu nedenle mantar aşısı olan kedilerin diğer kedilerle ve özellikle çocuklarla temasının önüne geçilmesini zorunlu kılıyor. Eğer bu imkanınız yoksa, kedileriniz mantar enfeksiyonu taşıyan kedinizle aynı ortamı paylaşıyorsa aşıya rağmen diğer kedileriniz de bu hastalığı kapabilir.

Kedilerde Mantar Aşısı Nasıl Yapılır?

Mantar aşısı 14 günlük iki periyot halinde yapılan bir aşı türüdür. Ancak bu periyot sonunda mantar durdurulamamışsa ve devam ediyorsa veterineriniz üçüncü bir dozu da uygulamak isteyebilir.

Kedilerde mantar aşısı kedinizin bacağından yapılıyor. 14 günlük arayla yapılacak iki aşının ilki bir bacağından ikincisi ise diğer bacaktan yapılıyor.

Tedavide mantar aşısının kullanımıyla birlikte hijyene de önem verilmeli ve kedinizn bulunduğu ortamın steril ve temiz olması sağlanmalıdır. Bu önemli konuda hastalığın atlatılması için hijyen büyük önem taşır. Hem kedinizin kendi sağlığı hem de diğer evcillere ve insanlara bulaşma ihtimalini de düşündüğümüzde, kedinizin çok daha steril bir ortamda tutulması ve mümkünse diğer kedilerle ve çocuklarla temasının önüne geçilmesi tavsiye edilmektedir.

Mantar Aşıları Tüm Mantar Türlerinde Aynı Sonucu Vermiyor

Kedilerin sıklıkla yakalandıkları deri hastalıklarından biri olan mantar hastalığı tedavisinde kullanılan mantar aşıları, tüm mantar türlerinde beklenen etkiyi sağlamayabiliyor. Bu nedenle veteriner hekiminizin tavsiye ettiği ilaçları kullanmanız, enfeksiyonun kısa sürede iyileşmesini sağlayabilir.

 

 

Yorum Yaz