Kedi Bakımı

Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır ?

3.9/5 - (50 votes)

Bir kedi sahibi olmayı planlayabilir ya da sahipsiz ve bakıma muhtaç bir kedi yavrusunu zaruri olarak sahiplenmiş olabilirsiniz. Her iki durumda da yavru kedinin evinizin ve sizin şefkatinizle birlikte büyüyüp geliştiğini gözlemlemek hem sizin hem de ailenizin diğer fertleri için mutluluk kaynağı olacaktır. Bu mutluluğun sürebilmesi ve üzücü durumların yaşanmaması için yavru kedi bakımı hakkında bilgi sahibi olmanız her şeyden önemli.

Yavru kediler yaşamlarının bu ilk haftalarında çok daha fazla ilgiye ve özene ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle evinize getirdiğiniz yavru kedinizin bakımı için öncelikli olarak yapılması gerekenleri bu yazımızda paylaşıyoruz.

Sağlık Kontrolleri İlk Yapılması Gerekenlerden

Sahiplendiğiniz yavru kedinizin sağlığından emin olmak için mutlaka bir veterinerden yardım almalısınız. Özellikle sokakta bulduğunuz savunmasız, yardıma muhtaç bir kedi yavrusuysa onun sağlığının yerinde olup olmadığını anlamak için basit bir kontrol yapabilir ve gerekli önlemi aldıktan sonra sağlık kontrollerini yaptırmak üzere bir veterinere başvurabilirsiniz. Henüz 3 haftalık bile olmamış yavru kedilerin vücut ısılarını korumada kullanacakları sistemleri henüz gelişmediği için vücut sıcaklıkları çabucak düşer. Uzun süre bu durumun devam etmesi çeşitli sağlık sorunlarına ve özellikle kış aylarında ölüme neden olabilir. Bu nedenle yavru kedinin vücut ısısını kontrol ederek gerekirse bir battaniyeye sararak işe başlayabilirsiniz. Bu basit önlem veteriner kontrollerine kadar onun vücut ısısını normale döndürmesini sağlayabilir.

Yapılacak kontroller sırasında veteriner hekimden yavru kedinizin herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmenin yanında kedinizin bakımı ve beslenmesiyle ilgili de doğru bilgiler edinebilirsiniz.

Eve Alışmaları Biraz Zaman Alabilir

Yavru kedinizi, eviniz ve evin içinde kediniz için devasa büyüklükteki eşyalarınız  onu ilk başta korkutabilir. Bu durum kedinizin stres altında kalmasına neden olacaktır. Bu stresi azaltmak ve kedinizin eve alışması için ona mutlaka zaman tanımalı, bu arada kedinizin mama kaplarını ve yatağının yerinin gösterilmesi de önem taşımakta. İlk günler onun hem yavru bir kedi olması hem de evinizle ve sizinle yeni tanışıyor olması nedeniyle göstereceğiniz ilgi ve özen kısa sürede meyvesini verecek ve kediniz kolayca evinize alışacaktır.

Kendini Güvende Hissedebilmesi İçin Gerekli Ortam Hazırlanmalı

Evinize getirdiğiniz yavru kedinizin kendini güvende hissedebileceği, stresini azaltabileceği ve yorgunluğunu atabilmesi için en iyi çözüm, onun için hazırlayacağınız rahat bir yatak olabilir. Bu yatağı kendiniz karton kutularla birlikte birkaç yastıktan imal edebileceğiniz gibi, evcil mağazalarından da hazır bir yatak satın alabilirsiniz. Kararı siz ve bütçeniz vermeli. Yavru kediniz henüz 3 haftalıktan küçükse yatağın kuru ve temiz olması kadar sıcaklığının da ayarlanması önemli. Bu nedenle yatağın altına sıcak su torbaları koyarak yatağın ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Ailenin Yeni Ferdi İçin Güvenlik Önlemleri Alınmalı

Birlikte yaşadığınız ortamı, ailenizin yeni ferdi için de en az sizinki kadar güvenli bir yer haline getirmek öncelikli olarak yapılması gereken işlerden biri. Bunun için henüz çok küçük olan yavruların evden kaçmaya çalışması, olası düşmelerin önüne geçilmesi için mutlaka kapıların ve pencerelerin kapalı tutulması gerekiyor. Ev içindeki elektrik kabloları da yine ortalıktan kaldırılması, alınması gereken güvenlik önlemlerinden biri. Saksılarınızda çiçekleriniz varsa minik kedinizin merakı onun zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk zamanlar kedinizin çiçeklere erişmesinin önüne geçmelisiniz.

Yavru Kedim Acıktı Mı? Yavru Kedinizin Beslenmesi

Yavru kedilerin pastörize süt sevdikleri ve onunla beslenmeleri gerektiği doğru bilinen yanlışların başında geliyor. Çünkü süt, kalsiyum bakımından zengin olsa da kedinizin beslenebilmesi ve gelişiminin normal seyirde sürebilmesi için bunun yanında protein, vitamin ve minerallere de ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden kedinizin beslenmesinde hazır, kolay hazırlanabilen özel mamalar kullanmak çok daha iyi sonuçlar verecektir.

Yavru kedinizin bir başkasından almışsanız önceki evinde yapılan beslenme şeklini öğrenmeli, ilk birkaç gün bu beslenme yöntemini devam ettirebilirsiniz. Bu kedinizin evinizde geçirdiği ilk günlerde yaşadığı stresi azaltacaktır.

Yavru Kedimi Mamayla Beslemek İstiyorum Ancak Ne Kadar Mama Vermeliyim?

Yavru kedinizi mamaya alıştırıyorsanız ya da daha önceden bu beslenme şekline alıştırılmışsa, markası ne olursa olsun, mamanın az ve sık verilmesi daha uygun olacaktır. Çünkü yavru kediler yaşamlarının ilk sekiz haftasıyla on ikinci haftaları arasında günlük dört öğüne ihtiyaç duyarlar. Bu öğünler kedinizin büyümesiyle ters orantılı olarak düşecektir. Üç aylık ile altı aylık oluncaya kadar günlük üç öğün beslenmeleri, altı aylığı atlattıktan sonra ise günlük yalnızca iki öğün beslenmeye ihtiyaç duyarlar.

Öğünlerde kullanacağınız mamanın kalitesi de önemlidir. Bu nedenle mama seçiminde tecrübeli kedi besleyenlerden yardım alabileceğiniz gibi, veterinerinizden de bu konuda destek alabilirsiniz.

 

Yorum Yaz