Kedi Eğitimi

Kediyi Bebeğe Alıştırmak

4/5 - (1 vote)

Kedilerimizi evde bakmak çok hoşumuza gider ama bir bebeğimiz olacağını öğrendiğimizde durumlar biraz değişebilir. Kedinizin ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde ilişki kurması için kediyi bebeğe alıştırmak zorunda kalabilirsiniz. Çevreden duyulan sözler ve ön yargılar nedeni ile aileler kedilerinden kolayca vazgeçebilir. Kediyi yeni bebeğe alıştırmak için yanlış sözler ve ön yargıların etkisinden kurtulup olaylara mantıklı bakmak gerekir. Gereken her şeyi yaptığınız takdirde hem kediniz hem de bebeğiniz aynı evde sağlık içinde yaşayabilir. Böyle yapan ve kedisi ile bebeği aynı evde yaşayan bir çok aile vardır. Bebeğiniz olana kadar en sevimli dostunuz olan ve size arkadaşlık eden kedinizi de ailenize dahil edin ve ondan vazgeçmeyi aklınızdan geçirmeyin.

Kedilerin bazıları değişime sıcak bakmaz ve yeni bir bebek geleceği fikri onları rahatsız eder. Yeni biri ve onu ziyarete gelecek diğer insanlar kalabalıktan hoşlanmayan kedileri çok rahatsız edecektir. Kedinizi hamileliğiniz boyunca bu fikre alıştırın ve düzenlemeler yapın. Tıpkı kardeş bekleyen bir çocuk gibi onun da yeni bir bebek geleceği fikrine alıştırılması gerekir. Sağlıklı ve yavaş yavaş öğretilen şeyler kedinizi ortama alıştıracaktır.

Hamilelik ve kedi (doğumdan önce)

Doğumdan önce kediyi bebeğinize nasıl alıştırabilirsiniz?

Kedilerin kendine has beslenme şekilleri vardır ve bu durum bazen bizlere zararlı olabilecek unsurları da beraberinde getirebilir. Kediler çeşitli canlıları yiyerek parazitleri vücuduna alabilir ve çevresine de mikrop yayabilir. Bu gibi mikropları özellikle hamilelik döneminde anne adayının almaması için kedinizi kapalı mekanlarda tutmalısınız. Kediler pisliklerini bahçeye yaptıklarından, bahçelerden sebze ve meyve aldığınızda onları eldiven giyerek iyice yıkamalısınız. Çiğ, az pişmiş, bozulmuş etler ile kedinizi beslemeyin. Çiğ besinlerde bulunan bakteriler kedinizin  vücuduna geçerse dışkısı yolu ile etrafa da bulaşabilir.

Kedilerin dışkısındaki bakteriler yolu ile kist bulaşmasını önlemek için tuvaletlerini günde iki kez kepçeyle almalı ve altlarını temiz tutmalıyız. Kedilerimizin bakımı, temizliği ve beslenmesine özen gösterirsek hamilelik süresince onların bir zararını görmeyiz. Hamilelik, anne adayının en hassas dönemlerinden biri olduğundan temizlik ve sağlık hususlarına çok özen gösterilmelidir. Kedinizin temizliğinde babanın yardımını almak annelere bu dönemde kolaylık sağlayacaktır.

Kedinize Bebek Sesleri Dinletin!

Ses de kediyi bebeğe alıştırmak için kullanabileceğiniz bir başka duyu. Kedinize bebek sesleri dinletin, bebek kokuları sıkın ve bebek losyonları kullanın. Sesine, kokusuna tanıdık olduğu bebeğe daha pozitif yaklaşmasını sağlamış olursunuz. Kedinizle oynayacağınız zaman elinize bebek losyonu sürüp onu bu kokuya alıştırın. Bebeğiniz doğup eve geldiğinde onu ve kokusunu merak etmesini önlemiş olursunuz.

Bebeğiniz için alacağınız mobilyaları ve yerlerini iyi belirleyiniz. Evinize gelen bebek beşiğinizin yerini ve sınırlarını iyi çiziniz. Bebek doğmadan uzun süre önce gelen eşyalarla kedinizi duruma alıştırmanız daha kolay olacaktır. Kedinizin bir kaç hafta bu mobilyaları ve sınırlarını incelemesine, araştırmasına izin veriniz. Kendisi incelediğinde orada korkutucu birşey görmeyecek ve duruma alışacaktır. Bebek odasının girişine kutu ya da kova koyarak onu sınır belirleyiniz. Kedinize o sınırı geçmemesi için gerekli eğitimi vermelisiniz. Bebek eve gelmeden önce mobilyaların yüzeylerini yapışkanlı bantla kapatın ki kediler buralara yaklaşmasın. Kediler yapışkan yüzeylerden kaçar ve amacınıza ulaşmış olursunuz.

Alan hakimiyetini de kediyi bebeğe alıştırmak için kullanabilirsiniz. Bebeğiniz için belirlediğiniz alanı kedinize yavaş yavaş öğretin ve o alana dikkat etmesini sağlayınız. Bebeğinize özel olan alanlara kedinizin sadık kalması için uzun süre keşifler yapmasına izin vermelisiniz. Sürekli gördüğü ve tanıdığı nesneleri bebek geldiğinde de merak edip saldırganlık göstermez. Hamilelik süresince kedinize ilginizi de azaltmamalısınız aksine artırıp onunla bağınızı daha da güçlendirmelisiniz. Sevgi bağı ile kedinizi yeni durumlara daha kolay adapte edebilirsiniz.

 

Bebek ve kedi (doğumdan sonra)

Doğumdan sonra kediyi bebeğinize nasıl alıştırabilirsiniz?

Doğum veya kontroller için hastaneye gittiğinizde de kedinizle kimin ilgileneceğini belirlemelisiniz. Bir kaç ay önce bu durumu ayarlarsanız kediniz yeni bakıcısına alışma fırsatı bulur, sorun çıkarmaz.  Beslenme, bakım, oyun oynama, uyku gibi ihtiyaçları giderildiği takdirde kedi için bir değişiklik olmaz.

Bebeğinizle ilk eve geldiğinizde kedinizle sessiz bir odada buluşup ilgilenin. Kedinizin size yeniden bağlanması için ona bir kaç dakika ayırın. Daha sonra kendi haline bırakın ve onun kendiliğinden ortama girmesini bekleyin. Kediniz ortamı güvenli bulduğunda ve kalabalığa alıştığında rahat olacak ve saklanmayacaktır.

Kediyi bebeğe alıştırmak için kokuyu kullanabilirsiniz. Kedinizin inceleyebileceği bir alana bebek battaniyesi veya kıyafeti koyunuz. Kedinin bunu incelemesine ve yaklaşmasına izin veriniz. Kedinin bebeğe doğru gitmesini gözlemleyin ama beşiğine çıkmasına izin vermeyiniz. Bebeğiniz uyurken odasının kapısını kapalı tutmalısınız. Kedinizin bebeğinizi tanımasına izin verirken bebeğin güvenini de sağlamalısınız. Kediniz bebeğinizin yüzüne çok yaklaşırsa nefes almasını önleyebilir. Olumsuz durumları önlemek için çok dikkatli olmalısınız. Kedinizin beşiğe atlamasını önlemek için çadır gibi bir örtüyle beşiğin etrafını geriniz. Bu önlemler, kedinizin bebeğe ulaşmasını ve pisliğini bulaştırmasını önleyecektir. Bebeğinizi güvenli bir şekilde uyutup bıraktığınızda kedinizle ilgilenebilirsiniz.

Kedinizle oynayıp ilgilenirseniz ortama daha kolay uyum sağlar. Kediyi bebeğe alıştırmak için kedinize ve kendinize biraz zaman tanıyın. Kendi zamanından ya da ihtiyaçlarından bir kısıtlama görmediği takdirde bebeğe öfke duymaz ve sizinle keyifli oyunlar oynar. Kediniz tamamen bebeğe adanmış olarak görürse sizi bebeğinize ve yeni duruma olumlu yaklaşamaz, kediyi yeni bebeğe alıştırmak zorlaşır.  Aslında sevginin dili her canlıda aynıdır. Siz bunu eşit dağıtır ve sevginizi hissettirirseniz ortamda gerginlik, kıskançlık söz konusu olmaz.

Yorum Yaz