Kedi Eğitimi

Kediler Arası Kavgalar ve Saldırgan Kediler

4.5/5 - (31 votes)

Kediler aynı evde yaşadığında bazen birbirine saldırabilir ve barış için birbirine şans vermezler. Kedilerin birbiri ile geçinememesinin bazı nedenleri vardır. Sizlere düşen kedilerinizin ortamını iyi ayarlamak ve birbirini rahatsız etmesini önlemektir. Saldırgan kediler ancak sahipleri çaba sarfettiğinde birbirine uyum sağlayıp anlaşabilir. Kedinizin davranışlarında ani değişiklikler varsa bunun altında tıbbi sorunlar da yatabilir. Kedinizde daha önce görmediğiniz durumlar fark ederseniz ya da yemek yemediğini görürseniz hemen veterinerinize başvurmalısınız. Kediler yeni bir kedi ile karşılaştığında birbirinden çok farklı tepkiler verebilir. Size düşen onları iyi gözlemleyip önlemler almak ve müdahalede bulunmakta gecikmemektir.

Kedilerin saldırganlık türleri

Deneyimsizlik saldırısı

Diğer kedilerle iyi deneyimleri olmayanlar onlardan pek hoşlanmaz ve birbirine saldırırlar. Kediniz tek başına yetişmiş diğer kedilerle temas kurmamış ve yakınlaşmamışsa ona yaklaşan bir kedi olduğunda saldırır ve şiddetli tepkide bulunur. Yabancı bir kedi ile temas etmek onu ürkütüp saldırıya geçirebilir.

Rutin ve çevre etkisiyle yapılan saldırılar

Bilmediklerinden korkan kediler, sosyal becerilerden yoksun ve değişkenlik sevmeyen bir yapıya sahiptir.  Kediler değişimden çok tutarlılığı sevmektedir. Kendi toprağında yeni bir kedi görünce daha önce yerleşmiş olan rahatsız olur ve düzeninin değişmesinden endişelenir. Rutin ve sakinlik seven kedi değişikliklere sıcak bakmaz. Saldırgan kediler, ev arkadaşlarını kendileri seçmediğinden bazen bu durum da çatışmalara neden olur. İnsanlar ev arkadaşı olacak kedileri doğru seçemezse saldırılar başlayacaktır. Bazı durumlarda hoş olmayan durum, diğer kedi ile ilişkilendirilinceye kadar kediler iyi geçinebilirler. Zamanla kedilerin ilişkileri de değişir ve farklı davranışlar ortaya çıkabilir.

Annelik saldırısı

Saldırgan kediler daha önce iyi geçinse bile birinin yavrusu olduğunda işler değişebilir. Anne olan kedi yaklaşan diğer kediye homurdama, kovalama, tıslama, tırmalama ya da ısırma gibi eylemlerde bulunabilir. Annelik saldırganlığı dediğimiz bu durum, anne kedi sütten kesildiğinde genellikle azalmaya başlar. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de anne olan yavrusunu korumak için çevreye saldırıp önlem alabilir. Tehlikeli bir durum görmediğinde saldırısını bitirir ve gerginlik azalır.

Oyun saldırısı

Kedi yavruları ve genç kediler oyun oynarken saldırgan, sert ve aktif olurlar. Kediler kovalama, kucaklama, tekme atma, çizme, pusuya yatma, saldırma ve ısırma gibi şiddetli eylemlerden zevk alıp bunları eğlenceli bulurlar. Karşılıklı oynanan oyunlarda şiddetin dozu daha da artar. Genellikle bu saldırıda kediler zarar görmez ve oyun şeklinde devam eder. Yine de sizler iyi gözlemleyin ki kedilerinizde bir yaralanma olmasına izin vermeyin.

 

Saldırgan ve kavgacı kediler nasıl idare edilir?

  • Kedilerinizin mücadele yoluyla sorunlarını çözmesine izin vermeyin. Mücadele savaşa dönüşür ve daha kötü sonuçlara doğru gider. Ellerinizi birbirine vurup yüksek ses çıkartarak mücadeleye ara verin ve bitirin.
  • Özel alanlarını ve eşyalarını birbirinden ayırın. Yemek kabı, yatak, çöp kutusu gibi kişisel eşyalar oluşturun ve birbirleri ile rekabeti azaltın. Her biri kendisine ait olanı ihtiyacı olduğunda kullanırsa daha az çatışma olacaktır.
  • Kedinizi rahat bırakın ve kendi halinde kalmasına izin verin. Agresiflik yapan kedinizi sakinleştirmeye çalışarak onunla uğraşmayın. Eğer ona yaklaşırsanız saldırganlığını kendine ve size yönlendirebilir.
  • Arzulanan davranışlarını ödüllendirmeye çalışın. Övgü, mama, sevgi vererek olumlu davranışları artırmaya çalışın. Kedileriniz ödül almak için birbiri ile de dostça etkileşim kuracak ve olumlu ilişkiler geliştirecektir.
  • Kedilerinizi bir süre ayrı odalarda tutun ve birbirlerine olan öfkelerini dindirin. Birbirlerini duyar ama etkileşime geçemezler. Böylece saldırı olmadan birbirlerine alışmaya başlarlar. Bazen birbirlerinin odalarına geçiş yapmasına izin verin ki birbirlerinin kokusunu alsınlar. Böylece ikisi de bazı değişiklikler yaşar ve güvenli şekilde yer değiştirirler. Kedileriniz bir süre sonra rahat görünüyorsa kapıyı biraz açıp bekleyin. Rahatlıkları devam ederse kapıyı kademeli olarak yavaş yavaş açın ve yeniden bir araya gelmelerine izin verin. Ancak agresif tutumlar görürseniz onları tekrar ayırın ve sakinleşmelerini sağlayın.

 

Bir arada duramayan kediler arasındaki çatışmalar

Kedilerinizi daha uzun süre ayrı tutun ve daha yavaş yavaş uygulamalarda bulunun. Kedileri birbirine tanıtmak için kapıyı açmak yerine günlük olarak kedileri birbirine yakınlaştırın. Her yakınlaştırma seansında kedilerin tasmaları olsun ya da biri kasada olsun ki kontrol edebilme imkanı bulabilin. Her buluşma seansını kısa tutun ve her iki kediye de oyuncaklar verin. Başarılı olmalarını sağlayın ve bunu onlara da hissettirin. Yeni seansa kadar kedilerinizi tekrar ayırın ve sonraki buluşmada başlarında beklemeden yalnız kalmalarını sağlayın. Kısa süre yalnız bıraktığınız kedilerinizi zamanla daha uzun süreler yalnız bırakın.  Yavaş yavaş buluşturduğunuz kediler olumsuz tutumlarını azaltacak ve daha sorunsuz bir ilişki oluşacaktır.

 

Çabalarınıza rağmen halen süren kedi çatışmaları

Kılavuzluk yapacak sertifikalı hayvan davranış uzmanı ya da kurul onaylı veteriner davranış uzmanı ile bir araya gelin ve çözüm önerileri alın. Uzmanlar çatışmayı çözmenizde size çok yardımcı olacaktır. Kendiniz çözemediğiniz için uzman yardımı almak en doğru karardır.

Bazı kediler barış içinde yaşayamaz ve çatışmayı seçer. İnsanlardaki gibi stres ve gerginlik evcil hayvanlarda da iyi değildir ve sorunları beraberinde getirir. Yıllarca bir arada stres içinde yaşamaları yerine kedilerinizi her zaman birbirinden ayrı tutmak ya da birine başka bir ev bulmak zorundasınız. Kedilerinizin bazı sorunlarını sadece uzman olan hekimler çözebilir. Geçmeyen çatışmalar ve içinden çıkamadığınız sıkıntılar varsa veteriner yardımı almakta geç kalmamalısınız. Geç kalınan her an evcil hayvanınızın sıkıntısının artmasına ve durumunun kötüleşmesine neden olacaktır.

Yorum Yaz

1 Yorum

  • Selam cesur adında bır kedım var mayısta bir yaş oldu güzel bır kedı fakat yurtdışına gıdıp geliyorum cesura bakamıyorum dışarıda bırakmak istemiyorum evcil hayvan barınagına vermek istıyorum bana yardımcı olurmusunuz 23 temmuzda yurtdışına cikacagım cesuru acılen bır yuva yada barınaklara vekmek istıyorum