Kedi Hastalıkları Kediler

Kedilerde İshal – Belirtileri Nedenleri Önleme Yöntemleri

4.8/5 - (18 votes)

İshal, sıklıkla gevşek veya sıvı bağırsak hareketleri ile ilgili hastalık durumudur. Bunun nedeni diyette yapılan bir değişiklik veya ciddi bir hastalık ve enfeksiyon gibi durum olabilir. İshal başlangıçta ani oluşup kısa süreli başlar ve daha sonraki zamanlarda aylarca süren ve bitmek bilmeyen bir hal alabilir. İshal tek bir neden olarak kedilerde endişe verici bir rahatsızlık olmasa da birkaç gün süren ve çok büyüyen bir durum olduğunda kediniz tehlikede denilebilir. Kedinizin başka hastalıkları da varsa bunlara ishal eklenince durumu daha ciddi olabilir.

Kedilerde ishal Nedenleri

  • Diyette yapılan değişiklik
  • Süt veya gıdalardaki bozulmalar
  • Zararlı yiyeceklerin yutulması
  • Alerjik reaksiyon
  • Bakteriyel veya enfeksiyonel bir durum
  • Yuvarlak solucanlar, parazitler
  • Enflamatuar bağırsak hastalığı
  • Böbrek veya karaciğer hastalığı
  • Kanser
  • Sindirim sistemi tümörleri
  • Bazı ilaçlar
  • Hipertiroidi

 

Kedilerde ishal Belirtileri

Gevşek ve sık dışkılar ishale ilişkin en yaygın bulgulardır. Diğer belirtiler arasında kedinizde gaz, mukusta veya dışkıda kan dolaşımı ve dışkı yaparken zorlanma sayılabilir. Kedinizde uyuşukluk, dehidrasyon, ateş, kusma, iştah azlığı, kilo kaybı ve dışkılamada artış görürseniz ishalden şüphelenmelisiniz. Kedinizin dışkısında kan ve koyu renk varsa mide ve ince bağırsaklarında iç kanama gerçekleşiyor olabilir. Böyle durumlarda derhal veterinere başvurmalı ve yardım almalısınız.

Kedilerde ishale Nasıl Müdahalede Bulunulmalıdır?

Çoğu zaman ishal olan evcil hayvanınıza uzun bir süre yiyecek vermemelisiniz. Bu süre 12 ile 24 saat arasında sürebilir. Ancak dehidrasyonu önlemek için bol, temiz ve taze su vermelisiniz. Kedinizin tam olarak neyi olduğunu anlamak ve ona özel tedavide bulunmak için veteriner ile görüşmelisiniz. Kedilerde ishal aşırı su kaybına neden olduğundan su takviyesi yapmayı unutmamalısınız. Su kaybı hastalık ile birleşince kediniz çok ciddi durumlarla karşılaşabilir.

ishal Olan Kedinizi Ne Zaman Veterinere Götürmelisiniz?

Eğer kedinizin ishali bir günden fazla sürüyorsa ve bazı belirtiler devam ediyorsa veterinere gitmekte geç kalınmamalıdır. Kedinizdeki belirtiler; uyuşukluk, kusma, ateş, koyu renkli ve kanlı dışkılar, dışkılamanın artması, iştahta azalma, açıklanamayan kilo kaybı ise veteriner mutlaka kendisini görmelidir.

Veteriner kedinizin genel olarak rahatsızlığını anlamak için çeşitli incelemeler yapacaktır. Evcil hayvanların altta yatan hastalıkları olabileceğinden iç parazitler var mı diye dışkı numunesi alıp inceleme yapar ve ishal nedenlerini araştırmak için de kan testi yapar. Veterinerin yapacağı diğer testler arasında; radyografi, ultrasonografi, kültürler, endoskopi ve biyopsi gelir. Yapılan testler ışığında veteriner hekim tarafından kedinize bir teşhis konur ve tedaviye başlanır.

Yapılan teşhis ve önerilen tedavi ishalin ne kadar uzun süredir devam ettiğine ve evcil hayvanınızın durumuna göre değişkenlik gösterir. Veteriner hekimin önerdiği beslenme şekline uygun olarak kedinizi beslemelisiniz. İshal durumu geçene kadar kedinize ayrı bir önem göstermelisiniz. Beslenme şekli ve saatleri mutlaka dikkat gösterilmesi gereken noktalardandır. Veterinerin teşhisi sonucu verdiği ilaçları da aksatmadan kullandırmalı ve sonrasında tekrar muayene için veterinere kedinizi götürmelisiniz.

Bazı Kedilerde ishal Daha mı Sık Görülür?

Kediler genelde çok fazla ishal olmaz. Bazı kediler periyodik olarak ishal olur ve bu durum araştırılması gereken iltihaplı bağırsak hastalığı gibi problemleri işaret edebilir. Açık havada çok fazla zaman harcayan kediler, iç parazitler veya ishale neden olabilecek uygunsuz yiyecekler yediğinden ishale yakalanma bakımından risk gurubu içinde yer alır. Kedilerinizin daha önce uzun süre sokakta kalıp kalmaması ve beslenme şekli ishale olan yatkınlığını etkileyecektir. Sağlıklı beslenen kediler daha az ishal rahatsızlığı geçirir. Beslenme şekli ve gıdalar kedilerin rahatsızlıklarında önemli belirleyicilerdir.

Kedilerde ishal Nasıl Önlenebilir

Tüm kediler süt ve yoğurt türü ürünleri çok sever ama bunların tüketimine dikkat edilmelidir. Bazı yetişkin kediler günlük ürünlerin sindirimi için gerekli enzim olan laktozun yeterli miktarına sahip değildir. Sindirim yapılmamış laktoz, fermente olduğu kalın bağırsağa hareket eder ve bir kedinin aşırı gazlı ve ishal olmasına neden olabilir. Bu nedenle süt ürünlerini kedinize verirken dikkatli olmalı ve sağlığını bozacak kadar fazla vermemelisiniz. Kedinizin beslenme şekli ishalin gidişatını önemli ölçüde etkileyen bir durumdur. Kedilerin sokakta geçirdiği sürede aldığı enfeksiyon ve parazitler ishal olmalarında çok etkilidir. Veteriner ışığında kediniz için gerekli önlemleri alıp tedavisinin tamamlanmasına yardımcı olmalısınız.

Yorum Yaz