Köpek Bakımı Rehber Dökümanları

Köpekler Nasıl Yıkanır? Köpek Banyosu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

4/5 - (58 votes)

Kimilerine göre can yoldaşı, kimileri için de eşsiz bir dost olan köpeklerin de temizlenmesi ve elbette yıkanması gerekir. Bu yazımızda köpeklerin banyosu ve köpekler nasıl yıkanır konusunu ele almayı uygun bulduk. Çünkü yapılan yanlışlar sevgili dostlarımızın sık sık hastalanmalarına neden oluyor.

Köpekler Nasıl Yıkanır?

Öncelikle köpeklerin derilerinde yüksek PH içeren bir yağ tabakası bulunur. Bunu köpeğinizin derisi, sürekli olarak asit karakteri bulunan bir yağ salgılayarak yerine getirmekte. Köpeğinizin derisinin salgıladığı yağlarla oluşan bu tabaka, aynı zamanda onları mikro organizmalara karşı koruyan bir kalkandır. Köpeklerin yıkanması işleminde pek çoğumuzun bilinçsizce kullandığı köpek şampuanları ve bazılarının daha güzel koktuğu için kendi kullandığı şampuanları deniyor olması bu tabakanın yok olmasına ve dolayısıyla köpeğinizin derisinin korunmasız kalmasına neden olmakta.

Veteriner hekimlere en çok sorulan sorular arasında “Köpeğimizi neredeyse her gün yıkıyoruz ancak neden hala güzel kokmuyor?” yer alıyor. Her gün yıkamanıza rağmen köpeğinizin kötü kokması onun kirli olduğunu göstermez. Aksine onun koruyucu deri üst tabakasına verdiğiniz zarar sonucu onu korunmasız bıraktınız. Köpeğiniz mikro organizmaların oluşturduğu deri enfeksiyonları nedeniyle kötü kokuyor olabilir.

Köpeğim İçin Hangi Şampuanı Kullanmalıyım?

Başta da belirttiğimiz gibi, deri üstündeki koruyucu yağ tabakasına zarar vermeyecek olan şampuanlar tercih edilmeli. Bunun için şampuan içeriğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Yağ tabakasına zarar vermeyen şampuanlardan bulamamanız durumunda normal köpek şampuanları da kullanılabilir ancak bu şampuanlar üç haftada bir yapılacak banyolarda kullanılmalı. Sık kullanımda deri enfeksionları baş gösterecektir.

Köpek Banyosu ve Köpek Yıkama İşlemi

Köpekler nasıl yıkanır, yazımızda adım adım köpek yıkama işlemlerini anlatmayı uygun bulduk. Köpeğimiz için hazırlayacağımız banyoda ılık su ve şampuan kullanacağız. Yukarıda değindiğimiz özelliklerde bir şampuan ile isterseniz köpeğinizi gün aşırı yıkayabilirsiniz.

  1. Adım: Öncelikle köpeğiniz için en iyi banyo ılık suyla yapılandır. Ilık su ve şampuanın hazırlanmasının ardından yıkama işlemine geçilmelidir.
  2. Adım. Köpeğinizi ılık suyla ıslatın. Bu aşamada duş başlığı kullanmak kolayca tüm tüylerin ıslatılmasında fayda sağlayacaktır.
  3. Adım: Şampuanla, baş kısmı hariç tüm vücudun köpürtülerek yıkanması gerekiyor. Köpeğinizin başını tüm vücudu yıkadıktan sonra yıkamalısınız. Çünkü başın yıkanması sırasında göze kaçan şampuan ve başın yıkanmasından hoşlanmayan köpekler huysuzlanacak ve sizi banyo sırasında oldukça zorlayacaktır.
  4. Adım: Başın yıkanması için kulaklara dikkat edilmeli, vazelinli pamukla köpeğinizin kulağını kapatmanız kulağına su kaçmasını önleyecektir. Köpeklerde kulak kiri olarak gözlenen akıntılar da tıpkı derilerindeki yağ tabakası gibi kulağın enfeksiyonlardan korunmasında koruyucu etkisi bulunur. Bu nedenle kulakların kapatılması ve su kaçmasının önlenmesi önemlidir.
  5. Adım: Etkili bir durulama yaparak tüm şampuanın tüylerden arınmasını sağlayın. Bunun için duş başlığı da kullanabilirsiniz. Çok daha fazla alana nüfuz edecek olan su ile köpeğinizin vücudundan şampuanı tamamen uzaklaştırabilirsiniz.
  6. Adım: Köpeğinizin kurulamaya başlayabilirsiniz. Öncelikle havlu yardımıyla köpeğinizin kurulanması ve sonrasında kurutucular yardımıyla tamamen kuruması önemlidir. Tüy diplerinde kalan ıslaklık köpeğinizin kokmasına neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle kurutma işlemine en az yıkama işlemi kadar önem vermelisiniz. Kuyruk, baş, kulaklar, bacaklar ve eklem bölümlerinin etkili bir şekilde kurutulması gerçekleştirilmelidir.

Köpek Banyosunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Dikkat edilmesi gereken ilk konu, köpeğinizi asla kendi şampuanınız ile yıkamamanız. İnsana özel üretilen şampuanlar köpeğinizin derisindeki koruyucu tabakanın tamamen yok olmasına neden olacağı için deri hastalıklarına ortam oluşturmuş olursunuz.

Banyoda kullanılacak olan suyun ılık olması gereklidir. Sizin için normal olan 30-35 derece sıcaklıktaki su, köpeğinizin huysuzlanmasına ve banyo işleminin zorlaşmasına neden olur. Köpeğinizi oda sıcaklığına yakın ılık bir suyla yıkayın.

Köpeğinizin başını yıkamanın son adımı olarak belirleyin.

Normal şampuanlarla yapacağınız köpek yıkama işlemini 2-3 haftada bir kez yapın. Köpeğinizin derisindeki koruyucu yağ tabakasına zarar vermeyecek özelliklerde olduğuna emin olduğunuz şampuanlarla köpeğinizi gün aşırı bile yıkamanızda bir sakınca bulunmuyor. Köpeğinizi bu özelliklerdeki şampuanlarla sık sık yıkayabilirsiniz.

İyi bir kurutucu yardımıyla tüm tüy dipleri kuruyuncaya kadar kurutma işlemine devam etmelisiniz.

Islak kalan bölümlerde deri enfeksiyonları ve özellikle mantar oluşması muhtemeldir.

Hijyen kurallarına uygun bir ortamda köpeğinizi yıkamanız, onun sağlığı açısından önemlidir.

Yorum Yaz