Köpek Bakımı Rehber Dökümanları

Yavru Köpek Bakımı ve Beslenmesi

3.2/5 - (16 votes)

İnsanların sadık hayvan dostlarından olan köpekler, henüz yavruyken alınarak beslenirse sahibine gerçek bir bağlılık ve aralarında gerçekten özel bağların kurulabildiği canlılardan. Ancak yavru bir köpeğe sahip olmak isteyenlerin yavru köpek bakımı hakkında bilmeleri gereken pek çok konu var. Bu yazımızda yavru köpek sahiplerinin ya da yavru köpek sahibi olmayı düşünenlerin, yavru köpek bakımı konusunda bilmeleri gereken en temel konuları bir araya getirmeye çalıştık.

Her şeyden önce yavru bir köpeğin temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Güvenli bir yaşam alanı, sağlıklı ve düzenli beslenme, sağlık kontrollerinin yapılması gibi temel ihtiyaçların yanında ona göstermeniz gereken ilgi ve sevgiyi de unutmamak gerekiyor.

Yavru Köpek Ne Zaman Alınmalı?

Yavru köpek edinmek için en doğru zaman, yavru köpeğin anne sütünden tamamen kesildiği dönem olan 6-8 haftalardır. Zira bu dönemden daha önce alınan yavru köpeklerin anne sütünden mahrum kalmaları sağlıklı bir gelişim dönemi geçirmelerinin önündeki en büyük engellerden. Pek çok vücut fonksiyonunun tamamlanmasını sağlayan anne sütü, tıpkı insanlar kadar yavru köpekler için de son derece önemli.

Yavru Köpeği Eve Getirmeden Önce Neler Yapılmalı?

Sağlığı yerinde bir yavru köpeğin sizinle çok daha çabuk dost olabilmesi, sizin ona olan ilgi ve sevginizle doğru orantılı olduğu kadar, beslenmesi ve sağlık kontrollerinin de düzenli olarak yapılması ilk adımı oluşturuyor. Bu nedenle yavru köpek bakımı için mutlaka bir veteriner hekim seçmelisiniz. Yavru köpeğinizi eve getirmeden önce sağlık kontrollerinin mutlaka yapılması önemli.

Veteriner hekim seçmek hem acil durumlarda erişebileceğiniz yetkin bir hekim, hem de yavru köpeğinizin bakımında destek ve yardım alabileceğiniz en önemli kişidir.

Köpeğinize Bir Kulübe Hazırlayın

Yavru köpeğinizi eve getirmeden önce mutlaka onun yaşam alanlarının belirlennesi gerekir. Bu amaçla hem iyi bir barınma hem de eve ilk geldiği günlerde yaşayacağı stresi azaltacak bir ortam olması nedeniyle kulübeler oldukça önemli. Yavru köpeğinizin kendini rahat ve güvende hissedebileceği kulübeye alıştırılması onun daha eve ilk adımında eğitimle de tanışmasını sağlayacaktır.

Evinizi Güvenli Hale Getirmelisiniz

Son derece meraklı olan yavru köpekler evinize geldikleri ilk günden itibaren hemen her şeyi merak edeceklerdir. Bu aynı zamanda evde köpeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek pek çok etkenle de temas etmesini sağlayacağı için ciddi tehlikelere neden olabilir. Evinizdeki dezenfektanlar, çamaşır suyu, deterjanlar, böcek ilaçları gibi sağlığa zararlı maddeleri yavru köpeğinizin erişebileceği noktalardan uzaktlaştırılmalıdır. Evinizde çiçekler varsa, çoğu çiçeğin zehirli olduğunu unutmamalısınız. Masum gibi görünen pek çok çiçek köpeğinizi zehirleyebilir. Açelya, şebboy, şövalye çiçeği, nergis, zakkum, lale gibi çiçeklerin zehirli olduğunu söylemeliyiz.

Evdeki ortada bulunan kablolar ve elektrik tesisatının açıkta kalan kısımları da yavru köpekler için büyük bir tehdit. Bu kabloları meraklı yavrular ısırmak ve kemirmek isteyecektir. Açık kapı ve pencere bırakmamalısınız. Evin dışına çıkması minik yavru için tehlikelere neden olabilir.

Yavru Köpek Bakımında Beslenmenin Yeri

Çok küçük haftalarda edinmişseniz, yavru köpek bakımında beslenme çok özel bir yer tutar. Çünkü köpeğin gelişimi için ilk bir yıllık süreç oldukça önemlidir. Vücut sistemlerinin düzgün ve olması gereken şekilde çalışabilmesi, parlak gözlere ve ışıltılı tüylere sahip gerçekten sağlıklı bir yavru olabilmesinde ilk bir yıl içindeki beslenmeleri oldukça önemlidir.

Yavruların ihtiyaç duyduğu kalori yetişkinlere oranla neredeyse vücut ağırlığının üç katına kadardır. Bu ihtiyaçları yetişkinliğe eriştiklerinde azalır. Büyüme ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları protein, aminoasit, kalsiyum ve fosfor gibi gerekli besin maddeleriyle zenginleştirilmiş besinler onları sağlıklı bir şekilde beselenebilmeleri için gereklidir.

Köpek Mamaları ve İlave Gıdalar

Düzenli ve dengeli bir beslenme için yukarıda saydığımız besin maddelerini içeren mamaların kullanımı, yavru köpeklerin beslenmesi için ihtiyaç duydukları kaloriyi almalarını kolaylaştırır.  Yavru köpek bakımında dikkat edilecek diğer konu mamadır. Mama alırken mutlaka veterinerinize danışarak köpeğinizin ihtiyacı olan maddeleri ihtiva eden mamalar hakkında tavsiye almanız yerinde olacaktır.

Yapacağınız doğru mama seçimi yavru köpeğiniz için ekstra vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç olmadan beslenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sizin için de zaman kazandıracaktır.

Mamalar konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da kullanımında kendi ölçü kabının kullanılması ve mama kutusu üzerinde yazan ölçüde verilmesidir. Bu konuda yine veterinerinizden yardım isteyebilirsiniz.

Yavru köpeklerin beslenme sıklığı ilk dört aylık oluncaya kadar günde üç kez yapılmalıdır. Dört aylıktan büyük köpekler için beslenme sıklığı günde iki kez yapılabilir. Yavru köpeklerin mideleri günlük ihtiyaç duyduğu besini tek seferde tüketemediği için öğün sayısı artırılarak ihtiyaç duyduğu besini gün içinde almaları sağlanabilir.

Yavru Köpekler Ne Zaman Beslenmeli?

Altı ve sekiz hafta aralığındaki köpekler tamamen sütten kesilmiş olurlar. Bu dönem içinde ve 4 – 6 aylığa kadar olan yavru köpeklere günlük üç öğün mama verilmesi ideal bir beslenme için gereklidir. Bu beslenmeyi günün eşit üç saatine ayarlayabilirsiniz. Köpeğinize mamasını onun kolay erişebileceği sessiz bir ortama hazırlayacağınız bir bölümde kendi kabında vermeli. Beslenmesinin tamamlanmasının ardından besin kabı kaldırılmalıdır.

Sağlık Kontrolleri ve Aşılara Dikkat Edin

Yavru köpek bakımı için son konu : sağlığının düzenli olarak takip edilmesi ve koruyucu sağlık önlemleri olan aşılarının yaptırılması hem köpeğinizin sağlığı hem de aynı ortamı paylaştıklarınızın sağlığı için önemlidir.

 

Eğer bir bir köpek besliyor veya beslemeyi düşünüyorsanız köpeğinizi tanıyor musunuz ? başlıklı yazımızı okumayı da ihmal etmeyin :)

Son bir ekleme daha gerçekten köpeğinize değer veriyor veya bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpek bakımı hakkında bilinmesi gerekenler yazımızı okumayı ihmal etmeyin.

 

Yorum Yaz