Köpek Eğitimi

Köpek Eğitimine Başlangıç İçin Bilinmesi Gerekenler

5/5 - (6 votes)

Bir insan ve bir köpek, birlikte yaşıyorlar. Evde otururlarken kapı çalıyor ve köpek havlamıyor, içeri giren misafirin üstüne atlamıyor, yemek yerken sofrada dilencilik etmek yerine kendi yatağında yatıyor, sokakta yürürlerken tasmayı sürüklemeden insanının yanında sakince yürüyor, kedi görse bile sakinliğini bozmuyor… Ne kadar da harika bir senaryo değil mi?

Evet, nerede nasıl davranacağını bilen uslu bir köpekle yaşamak kesinlikle harikadır. Köpeğinizi eğittiğinizde, ondan istediklerinizi hemen ve her seferinde yerine getireceği konusunda ona güvenirsiniz. Peki, nedir bu köpek eğitimi, “eğitim” derken neyi kastediyoruz?

Benim için köpek eğitimi, köpek ile insan arasında bir dil yaratmaktan geçer ve konu olarak köpeğin “bütün” davranışlarını kapsar. Sadece otur, yat, bekle gibi komutlar değil, yukarıdaki senaryoda geçen iyi ahlak ya da eskilerin deyişiyle adab-ı muaşeret eğitimin en önemli kısmıdır.

İnsan ve köpek biyolojik açıdan farklı iki türdür. Biz insanlar, henüz türdeşlerimiz olan insanlarla sırf farklı ülkelerde yaşadığımız için aynı dili konuşamıyor, iletişim kuramıyorken bambaşka bir türle nasıl iletişim kurabiliriz? Bu zor görünüyor, fakat doğru yöntemlerle yapıldığında ortaya son derece iyi sonuçlar çıkabiliyor.

Köpeğimizden, ona henüz öğretmediğimiz bir kurala uymasını beklemek hatadır. Ailemize bir köpek dahil etmeye karar verdiğimizde, çoğunlukla gidip bir yavru köpek ediniriz. Evimize getirdiğimiz bu yavru muhtemelen çiftlik ortamında doğmuş, daha önce hiç ev eşyası ve yakın insan teması görmemiştir. Öncelikle, yavrunuzun ‘köpek olmanın getirdiği’ davranışları sergileyeceğine şüpheniz olmasın. Evinizin orta yerine, belki de en kıymetli halınıza çişini yapması, bizlerin “eşya” olarak adlandırdığı fakat ona göre sadece bir nesne olan şeyleri kemirmesi, yalnız kaldığında acı acı ağlaması normal şeylerdir. Köpekler, insanların dünyasına ait kuralları doğuştan bilmezler, onlar sadece köpek gibi davranırlar. İşte burada eğitim dereye girer. Tıpkı bir çocuk yetiştirir gibi köpeğimizi yetiştirmek, ona yeni geldiği bu dünyada nelerin var olduğunu, karşılaştığı durumlarda nasıl tepki vermesi gerektiğini, hangi davranışların kabul edilebilir olduğunu öğretmek bizim sorumluluğumuzdadır.

Tüm canlılar gibi köpekler de kendileri için “iyi” sonuç getiren davranışı tekrarlar, sonuçsuz kalan ve amaçlarına ulaşmaya yaramayan davranışlardan ise vazgeçerler. Köpek eğitimi işte bu kalıpların üzerinde yükselir. Pek çok kaynak ödül ve cezadan bahseder. Fakat işin sırrı, bizim ödül ve ceza olarak kafamızda belirlediğimiz şeyler ile köpeğin gözünde ödül ve ceza olarak algılanan şeylerin uyumlu olmasında yatar. Doğru zamanda doğru anlamda verilen ödüllerle bir köpeğe, yemeklerin kokusu masadan gelmesine rağmen diğer köşede duran yatağında yatmanın onun için daha “iyi” bir sonuç getirdiği öğretilebilir.

Köpeğimizle birlikte yaptığımız her şey, evet tam olarak “her şey” bir öğrenmedir. Oldukça şirin görünen yavrunuz o küçücük bedeniyle dizlerinize zıplarken onun başını okşamanız, köpeğinizin aklında “insanların üstüne atlamak iyi bir şeydir” olarak yer edecektir ve çoğu insan bu ayrıntının farkına varamaz. O şirin yavru büyüyüp 30 kiloluk bedeniyle insanların üstüne atlamaya devam ettiğinde ise “kötü köpek” olur. Köpeğin davranışları sahibinin davranışlarına bağlıdır. Mamayı, suyu, oyuncakları, ilgiyi ve sevgiyi elde etmesinin şartları (nasıl, ne zaman ve ne yaparken ) köpeğinizin bütün davranışlarını etkileyen anahtarlardır. Köpek sahipleri, bu anahtarları nasıl kullanacakları konusunda eğitim almalıdır.

Bir köpek edinmeyi düşünüyorsanız mutlaka farklı eğitmenlerle görüşmeli, evinizde sizinle birlikte çalışarak size köpeğinizi eğitmeyi öğretecek bir eğitmeni seçerek, köpeğinizi eve getirdiğiniz ilk günden itibaren eğitimine başlamalısınız. Eğitmenin görevi, köpeğinizin davranışlarını size açıklamak, bu davranışlar arasından doğru olanları ödüllendirerek pekiştirmenizi ve şekillendirmenizi sağlama konusunda yukarıda bahsettiğim anahtarları nasıl kullanacağınızı size öğretmek olmalıdır. Yaşadığınız her saniyenin köpeğinizin eğitimi için ne kadar önemli olduğunu fark etmeniz ve bu saniyeleri boşa harcamamanız için iyi bir eğitmenle çalışmak her zaman akılcı bir seçimdir.

Gülru Batur

Yorum Yaz