Köpek Hastalıkları

Köpeklerde Uyuz Hastalığı: Belirtileri, Nedenleri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi

3.2/5 - (4 votes)

Bulaşıcı parazit, bakteri dediğimiz mikroplardan etkilenen kepeklerde uyuz hastalığın görülebilir..Köpeğin derisine yerleşen virüsler zamanla deriye iyice yerleşir ve bu parazitlerin  temas sonrası kuluçka süresi 10 gün ile 8 hafta sürer. Bu süreçte ikincil enfeksiyonlar kolaylıkla gelişebilir. Enfeksiyonu gecikmeden tedavi etmek evcil hayvanınızın sağlığı için çok önemlidir. Köpek ölümlerinde enfeksiyon önemli bir yere sahiptir.

Köpeklerde Uyuz Belirtileri

Köpeklerdeki uyuz bulaşıcı ve şiddetli kaşıntı gibi bulgulara sahiptir. Tedavi edilmediği sürece durum daha şiddetli olur ve ciltteki yaralar daha da büyür. Köpeklerde uyuz belirtileri ani ve yoğun kaşıntı ile başlar. Evcil hayvanınızın şiddetli kaşıntı yaşadığını fark ederseniz hemen veterinere götürmelisiniz. Uyuz bakterileri evdeki diğer hayvan ve insanlara geçebilir. Köpek uyuzları insanlarda yaşam döngüsünü tamamlayamaz ama ölene kadar o kişide beş gün kaşıntı yaparlar. Yani bakteriyel durum köpeklerdeki kadar insanları etkileyemez ama yoğun kaşıntı biraz ciltte kızarıklık yaratabilir. Köpeğiniz sağlıklı olduğu günlerden farklı şekilde huysuz, kaşıntılı, iştahsız, saldırgan ise ayrı değerlendirmeniz gerekir.

Deride kızarıklık, ciltte farklılık, tüy dökülmesi, yaralar, kanama uyuz olan köpeklerde görülen belirtilerdir.  Oluşan hasar nedeni ile deri kalınlaşır ve ikincil bakteriler yara oluşturmaya başlar. Köpeğin karnı, bacakları, kulakları, göğsü ve dirsekleri yaraların arttığı bölgelerdir. Köpeğinizin gösterdiği bulguları fark etmez ve tedavi ettirmezseniz uyuzlar tüm vücuduna yayılabilir.

Köpeklerde uyuz tedavi edilmediği takdirde evcil hayvanınızda şiddetli hastalık, görme kaybı, işitme kaybı, iştah azlığı ve kilo kaybı görülür. Uyuza neden olan bakteri cinsi yirmi bir günden uzun bir yaşam döngüsüne sahiptir. Yetişkin dişi virüsler ciltte bir tünel oluşturmak için delikler açar ve günde birkaç yumurta üretip üç haftada cilde iyice yerleşirler. Her yumurta beş günde açılıp, larvalar olgunlaşır. Yetişkin hale geldiğinde de köpeğin rahatsızlığı daha da artar.

Köpeklerde Uyuz Nedenleri

Köpeklere uyuz hastalığı uyuz olmuş diğer köpeklerden, yabani tilkiler ve çakallardan temas yolu ile bulaşmış olabilir. Hayvanların sokaktaki yaşam koşulları ve diğer hayvanlarla teması onları hasta etmektedir. Bu yüzden barınaktan ya da sokaktan aldığınız köpeği önce veterinere götürüp sağlığını kontrol ettirmelisiniz. Evcil hayvanınızın daha önceki yaşam koşullarını bilemediğiniz durumlar olabileceğinden önleminizi alıp kontrollerini aksatmamalısınız.

Sağlığı iyi olmayan köpekler uyuz olduğunda daha şiddetli reaksiyon gösterirler. Sağlığı kötüyse ve vücudu güçsüzse uyuz onu çok yıpratan bir hastalığa dönüşebilir. Uyuz gibi ağır bir hastalığı kaldıracak gücü olmayan köpekler iyileşemez ve ölür. Köpeklerden uyuzu iyileşenler olduğu gibi bunu atlatamayıp bakımsızlıktan ölen köpekler de bulunmaktadır. Uyuzun ne zamandır devam ettiği ve ne kadar yayıldığı köpeğin iyileşme süresini etkileyen önemli faktörler arasındadır.

Uyuz köpeğe kullanılan bakım araçları diğer köpeklere de kullanılırsa virüsler daha kolay bulaşabilir ve hastalık yayılmış olur. Her köpeğin bakımında kullanılan eşyalar, yiyecek kapları ve yataklar ona özel olmalıdır. Hastalık durumu ortaya çıktığında birindeki hastalığın diğerine yayılmasını önlemek için başta bunu yapmak çok önemlidir. Belirtiler ortaya çıkana kadar sizin kullandığınız eşyalar çoktan hastalığı yaymış olur ve artık kullanılmasa bile geç kalınmış olabilir. Evcil hayvanlarınızı eve getirdiğiniz ilk andan itibaren temizlik ve bakımına özen göstermelisiniz.

Köpeklerde Uyuz Teşhisi

Randevu alarak köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde şüphelerinizi ve gözlemlerinizi hekime hemen aktarmalısınız. Gösterdiği belirtileri ve değişiklikleri iyi yorumlayan evcil hayvan sahipleri daha hızlı veterinere gider ve çözüm bulur. Veteriner köpeğinizden dışkı numunesi alarak ya da kan incelemesi yaparak bakteriyel deri enfeksiyonunu tedavi etmeye çalışır. Kan testi ve dışkı örneği köpeğinizin kaşıntılı cildinin nedenini belirlemek için önemli teşhis araçlarıdır. Ciltten örnek alma ve mikroskop altında gözlem kesin teşhis veren yöntemlerdir. Ciltten alınacak parçalar için derine inmek gerekir ve burada yumurtalar net şekilde görülür. Bazen yumurtaların görülemeyeceği durumlar da olur ve burada ürettikleri lezyonlara, belirtilere bakmak gerekir. Kısa zamanda uyuzu teşhis etmek köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Köpeklerde Uyuz İnsana Bulaşır mı ? İnsana Geçer mi ?

Evet geçer. Fakat yaklaşık 15-20 gün arası köpeklerden insana geçen uyuz kendi kendine yok olur. Zira köpeklerin vucudunda yaşayan uyuz insanlarda çoğalamaz.

Köpeklerde Uyuz Tedavisi

Evinizde uyuz olmuş köpek dışında başka köpekleriniz ya da aile üyeleriniz de olabilir. Onlardaki belirtiler henüz ortaya çıkmamışsa  bile onların da hemen tedavi edilmesi gerekir. Uyuz hastalığı köpekler arasında çok bulaşıcıdır. Uyuzu etkin tedavi etmek için evcil hayvanınızın tüylerinin kırpılması gerekebilir. Rahatsızlanmış deriyi nazikçe ilaçlı bir şampuanla yıkamak onu rahatlatabilir. Sonraki adımda kireç, kükürt gibi bir ürün uygulanmalıdır. Uyuzu ortadan kaldırmak zor olabildiğinden haftalık uygulamalara devam edilmelidir.

Köpeklerde uyuz tedavisinde tabletler ve iğne tedavisi de uygulamalar arasındadır. Çoğu zaman enfeksiyon ile mücadelede ilaç kombinasyonu yapmak gerekmektedir. Enfeksiyon ciddiyse ve ikincil komplikasyonlar geliştiyse köpeğiniz hastanede kalmalı ve tedavisini orada almalıdır. Hastanede kaldığı süreçte de sık sık durumu hakkında bildi alınmalı ve tedavisine özen gösterilmelidir. Durumu çok ağır değilse ve sağlığı iyiyse veteriner sizi eve yönlendirecektir. Ağır durumlar dışında tedavisine evde devam edilir ve veterinerden de yardımlar alınır. Evde tedavi ederken köpeğinizin durumunda iyileşme görmezseniz veteriner ile tekrar görüşmelisiniz. İlaç tedavisi ve temizliği çok önem gerektirip sağlığı için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Köpeklerde Uyuz Tedavisi Sonrası

Evcil hayvanınızın akar istilasına uğraması ve uyuzluğu altı haftaya kadar sürebilir. Yaşanan durumları ve süreci eksiksiz olarak veteriner ile paylaşmanız gerekir. Tedavi için veterinere gidip sizi evinize yönlendirdiğinde köpeğinizi sıkı takip etmelisiniz. Yan etkileri olan durumlar, tedavi ile ilgili sorularınız varsa telefon ile iletişime geçmelisiniz.

Evcil hayvanınızın sağlığı için yatak takımlarını atın ya da sıcak su ve temizleyiciler ile iyice dezenfekte edin. Köpeğinizin sağlığı düzelene kadar yatak ya da mobilyalarınıza tırmanmasına izin vermeyin. Durumu hassas olan diğer köpeklerinizi ya da aile üyelerinizi uyuz tedavisi alan köpeğe yaklaştırmayın. Köpeğinizin problemlerini fark ettiğinizde kendi başınıza iyileştirmek yerine uzman yardımı almalısınız. Evde bilmeden yapacağınız uygulamalar ile köpeğinize daha fazla zarar verebilirsiniz. Uzman eli ile yapılan müdahaleler daha çabuk ve doğru sonuçlar verecektir.

Rahatsız olan hayvanları sağlığına kavuşturmak da sahiplerinin görevidir. Uyuz oldu diye köpeğinizden vazgeçip onu bırakmamalısınız. Geç kalmadan tedavi ettirseniz eski sağlığına kavuşması mümkündür. Hastalığı hemen fark edip veteriner yardımı almak bu durumda önemlidir. Geç kalındığı takdirde ölüm ile sonuçlanabilecek kadar mühim sonuçlar doğurabilir.

Yorum Yaz