Kuşlar

Atmaca Kuşları Doğal Hayatı, Beslenmesi, Yemleri ve Çiftleşmeleri

Atmaca Kuşları Doğal Hayatı, Beslenmesi, Yemleri ve Çiftleşmeleri
4.8 (96%) 5 Oy

Yırtıcı kuşlar arasında yer alan manevra ustası atmaca kuşları, sahip oldukları kısa ancak geniş kanatları, kanatlara oranla daha uzun kuyrukları ve bacak yapılarıyla avlarına yetişebilmek için kısa sürede çok yüksek hızlara ulaşabilirler. Bu özellikleri onların sık ağaçlıklar arasında bile hızını düşürmeden avlarına yetişebilmelerine imkan sağlar. Ancak onları diğer yırtıcı kuşlardan ayıran en büyük özellikleri evcilleştirilerek avlanmada kullanılıyor oluşları. Bu yazımızda doğanın harika yırtıcılarından biri olan atmaca kuşlarını, doğal hayatı içinde beslenmesi, yemleri ve çiftleşmelerini konu edindik.

Atmaca kuşları atmacagiller familyası içinde çakır kuşu olarak da adlandırılan atmacalar alt familyasına mensup yırtıcılardır. Yaşam alanına ve avlanma biçimine özgü yaratılmış vücut yapılarındaki farklılık; onları, kartal ve şahin gibi uzun kanatlı kuşlardan kolayca ayırır. Atmaca kuşları daha kısa ve geniş kanat yapıları, kanatlara oranla çok daha uzun kuyruk yapıları ve uzun bacaklarıyla kısa mesafelerde yüksek hızlara ulaşabilmekte ve bu hızı önüne çıkan tüm engellerde yüksek manevra yeteneğiyle koruyabilmektedir. Ancak bu yetenekleri onların kartallar ya da şahinler kadar yüksekte ve uzun süre kanat çırpmadan uçabilmesinin de önüne geçer. Kısa ve geniş kanatlarını diğer yırtıcı kuşlara oranla çok daha sık çırpmak zorundadırlar.

Ormanların Yırtıcı Kuşu Atmaca Nasıl Beslenir?

Atmaca kuşlarının tüm türleri diğer yırtıcı kuşlardan farklı olarak ormanları yaşam alanı edinmiştir. Ormandaki büyük ağaçlara yaptıkları yuvaları, onların güvenli korunaklarını oluşturur. Gündüz yırtıcıları olarak bilinen atmacalar gündüz avlanan kuşlardandır. Atmacalar üzerinde yapılan araştırmalar onların siyah beyaz gördüklerini kanıtlamıştır.

Beslenmelerinin büyük bölümünü, yaşam alanı içinde yer alan küçük kuşlar oluşturur. Kimi bölgelerde kertenkele, fare, kurbağa ve çekige gibi küçük canlılarla da beslendiği görülse de atamaca kuşlarının beslenmesi temel olarak kendinden küçük orman kuşlarına dayanır.

Avlarına ok gibi fırlayarak yaptıkları manevraların sonunda, sarı renkteki güçlü pençeleriyle onları yakalar. Yaşam alanlarını ormanların oluşturduğunu dile getirdiğimiz atmacalar aynı zamanda göçmen küçük yırtıcı kuşlardır. Göç etme nedenlerini daha fazla besine duyulan ihtiyaç oluşturur. Böylece çok daha geniş bir alanda çok daha fazla besine ulaşmaları ve yaşamlarını devam ettirebilmelerini sağlarlar.

Atmaca Kuşlarında Çiftleşme ve Üreme

Atmaca kuşlarının ağırlıkları 200-300 gram arasındadır. Dişi ve erkek atmacalar arasında gözle görünür bir büyüklük farkı bulunur. Dişi atmacalar erkek atmacalara göre daha büyük bir vücuda sahiptir. Büyük ağaçlara yaptıkları içi yumuşak bir dokuyla örtülü olan yuva içinde dişi atmaca üzeri kahverengi lekelere sahip yumurtalar bırakır. Yumurtlama ve kuluçkaya yatma dönemleri Mayıs – Haziran aylarına rastlar. Bu dönemde yumurtlayan dişi atmaca kuşları, yumurtalar üzerinde dört – beş hafta kuluçkaya yatar. Dişi atmacaların yumurtadan çıkan yavrularının tüylenmeleri ise yaklaşık beş ya da altı hafta sürer.

Yorum Yaz