Kuşlar

Devekuşu

Deve Kuşu
Devekuşu
4.9 (97.14%) 7 Oy

Afrika kökenli bir uçmayan kuş türü olan Devekuşu, Struthio adlı bir cinsin yaşayan son üyesidir. Devekuşları kivi,emu ve diğer ratitlerle aynı alt sınıftadırlar. Devekuşlarının, uzun boyunlara ve uzun bacaklara sahiptirler. Devekuşları, aaatte 97,5 km (60,6 mph) hızla koşabilirler. Devekuşları bu yetenekler sayesinde dünyanın en hızlı koşan kuşu olma ünvanına da sahiptirler. Devekuşlarının yumurtaları yeryüzündeki kuşlar arasında en büyük olanlarıdır. Zaten devekuşları da yeryüzündeki en büyük kuşlardır. Devekuşlarının, genelde bitki yiyerek beslenirler. Fakat omurgasız hayvanlarla da beslenirler. Göçebe sürüler şeklinde yaşayan devekuşlarının birey sayısı ise 5 ile 50 arasındadır. Tehlike anında ya kaçarlar ya da toprağa yatarak saklanırlar. Çiftleşme düzenleri coğrafik bölgelere göre değişiklik gösterir. Devekuşları, dekoratif toz alıcı tüyleri kullanılmak üzere çiftliklerde yetiştirilirler. Eti de yine ticari amaçlı kullanılır. dünyanın her yerinde çiftliklerde üretilmektedir.

Genellikle 63 – 130 kilogram olarak değişen ağırlıkları bazı erkeklerde 160 kiloya çıkabilir.Yetişkin devekuşu erkeklerinde tüyler siyah olurken, kanatlar ve kuyruk beyaz renktedir. Dişiler ve genç erkekler ise gri, kahverengi ve beyaz renktedir. Erkekler ve dişilerin boyunlarında çok hafif bir tüy katmanı bulunmaktadır. Dişilerin boyun ve kalçaları pembemsi griyken erkeklerde ise mavimsi, gri ya da pembe olabilir.

Devekuşları, uzun boyun ve bacakları yardımıyla kafalarını 1,8 – 2,75 metre yüksekliğe kadar uzatabilirler. Devekuşları, kara omurgalıları arasında en büyük gözlere sahip canlılardır. Ayrıca devekuşlarının gözlerinin çapları 50 milimetredir. Bu da devekuşlarının yaklaşan avcıları büyük bir mesafeden fark edebilmelerini sağlıyorlar. Bununla birlikte devekuşlarının gözleri, güneş ışığından korunması amacıyla gölgelendirilmiştir.

Devekuşlarının bacakları çıplaktır, ayak bileklerinden itibaren ise pullanmaya başlar. Bu pullar erkek devekuşlarında pembe, dişilerde siyahtır. Birçok kuşta dört ayak olmasına rağmen devekuşlarının ayaklarında yalnızca iki parmak bulunur. Parmak sayılarının az olmasının sebebi, devekuşlarının koşmaya adapte olmasıdır. Devekuşları saatte 70 km’nin üzerindeki hızlarda yarım saat boyunca hiç durmadan koşabilirler. Devekuşları kanatlarını kur davranışlarında ve yavrularını güneşten korumaları için kullanılır. Devekuşları tüylerini de yalıtım amacıyla kullanırlar. Devekuşlarının gagaları düz, geniş ve uçları yuvarlaktır. Devekuşlarının kursakları bulunmaz. Ayrıca safra keseleri de yoktur. Üç adet mideye sahip olan devekuşlarının kör bağırsakları ise 71 santimetredir. Diğer kuşlardan farklı olarak, idrarını ve dışkısını ayrıca depolarlar. Diğer bütün kuşlar idrar ve dışkılarını coprodeumda birlikte depolarken, devekuşları dışkılarını kalın bağırsağın sonunda depolar. Ayrıca bağırsaklarını tutmak için gelişmiş özgün kasık kemikleri bulunur. Birçok kuşun aksine, erkek devekuşlarının 20 santimetreye varabilen üreme organları bulunmaktadır.

Devekuşları 2 – 4 yaş arası cinsel döneme girerler. Bu dönemde dişiler 2 metre, erkekler 2.8 metreye ulaşırlar. Devekuşlarının yavruları hayatlarının erken dönemlerinde ayda ortalama 25 cm uzarlar ve birinci yıl sonunda devekuşları 45 kilogram kütleye ulaşırlar.

Devekuşları ilk kez 1700’lü yıllarda günümüzde Linnaeustarafından Systema Naturae adlı çalışmadaki binomial ismiyle kullanılmaktadır. Bilimsel adı Latince’den türetilen struthio serçe anlamına gelmektedir (ostrich) ve camelus ise deve (camel) demektir. Deve denmesinin nedeni ise devekuşlarının kuru özelliğe  sahip bir habitatının olmasıdır.

Yorum Yaz