Kuşlar

Evcil Şahin Olur mu? Şahinlerin Evcilleştirilmesi ve Fiyatları 

3.6/5 - (64 votes)

Yırtıcı kuşlar arasında geniş kanatları ve yan tarafa doğru açılan kuyruklarıyla farklı bir yere sahip olan şahinler, özellikle yurt dışında avlanmada kullanılmak amacıyla evcilleştiriliyor. Bu yazımızda evcil şahin olur mu, şahinlerin evcilleştirilmesi ve fiyatları konusunu ele almak istedik.

Atmacagiller ailesinin mensubu olan şahinler, orta boyda, geniş kanat yapısı ve kısa boyunlu bir kuştur. Kancalı gagası ve güçlü pençeleriyle gündüz avlanan şahinler, yeryüzünde Okyanusya kıtası haricindeki tüm kıtalarda çeşitli türlerde görülür. Avrupa ve Orta Asya şahinlerin yoğun olarak yaşadığı kıtalardır. Keskin gözleri insandan 8 kat daha net görerek avını metrelerce öteden hedefine koyup, hızlıca yere iner ve avlar.

Şahinlerin Evcilleştirilmesi ve Fiyatları

Şahinler nasıl evcilleştirilir sorusuna cevap arayanların meraklarını gidermeye çalışacağız ancak öncelikle şahinler neden evcilleştirilir sorusunu yanıtlamak gerekiyor.

Özellikle Avrupa’da avlanmada kullanılan şahinler ülkemizdeki yanlış avlanma ve Arap ülkelerine kaçak yollardan satılıyor oluşu nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kuşlardan. Şahinlerin yanlış avlanma ve kaçakçılığının yapılmasındaki en büyük etken Orta Doğu ülkelerine büyük fiyatlarla satılabiliyor oluşu geliyor.

Uyuşturucuyu Sınırdan Geçirmekte Kullanılıyorlar

Bir başka neden ise şahinlerin uyuşturucu kuryeliğinde kullanılıyor oluşları. Sınır kapılarında sahipleri tarafından ayaklarına bağlanan uyuşturucu paketlerini sınırı geçinceye kadar yüksekten uçtukları için yakalanmadan sahibini takip ederek uyuşturucunun sınır kapılarından geçmelerinde yardımcı oldukları için şahin fiyatları astronomik rakamlara ulaşabiliyor.

Arap Ülkelerinde Zenginliğin ve Gösterişin Simgesi

Pek çok arap ülkesinde kanatlarının rengi ve asil duruşu nedeniyle şahinler, zenginliğin ve gösterişin simgesi olarak Araplar tarafından kolda taşınıyor. Elbette kuşu kolunda taşıyanlar, kendilerine güven ve onur verdiklerini düşündükleri için büyük ilgi görüyor. Dubai, Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkelerde bu tür konularda para harcamayı çok seven Araplara, ülkemizde yakalanan ve bir aylık kısa bir eğitimden geçirilen şahinler birer otomobil fiyatına satılıyor.

Şahinler Yırtıcı Kuşlar Olmasına Rağmen Çok Kısa Sürede Evcilleştiriliyor

Göklerin yırtıcı kuşlarından biri olan şahinlerin evcilleştirilmeleri diğer yırtıcı kuşlara oranla çok daha kısa sürede yapılıyor. Yapılan bu kısa eğitimin ardından özellikle yasadışı işlerde kullanılan şahinler, adeta sahiplerinin birer kölesi haline geliyorlar.

Tüm bu etkenler bir araya gelince, kaçakçıların iştahını kabartan şahin evcilleştirilmesi işlemi onlar için adeta bir çileye dönüşüyor. Yakalanmasından evcilleştirilmesine kadar zalim bir döngünün devam ettirildiği şahinlerin büyük çoğunluğu, büyük paraya kavuşabilmek adına telef oluyorlar. Gerekli önlemler alınmazsa ne yazık ki kısa sürede nesilleri tükenecek.

Evcil Şahin fiyatları

Evcilleştirilmiş şahinlere 1000-5000 TL civarında fiyat biçilmektedir. Müşterinin istek durumu, şahinin av kapasitesi, cinsi, ebatları, yaşı gibi durumlar fiyatları etkilemektedir. Evcilleştirilmemiş yavru veya yetişkin şahinlerin piyasası bulunmamaktadır.

Şahin yaban hayvanı olduğundan satılması, bulundurulması yasaktır. Tespit edilirse ceza kesilmektedir.

Bu konuda AV VE YABAN HAYVANLARI İLE BUNLARDAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLERİN BULUNDURULMASI, ÜRETİMİ VE TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK in 63. maddesinde;

Madde 63 — Kanun ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan bütün hayvanlar ile bunlardan elde edilen et, tahnit ve trofelerinin derneklerde, işyerlerinde ve evlerde ne maksatla olursa olsun bulundurulması, alımı ve satımı yasaktır.

             Bu hüküm gereğince zapt olunan et, tahnit ve trofelere bu Yönetmeliğin 85 inci maddesine göre işlem yapılır.

Denilmektedir.

 

Aynı yönetmeliğin 85. maddesinde;

“Belgesiz yerli veya yabancı tür av ve yaban hayvanı ile bunlardan elde edilen ürünlerin bulundurulması yasaktır.

             Av ve yaban hayvanı ile bunlardan elde edilen ürünlerin; Kanun ve bu Kanun hükümlerine dayanılarak çıkarılan Yönetmelikler, MAK Kararları, Sözleşme ve CITES Uygulama Yönetmeliği ile taraf olunan diğer uluslararası sözleşmelerin hükümlerine aykırı olarak elde edildiği, bulundurulduğu, sergilendiği, üretildiği ve ticarete konu olduğunun tespit edilmesi durumunda, bahsi geçen canlı hayvan ve ürünlere el konulur.

             Canlı av ve yaban hayvanları ile ürünlere el koyma sonucunda oluşan nakliye, depolama, bakım ve muhafaza masrafları ile canlı hayvana el konulduğu süre içerisinde yapılan tüm masraflar, Kanun ve bu Kanun hükümlerine dayanılarak çıkarılan Yönetmeliklere aykırı hareket edenlerden yürürlükteki mevzuatımıza göre tahsil edilir.

             El konulan canlı av ve yaban hayvanlarının (Değişik ibare:RG-6/7/2021-31533) il şube müdürlüğü tarafından sağlık kontrolleri yaptırıldıktan sonra, doğaya bırakılması uygun olanlar uygun yaşama ortamlarına bırakılır. Tesiste hastalıklı ve iyileşmesi mümkün olmayan bireyler varsa; bu bireylerle ilgili işlemler (Değişik ibare:RG-6/7/2021-31533) 5996 sayılı Kanun ve bu Kanun hükümlerine dayanılarak çıkarılan Yönetmeliklere göre yapılır. Yabani özelliğini kaybetmiş bireyler ile melez türlere yapılacak işlemler ise Bakanlık tarafından belirlenir.

             Sözleşme kapsamındaki canlı av ve yaban hayvanlarının ülkesine iadesi için, Bakanlık ilgili ülke ile temasa geçer ve masraflar söz konusu ülke tarafından karşılandığı veya bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edene ödetildiği takdirde, bu hayvanlar iade edilir. Geri gönderilemeyen hayvanlar için, Bakanlık gerektiğinde bilimsel merci ve sekretarya ile temasa geçer ve bunlar için uygun bir kurtarma merkezi belirler.

             Yasa dışı yollarla Türkiye’ye getirilen ve dava sonucunda müsadere edilen canlı veya yumurta yabancı türlerin değerlendirilme şekli Bakanlıkça belirlenir.

             Av ve yaban hayvanlarından elde edilen ürünlerden ticareti yasak olmayanlar, (Değişik ibare:RG-6/7/2021-31533) il şube müdürlüklerince satılarak elde edilen gelir döner sermaye işletmesi hesabına yatırılır. Ticareti yasak olan veya ülkemizde kullanım alanı bulunmayan ürünlerin değerlendirilme şekli Bakanlıkça belirlenir.

             Yasadışı yollarla elde edilen av ve yaban hayvanları ile bunlardan elde edilen ürünlere el konulduktan sonra, yürürlükteki mevzuat gereğince uygulanacak cezai işlemlerin yanı sıra, suçun oluşumunda kullanılan her türlü malzeme, alet, ekipman, makine, vasıta, taşıma araçları ve benzeri malzeme, 10/7/2003 tarihli ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun ilgili maddeleri gereğince müsadere edilir.”

Denilmektedir.

Şahin kuşu bulursak ne yapmalıyız ?

Doğada yaralı bir şahin kuşu bulduğumuz zaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü aramalıyız. 112’yi aradığımızda da ilgili birime aktaracaklardır.

Yorum Yaz

227 Yorum