Memeli

Gergedanlar Ne Yer?

2.4/5 - (310 votes)

Yeryüzünün nesli tükenmekte olan son büyük otçullarından olan gergedanlar, farklı anatomileri, kalın ve kuru deri yapısı ve en önemlisi burnunu üzerinde yer alan tek ya da çift boynuzlarıyla her dönem insanoğlunun ilgi duyduğu memeliler arasındadır. Fillerden sonra en büyük otçullar olan gergedanlar ne yer, ne ile beslenirler. Yazımızda gergedanlar ne yer sorusuna sizler için cevap aradık.

Gergedanlar, hantal görünüşte olmalarına karşın oldukça hareketli canlılardır. İyi bir koşucu olduklarını da söylemek gerekiyor. Çünkü yaklaşık 50 kilometre hıza ulaşabilen bu hayvanlardan böylesi bir performans görmek oldukça şaşırtıcıdır. Yeryüzünde kalan son beş türü, Afrika ve Asya’da varlıklarını sürdürüyorlar. Bunlar arasındaki önemli iki tür gergedan Afrika’da diğer üç türü ise Asya kıtasında bulunuyor. Türlerinin birbirinden ayrılmalarını sağlayan en önemli özellikleri boynuz sayılarıdır. Afrika gergedanları olan beyaz (Ay ışığında beyaz görünürler, renkleri normalde gridir) ve siyah gergedanları iki boynuza sahip gerçekten sıra dışı canlılardır. Asya gergedanları olan Endonezya Gergedanlarının ve Hint gergedanlarının ise tek boynuzu bulunuyor.

Gergedanlar Ne Yer Ne İle Beslenirler?

Yaşam alanlarının farklılık göstermesi onların beslenme alışkanlıklarını da doğrudan etkilese de, Afrika gergedanlarının dudak yapılarındaki farklılıklar da onları diğer türlerden ayırır. Özellikle beyaz gergedanların güçlü ve geniş yapıdaki dudakları onların tam anlamıyla bir çayır yiyicisi olmalarını sağlar. Yaşadıkları bölgenin çoğunlukla kısa çayırlar ve otlak alanlarla çevrili olmasının da bunda etkisi büyüktür.

Yalnızca Çayırlarda Otlamıyorlar

Beyaz gergedanlarla yakın coğrafi özelliklere sahip alanlarda yaşam alanı bulan siyah gergedanlar beyaz gergedanlara nazaran daha uzayıp incelebilen üst dudağa sahip olmaları onların filizler, ağaç ve çalılık dalları ile kolayca beslenebilmelerini sağlar. Yaşam alanlarında ormanlık alanların varlığı, onların fidanlar, çalılık sürgünleri ve taze dal parçalarını kendilerine besin maddesi olarak seçmelerinde önemli bir etkendir.

Kalın derilerinin kuru yapısı, onların güneşin zararlı etkilerinden ve olası mikroskobik canlılarının zararlarından korumalarında bir dezavantaj oluşturur. Bu nedenle serinleyebilecekleri ormanlık alanları ve derilerini nemlendirebilecekleri sulak ve bataklık alanlarda yaşamaya iter.

Gergedanlar, iyi birer otçul olmalarına rağmen geviş getirmeyen toynaklı, boyları 4 metreye ağırlıkları ise yaklaşık olarak 4 tona kadar ulaşabilen yeryüzünün ender canlıları arasındadır.

Eğer bu yazıyı merak edip buraya geldiyseniz belki de zürafalar ne yer yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Yorum Yaz

1 Yorum