Memeli

Kangurugiller

2/5 - (1 vote)

Kangurugiller bilimsel ismi ile Macropodidaeler iki ön dişi bulunan bir keseli soyundan gelen hayvandır. En fazla bilinen keselilerdir. Bununla beraber Avustralya’da olan kangru topluluğu en bilindik temsilcileridir. Zoolojide sadece familya olarak kabul görürler. Sıçan kangurugillerden ayırt edilmeleri adına Asıl Kangurugiller diye de isimlendirilirler.

Kangurugiller türlerine göre farklı farklı habitatlarda hayatlarını sürdürür: Çalılık alanlarda, dağlıkalanlarda hatta ağaçlarda yaşamlarını sürdürenleri bile mevcuttur. Çoğunlukla gece hareket halindedirler fakat bazen gündüz görülebilirler. Çoğu sosyal yapısı bulunmayan gruplar içinde hayatlarını sürdürür.

Kangurular kendilerine gerekmekte olan hıza göre ikitürlü ilerlerler. Yüksek hızda arka bacakları üzerinde zıplayarak ilerlerler. Kanguruların kuyruğu havada asılı kalır böylelikle dengelerini sağlarlar. Bu biçimde 50km/saat hızla gidebilirler. Dev kangurular zıpladıklarında 3 metre uzağa gidebilirler. Yavaş olduklarında ise dört ayakları ile beraber kuyruklarını da kullanabilir.

Ağaç kanguruları ise zıplamazlar fakat fazla iyi tırmanabilirler. Kısa kuyruklu Quokka’lar ile Filander her zaman dört ayaklarını kullanır.

Avustralya’da bulunan doğal alanlarda çift toynaklıların yerini kangurugiller doldurmaktadır. Kangurugiller ara sıra geviş getirebilirler. İyi gelişen sindirim sistemleri verimsiz yerlerde de hayat tutunabilmelerini sağlamaktadır.

Dişi kangurularınerisinde dört memesi bulunan oldukça iyi gelişmiş durumda olan tek keseleri bulunmaktadırdır. Dişi yalnızca bir tane yavru doğurur. Bu durumun nadiren 2 olduğu da görülür. Hamilelik dönemleri 20 ile 40 gün arasında değişir. Yavrular gelişmemiş biçimde doğarlar. Yavru doğduğunda 2 cm büyüğünde ve 1 gr ağırlığındadır. Yavru kesenin içine tırmanarak annelerinin memesini 2 – 3 aylık bir zaman diliminde bırakmazlar. 6 ayın ardından ilk defa keseden çıkarlar. 8 aylık olduklarında keseye sığamazlar. Süt içebilmeleri için kafalarını keseye sokmaları gerekir 1 yaşına dek sütle beslenmeleri gerekir.

Yorum Yaz