Memeli

Kaplanların Soyu Tükenmiş Alttürleri

5/5 - (4 votes)

Kaplanlar, fosil kayıtlarında yaygın değildirler. Değişik kaplan fosillerine çoğunlukla Asya’da Pleistosin tabakalarda rastlanılmıştır. Buna rağmen, Alaska’da 100.000 yıllık kaplan fosilleri de bulunmuştur. Buz çağında oluşan kara köprülerinden dolayı bu kaplanların, Sibirya kaplanlarının Amerikalı nüfusu olmaları muhtemel. Ayrıca bazı araştırmacılar da, 10.000 yıl öncesine değin kuzey Amerika’ya hakim olan soyu tükenmiş büyük kedilerden, Amerika aslanı kemikleri ile kaplan kemikleri arasında inanılmaz benzerlikler bulmuşlar. Bazıları, bu araştırmaların sonucunda Amerika kaplanın aslında bir Yeni Dünya kaplanı olduğu sonucuna varıldı.

Japonya’da dahi kaplan fosilleri ortaya çıkarıldı. Bu japonya kaplanları, halen adalarda yaşayan kaplanlar gibidirler yani ufak tefektirler. Bunun, vücudun yaşanan çevreye adapte edilmesi veya kaplanlar gibi büyük avcılarda avın küçüklüğü ile ilişkili bir olay olduğu sanılmaktadır.

Bali kaplanı -Panthera tigris balica- Bali adasına özgüdürler. Bu kaplanlar, soyları tükenene kadar avlanıldılar. Erişkin bir dişi olan, son Bali kaplanı Batı Bali’deki Sumbar Kima’da 27 Eylül 1937’de vurularak öldürülmüştür. Hiçbir zaman esaret altında bir Bali kaplanı olmadı. Bu kaplanlar, Bali kültürü ve Hindu dini için önemli bir rol oynarlar.

Cava kaplanları -Panthera tigris sondaica- Endonezya’nın Cava adası ile sınırlıydılar. Bu hayvanların soylarının tükenmesi avlanma ve habitatlarının yok edilmesi sebebi ile 1980 yılında gerçekleşti. Buna rağmen, bu türün doğada sadece 25 tane kaldığı 1950’lerden beri soyunun tükendiği düşünülüyor. En son kaplan 1979 yılında görülmüştür. Ayrıca bu kaplan en sık çizgilere sahip olan kaplandı.

Hazar kaplanı -Panthera tigris virgata- veya İran kaplanı veya Pers kaplanının en son görüntülenmesi 1968 yılında olmak üzere 1960’ların sonunda soyunun tükenildiği düşünülmektedir. Buna rağmen, böyle bir kaplanın en son olarak 1970 yılının şubatında Şehit Şen adında bir adam tarafından vurularak öldürüldüğü zannedilmektedir. Tarihsel alanı olarak Irak, eski SSCB, Pakistan, İran ve Türkiye’de yaşamış. Bu kaplanın, sarı ve siyah çizgili olduğu belirtiliyor. Ayrıca Hazar kaplanı, Bengal kaplanı ile beraber, Romalılar’ın arenalarda gladyatörlere dövüştürmek için de kullandıkları iki kaplan türünden birisidir.

Trinil kaplanı -Panthera tigris trinilensis- 1.2 milyon yıllık kaplan fosilidir. Endonezya’nın, Java adasını Trinil bölgesinde tespit edilmiştir.

Yorum Yaz