Sakalar, Bülbüller, İspinozlar

Hint Bülbülü Bakımı

Hint Bülbülü
4.1/5 - (73 votes)

Hint Bülbülleri, yaşam alanı olarak kapalı hasır yuvaları sever. Gizlilik ve mahremiyeti seven bu kuş türünde, üreme konusunda da verimli sonuçlar elde edilir.

Hint Bülbülü

Hint Bülbüllerinde Çiftleşme Dönemi

Dişi Hint Bülbülü, yaşam alanına alıştığı an, vakit kaybetmeden çiftleşerek üreme dönemine girer. Çiftleşme, erkeğin ense tüylerini kabartmasıyla dişiyi etkilemesiyle başlar. Dişi kabul ederse çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşmenin ardından dişi 5-6 gün sonra yumurtlar. Bu süre ortalama bir rakam olmakla beraber, dişi’nin özelliklerine göre değişebilmektedir. Yumurtlama zamanının geldiği, dişi’nin hareketsizleşmesinden ve kabarmasından anlaşılabilir. Bu göstergeler genellikle genç dişilerde görülür. Daha yetişkinlerde ise tam olarak bir belirti bulunmaz. Yumurtlama öncesinde kafes içerisinde mürekkep balığı kemiği bulunmalıdır. Bu kemik her zaman bulunmalıdır ancak çiftleşme sonrasında daha bir önem arz eder. Hint Bülbülleri mürekkep balığı kemiği sayesinde kalsiyum ihtiyaçlarını karşılar. Dişi Bülbül’ün yumurtlama öncesinde kalsiyuma ihtiyacı fazlalaşacağı için bu kemiğe olan ihtiyaç artacaktır.

Hint Bülbülü yumurtaları genelde, genç kuşlarda 2-3, yetişkinlerde ise 6-8 adettir. Bülbül geliştikçe bu sayı artar. Bazı durumlarda yumurtaların içi boş olabilmektedir. Bu durumda dişi Bülbül, boşu boşuna yumurtanın üzerinde kuluçka yatacağı için zaman kaybı olabilir. Yumurtaların içinin boş ya da dolu olduğu, ışığa tutularak anlaşılabilir. Işığa tutulduğu zaman, yumurtadan ışık geçiyorsa, içi boştur.

Hint Bülbülü Bakımı

Yavru Hint Bülbülü Bakımı

Yavru Hint Bülbülleri, yumurtadan ortalama olarak 2 hafta sonra çıkar. Hint Bülbülleri, yavrularına oldukça bağlıdır. Erkek Bülbül, kimi zaman dişi’ye yavruların beslenmesinde yardımcı olur. Yavrular doğduktan sonra, kafese fazla yaklaşarak kuşları rahatsız etmemek gerekir. Bunun nedeni aşırı ilgi ve rahatsızlık sonucunda dişi Bülbül’ün yuvayı terk edebilme ihtimalidir.

Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, temel besin kaynağı olarak yemler kullanılmalıdır. Yavru Hint Bülbülleri’nin, 7 günün ardından gözleri açılır. 15 günün ardından tüylenmeye başlarlar. Üçüncü haftadan itibaren ise, yavrular yuvadan çıkmaya çalışır. Yuvadan çıkmaları durumunda fazla rahatsızlık vermeden yavrular yuvaya geri alınmalıdır. 1 ayın ardından yavrular artık yavaş yavaş kendi kendilerine yeter hale gelerek yem yiyebilirler.

Yaklaşık olarak 35 gün sonra yetişkin Hint Bülbüllerinden (anne ve baba Bülbül) ayrı bir alana alınmaları, kavga ederek zarar görmelerini engelleyecektir.

Yorum Yaz

15 Yorum