Sürüngenler

Ball Python (Top Piton)

Top Piton
2.8/5 - (6 votes)

Ball Python, Türkçe adıyla Top Piton ya da Kraliyet Pitonu olarak adlandırılan bu yılan türü, 100-150 cm.’lik bir uzunluğa ve 750-1500 gr. arası ağırlığa sahiptir.

Ömrü ortalama 20 yıl süren Top Piton, 1 yaşından itibaren yetişkin sayılır. Dişiler üreme dönemine 2 yaşından itibaren girer.

Köken

Ball Python (Top Piton), Afrika kökenlidir. Sudan, Senegal ve Nil nehri’nin batısı en çok rastlanılan yerlerdir.

Afrika’nın genellikle ormanlık alanlarında ve çayırlıklarında görülür.

İsim Kökeni

Top Piton, adını kavga anında ve kendini tehlikede hissettiğinde kıvrılarak top şeklini almasından dolayı almıştır.

Bir başka ismi olan Kraliyet Pitonu adını ise, Kraliçe Kleopatra’nın bu yılanı bileğine bilezik gibi takması söylentisinden dolayı almıştır.

Temel Özellikler

Top Piton, boyut itibariyle en küçük Piton türlerinden biridir. Zehirsizdir. Avlarını boğarak etkisiz hale getirir. Uyumlu ve sakin yapısı nedeniyle dünya üzerinde evlerde teraryumlarda en çok beslenen yılan türünden biridir.

Top Piton’un farklı renk ve desene sahip pek çok alt türü bulunur. Benekli, çizgili, kahverengi, kırmızı, sarımsı, turuncu-sarı ve ten rengine sahip türleri vardır. Bu yılanların derisinde bulunan pulları pürüzsüzdür. Kafalarının boyu vücuduna göre ufaktır.

Beslenme

Top Piton, gündüzlerini çoğu zaman dinlenerek geçirir. Geceleri aktif hale gelerek av aramaya çıkar. Zehirsiz olduğu için avlarına hızla saldırarak keskin dişlerini avına geçirir. Aynı hızla avını sararak boğar. Avının öldüğünden emin olduktan sonra, avını tek parça halinde yutar.

Beslenmelerinin temelini fare gibi kemirgenler oluşturur.

Top Piton

Çiftleşme, Üreme ve Cinsiyet Ayrımı

Ball Python birkaç yılda bir olmak üzere üreme dönemine girerek çiftleşir. Hava sıcaklığının 20 derece civarına düştüğü aylarda (Aralık-Ocak) çiftleşerek 4-9 arası yumurta bırakırlar. Dişiler yumurtaları bıraktıktan sonra yumurtaları bir süre izole eder. 80 günlük kuluçka devresi süresince dişiler hiçbir şekilde beslenmez. Dişi bu sürenin öncesinde yeterli oranda avlanarak güçlendiyse, olumsuz etkilenmez. Genç ve zayıf dişi yılanlar bazen sağlıklarını kaybederek hastalanabilirler.

Yavru Top Pitonlar yumurtadan çıktıktan sonra kendi başlarının çaresine bakmak zorundadır.

Cinsiyet ayrımı, dış görünümlerine göre yapılabilmektedir. Çok net ayrımlar olmamakla beraber, dişiler her zaman erkeklerden daha büyük boyludur. Erkek pitonların mahmuzları da dişilere göre dışa doğru daha fazla çıkıktır.

Yorum Yaz