Sürüngenler

Dikenli Keler

Dikenli Keler
Dikenli Keler
4 (80%) 1 Oy

Dikenli Keler (Laudakia Stellio); doğada Yunanistan, Türkiye, Kuzeydoğu Afrika ve Ortadoğu’da yaşayan bir sürüngen türüdür. Genellikle kayalık ve taşlık bölgelerde görülür.

Boyu ortalama 30 cm.’dir. Derisinin üstünde pullar bulunur. Bu pullar pürüzlü ve sert bir yapıdadır. Rengi kahverengi, sarı ve siyah olabilmektedir. Kuyruk bölümü dikenlidir. Boğazı grimsi ve sırt pulları mavimsidir.

Dikenli Kelerler genel olarak böceklerle ve yavru farelerle beslenir. Doğa’da bazen otlarla da beslendiği bilinmektedir. Bu sürüngenler oldukça iyi tırmanıcıdırlar. Kendisini tehlikede hissettiğinde ağaç dallarına çıkarak güvenliğini sağlar.

Yaşadığı bölgeler 35-40 derece arasında değişir. Yaz ayları dışında ve yazın gölgede bu ısı 25-30 dereceye kadar iner.

Dikenli Keler, bahar aylarında çiftleşme dönemine girer. Mart-Mayıs ayları arasında çiftleşirler ve dişi keler, 15’e kadar yumurtayı oyuklara bırakır. 90 gün içinde yumurtalar kırılarak yavrular çıkmaya başlar. 1. yaşını dolduran yavrular ergenlik dönemine girer ve 2-3 yaşından itibaren üreme olgunluğuna ulaşır. Ömürleri ortalama 15 yıldır.

Dikenli Keler’e benzer pek çok sürüngen türü teraryumlarda beslenmeye uyum sağlasa da, bu canlılar teraryum’da uygun koşulların sağlanmasına rağmen yaşayamamaktadır. Esaret altında yem kabul etmemesi nedeniyle, kısa sürede ölürler.

Yorum Yaz