Sürüngenler

Kırmızı Kuyruklu Boa

Red Tail Boa
5/5 - (2 votes)

Temel Bilgiler

Boyu 4 ila 5 metre arasında değişen bu devasa Boa türü, nesli tükenme tehlikesi altındadır. Kırmızı Kuyruklu Boa, ortalama 50 kilodur ve ömrü 25-30 yıl sürer. Zehirsiz bir yılan türüdür. Avlarını boğarak öldürür.

Kırmızı Kuyruklu Boalar genellikle fareler, kertenkeleler ve kuşlarla beslenir. Zamanının çoğunu su kenarlarında ve nemli bölgelerde geçirir. Aynı zamanda iyi bir tırmanıcı olan bu yılanlar, ağaçların üzerinde de görülür.

Dişilerin boyu erkeklerden daha büyüktür. Dişilerin boyu 4 metreyi bulurken, erkekler 2.5-3 metre civarında olur. Dünya üzerinde rastlanan en büyük Kırmızı Kuyruklu Boa 5.5 metredir ve Nikaragua’da görülmüştür.

Kırmızı Kuyruklu Boa (Red Tail Boa), geceleri aktif olan canlılardır. Gündüzleri zamanlarının çoğunu kuytu köşelerde dinlenerek geçirir. Gece karanlığıyla beraber arayışa çıkarak her türlü kemirgen türünü, kertenkele’yi, yakalayabildiği kuş türlerini, maymun ve domuz gibi memelileri avlayabilir.

Kökeni

Kırmızı Kuyruklu Boa’nın ana vatanı Amerika kıtasıdır. Çoğunlukla Nikaragua, Panama, Honduras, Kosta Rika, Belize gibi Orta Amerika ülkelerinde ve Surinam, Kolombiya, Ekvador, Venezuela gibi Güney Amerika ülkelerinde görülür.

Kırmızı Kuyruklu Boa Yayılımı

İsmini kuyruk kısmının, vücuduna göre daha kırmızı tonlarında olmasından dolayı almıştır.

Çiftleşme, Üreme ve Yavrular

Çiftleşme, dişi ve erkek yılanlar hazır olduktan sonra haftalarca sürebilen bir çiftleşme döneminin ardından gerçekleşir. 4 ayı aşkın bir süre sonra yavrular, anne karnından canlı olarak doğar. Ancak bu doğum aslında dişi yılan’ın karnındaki yumurtaların gelişip büyümesinin ardından çatlamasıyla gerçekleşir. Doğumdan sonra 50-60 tane yavru doğar. Yavruların ortalama boyutu 40 cm.’dir. Birkaç haftadan itibaren yavrular küçük kemirgenlerle beslenmeye başlar. Bu yavruların önemli bir kısmı büyüyemeden hayatını kaybetmektedir.

Yorum Yaz