Akvaryum & Balık

Akvaryum Yapımı Akvaryum Nasıl Yapılır?

3/5 - (2 votes)

Balıklarınız için yaşam alanını oluşturan akvaryumlar, gerek kullanılan malzemeleri ve gerekse kurulumuyla imalatında özen gösterilmesi gereken bir konudur. Akvaryumlar balıklarınızın yaşam alanı içinde onların doğal olarak izlenebilmesine de olanak sağlayan çok farklı bir ortamdır. Akvaryumların camdan yapılmalarının tek sebebi de budur. Canlılığı ve yaşamı doğrudan seyredebilmek. Bu yazımızda akvaryum yapımı, akvaryum nasıl yapılır konusunu sizlerle paylaşmak istedik.

Akvaryumlar profesyonel olarak bu işe gönül verenlerin yanında büyük bir topluluğun takip ettiği güzel bir hobidir. Balıklarınızı beslemenin yanında, hazır bir akvaryum satın almak yerine kendi akvaryumunuzu kendiniz yapmak istiyorsanız, yazımızı dikkatle okumalısınız.

Akvaryum Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Akvaryum yapımı için gerekli olan malzemelerle işe başlıyoruz. Akvaryumların olmazsa olmazı camlar bu iş için kullanmamız gereken en önemli malzemeyi oluşturuyor. Camların istenilen uzunlukta kesilmesi için cam kesici bir elmas, kesilen camların kenarlarının tehlike oluşturmaması için köreltme işlemi için biley taşı, camları birleştirip bir arada tutmak için silikon ve silikon tabancasına ihtiyacımız olacak.

Akvaryumunuzun Boyutlarını Belirlemelisiniz

Akvaryumda besleyeceğiniz balıkların özelliklerini, akvaryumu kurmayı düşündüğünüz mekanın da büyüklüğünü göz önünde tutarak istediğiniz akvaryum ebatını belirleyerek işe başlamalısınız. Uygun büyüklüğü hesapladıktan sonra, ihtiyacınız olan bir taban camı ve dört yan camın hazırlanması gerekiyor.

Akvaryum Camını Uygun Kalınlıkta Seçmek Önemli

Ortalama bir akvaryum için seçmeniz gereken cam kalınlığı 6 mm’den ince olmamalıdır. Çünkü içerisinde taşıdığı suyun basıncını karşılayabilecek, temizliği sırasında çabuk kırılmasını önleyecek kalınlık 6 mm’den başlar.

Camları Uygun Büyüklükte Ve Doğru Olarak Kesmelisiniz

Belirlediğiniz boyutlara uygun olarak camları elmasla kesebilirsiniz. Ancak bu işlemi daha önce hiç yapmadıysanız, camları temin ettiğiniz yerde camların kesilmesinde işin uzmanından destek almak akıllıca bir çözüm olacaktır. Kesilen camların kenarlarının çok keskin olduğunu da dikkate aldığımızda olası bir kazaya meydan vermemek için mutlaka camların kenarları biley taşıyla köreltilmelidir.

Camları Birleştirmek İçin Silikon Kullanılmalı

Gelişen teknoloji ile artık çoğu akvaryum için çerçeve kullanmak gerekmiyor. Antibakteriyel ve solvent içermeyen silikonlar hem daha uzun ömürlü olur hem de balıklarınız için tehlike oluşturmaz. Bu nedenle kaliteli bir silikon seçmek önemli.

Kesilen Camları Birbirine Silikonla Birleştirin

Silikonu tabancasına yerleştirerek yaklaşık olarak 45 derecelik açıda taban camının bir kenarından başlayarak, düz bir çizgi halinde camın en kenarına uygun miktarda silikon sürülmeli ve bu işlemin ardından ilk yan cam, tabanın üzerine oturtulmalı ve sabitlenmelidir.

İşlemler diğer üç yan cam içinde hem taban hem de diğer camlarla birleşen kenarlara silikon sürülerek tekrarlanmalı ve akvaryum camlarının birbirlerine sabitlenmeleri için kenarların birbirine bantlanması gerekmektedir. Böylece bir gün süreyle kurutulmaya bırakılan akvaryumunuz neredeyse hazır hale gelecektir.

Bundan sonra yapılması gereken işlemler ise, akvaryumunuzun gerçek bir yaşama alanına dönüşmesi için kullanacağınız akvaryum malzemelerinin yerleştirilmesi olacaktır. Zemin kumundan hava motoruna, bitkilerden filtrelere kadar ihtiyacını hissettiğiniz tüm ekipmanların hazırlanmasından sonra akvaryumunuza suyunuzu ekleyebilirsiniz. Suyun sıcaklığı ve normal yaşama uygun hale geldiğinden emin olduktan sonra akvaryumunuza balıklarınızı bırakabilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yaz