Akvaryum & Balık

Lepistes Balığı

3/5 - (2 votes)

Akvaryumla küçük yaşlarda tanıştıysanız, büyük ihtimalle evinize kurulan akvaryumun içinde dolaşan balıkları heyecanla izleyip hareketlerini parmağınızla akvaryumun camına dokunarak takip etmişsizindir. Bu yazımızda akvaryumla çocuk yaşlarda tanışanların hemen adını hatırlayacakları Lepistes Balığı konu edindik.

Ülkemizin en popüler akvaryum balıklarından biri olan Lepistesler, boyutları, renkleri ve her ortamda kolaylıkla üretilebildikleri için akvaryumla tanışanların beslediği ilk balık çeşididir.

Boyları en fazla 5 santimetreye ulaşabilen Lepistes Balıkları, renkli ve büyük kuyruklu erkekleri, erkeklere oranla daha sade renklere sahip, genellikle şeffaf küçük kuyruklu dişileriyle hemen tüm akvaryum satan petshopların da vitrinlerini süslerler.

Lepistes Balığı Nasıl Beslenir?

Lepistes balığı hepçil canlılar olmakla birlikte, su üzerine serpiştirilen hazır yemler onlar için oldukça uygun bir besindir. Lepistes Balıkları için hazırlanmış kompleks gıda takviyesi olan hazır lepistes yemleri balıkların ihtiyacı olan tüm maddeleri ihtiva eder. Ancak bu yemleri alırken dikkat edilmesi gereken konu, protein düzeyinin yüksek olmasıdır. Elbette tüm besinlerde olduğu gibi, yemlerin de son kullanım tarihlerine dikkat etmek gerekiyor. Etçil beslenmeye de uygun olan lepistes balıkları için su pireleri protein bakımından zengin oldukları için iyi bir tercih olabilir.

Bitkileri Unutmamak Gerekiyor

Doğal ortamlarında su bitkilerinin hemen her türünü kopararak yiyebilen lepistes balıkları için uygun bir ortam oluşturulmasında akvaryum bitkilerin kullanılmalıdır. Bunun için seratofillum, java eğrelti otu ve ceratopteris gibi bitkiler onların sevecekleri türlerdir. Akvaryum balıklarının büyük bölümünde ortaya çıkabilen sindirim sorunlarını lepistesler için de geçerli olduğundan, ayda birkaç kez haşlanmış bezelye parçalarının menüye eklenmesi bu sorunların önüne geçmek için iyi bir seçim olacaktır.

Lepistes Balığı Nasıl Üretilir?

Canlı doğuranlar türünden olan Lepistes balığı, 3 ile 3,5 ay gibi kısa bir sürede erişinliğe ulaşırlar. Su sıcaklığının 25 ile 28 derece aralığında tutulması için akvaryumda ısıtıcı bulundurulması özellikle üretimlerinin çok daha sağlıklı olarak gereçekleştirilmesinde önemlidir. Erkek lepistes balıkları çiftleşme konusunda sınır tanımazlar.

Bu nedenle erkek balık sayısının 3, 4 katı kadar fazla dişi bulundurulması gerekir. Çiftleşme sırasında dişi lepistes balığın karnında döllenen yumurtalar, ortalama bir ayın sonunda Lepistes balığı yavruları yumurtadan çıkar ve dişi balık doğum olarak adlandırdığımıs olayı gerçekleştirir.

Doğumdan hemen sonra akvaryumdaki bitkilerin oluşturduğu hemen her yer onlar için iyi bir saklanma yeridir. Akvaryumda bitkiniz yoksa, diğer balıklar minik yavruları çok çabuk yiyeceklerdir. Bu durumun önüne geçebilmek için yavrulamadan önce dişi balıkların başka bir akvaryuma alınması gerekir.

Yorum Yaz