Amfibyum - Amfibi

Kaplan Semender

Kaplan Semender
Rate this post

Kaplan Semender

Kaplan Semender, Ateş Karınlı Japon Semenderi ile beraber son yılların popüler evcil Semender türü ve ev hayvanlarından biridir. Ömrünün 20 yılı aştığı görülmüştür.

Kaplan Semenderi, görünüm olarak siyah rengin üzerinde sarı lekelere sahiptir. Bununla beraber değişik renk ve şekilde olanları da bulunur. Axolotl, Kaplan Semenderler ile yakından akrabadır.

Genel olarak tüm Amfibyumlara ve Kaplan Semender’e elle dokunmak tavsiye edilmez. Bunun nedeni insana vereceği zarardan dolayı değil, canlının derisinin zarar görebileceğinden dolayıdır. Özellikle kuru elle dokunulduğunda derilerinde bulunan sıvılarda azalma görülerek zarar görmelerine neden olur. Ele almak zorunda kalındığında ise elin temiz ve ıslak olmasına dikkat edilmelidir.

Sahibine ve yaşam alanına alıştıktan sonra çoğu evcil su Kaplumbağası gibi, yem verirken hareketlenerek ve hızla yaklaşarak yem bekler. Yem verme zamanları en sevimli ve cana yakın oldukları anlardır.

Beslenme

Kaplan Semender, doğada her türlü böcek, küçük balık ve omurgasızla beslenir. Teraryum ortamında ise artemia, küçük balıklar, böcekler (sinek, solucan, un kurdu, cırcır böceği) ve kaliteli balık yemleriyle beslenebilir. Yemlemede çeşitlilik önemlidir. Tek tip değil, birkaç çeşit yemle beslenmelidir.

Tiger Salamander

Teraryum

Kaplan Semenderleri için ne kadar büyük boyutta teraryum seçilirse o kadar iyi olur. Boyutlarına uygun olarak ortalama 60x40x40’lık bir teraryum seçilebilir. Teraryum’un bir kısmı kuru alan diğer kısmı girip ıslanmalarını sağlamak için sulu bölge olmalıdır.

Kuru alanda taban malzemesi olarak nemli toprak, torf benzeri malzemeler kullanılabilir. Her türlü bitki, kaya, mağara ve kovuk teraryum’da dekorasyon olarak kullanılabilir. Kaplan Semenderi bu gibi malzemelerden çok hoşlanır.

Semenderler yedikleri besinlerin miktarı ve türüyle doğru orantılı bir şekilde dışkı yapar. Dışkılar, bakteri üremeden kısa sürelerle temizlenmeli ve buna özen gösterilmelidir.

Isı ve Işıklandırma

Ortam ısısı, 20 derece civarı olmalı ve çoğu Semenderde olduğu gibi 22 dereceyi aşmamalıdır. Kış aylarında pek sorun olmamakla beraber, yazın ısı derecesini 22 derecenin altında tutmak sorun olabilmektedir.

UV lamba ve benzeri ışıklandırmalara ihtiyaç duymazlar.

Doğada görülme yerleri:

Genel olarak ABD ve Kuzey Amerika’nın çoğu yerinde görülen Kaplan Semenderleri’nin soyu insan müdahalesi ve diğer faktörler nedeniyle tükenme tehlikesi altındadır.

Kaplan Semender Görülme Yerleri

Yorum Yaz