Amfibyum - Amfibi

Lekeli Semender (Fire Salamander)

Lekeli Semender
2.1/5 - (7 votes)

Lekeli Semender

Lekeli Semender, siyah derisinin üzerinde sarı lekeleri bulunan oldukça gösterişli bir Amfibyum türüdür. Boyu en fazla 10 cm.’ye kadar büyür. Teraryum ortamında da beslenen bu canlının bakımı aslında zor değildir.

Beslenme

Beslenmesinin temeli böceklerden oluşur. Un kurdu, solucan, sinek gibi küçük canlıları severek yer. Bunun yanında kaliteli paket yemler, küçük balıklar ve salyangozları da yerler. Yemlerini haftada bir defa olmak üzere kalsiyum ve vitamin damlasına batırarak vermek faydalı olacaktır. Lekeli Semender’in beslenmesine dikkat etmek ve aşırı yem vermekten kaçınmak gerekir. Belirli bir program çerçevesinde yemleme yapılmalıdır.

Teraryum Şartları

Lekeli Semender (Fire Salamander) teraryumu, ortalama 50×40 boyutlarında olabilir. Teraryum içerisinin ısısı 15-20 derece arası idealdir. Sıcaklığın 20 derecenin üstüne çıkmaması gerekir. Bu Semender türü bol bitkili teraryumları sever. Taban malzemesi olarak nemli toprak ya da Sphagnum (turba yosunu) kullanılabilir. İster toprak kullanılsın, isterse de Sphagnum kullanılsın taban malzemesinin her zaman nemli olması gerekir.

Örnek bir teraryum: https://www.hayvansitesi.com/semender-teraryumu

Teraryum’un belirli bölgelerinde saklanabilmeleri için kuytu ve mağara benzeri alanların bulunması önem taşır. Teraryum’da sığ bir su kabı da yer almalıdır. Su kabında dinlendirilmiş temiz sular kullanılmalıdır.

Fire Salamander

Genel Özellikler

Bakımı sanılanın aksine zor olmayan Fire Salamander, kendisini tehdit altında hissettiği zaman, derisinden insanlar için tahriş etkisi barındıran bir sıvı salgılar. Bu yolla doğada avcı hayvanlardan kurtulmaya çalışır. Teraryum içerisinde gerekli şartlar sağlandığı zaman iyi bir ev hayvanı olabilir.

Kış uykusuna sıcaklık oranı 10’un altına indiğinde yatan Lekeli Semender, kış uykusuna yattıktan sonra üreme için hazır hale gelir. Kış uykusuna yatırmak için ısı derecesinin yanında yemi de birkaç hafta kesmek gerekir. Kış uykuları 3-4 ay kadar sürer.

Yorum Yaz