Balık Özellikleri

Lipsoz Balığı Özellikleri? Nerelerde Yaşar? Nasıl Yakalanır?

Lipsoz balığı
Rate this post

İskorpit ile aynı familyadan olan Lipsoz balığı (Scorpaena scrofa), Akdeniz balıklarının sembollerinden birisidir. Kızıl Akdeniz balığı, olarak da bilinmektedir. Eti oldukça lezzetlidir ve sportif balıkçılık açısından da, oldukça büyük önemi vardır fakat suların kirlenmesiyle birlikte etindeki lezzetinin azaldığını görmekteyiz. Görünüşü oldukça ürkütücü olan Lipsoz balığı, zehirli dikenlere mevcuttur. Yüzgeçlerindeki zehirli dikenleri bir insana battığında ise, sıcaklıkla beraber zehri kaybolabilmektedir. Özellikle amatör balıkçılar tarafından, bu bilgi uygulanmaktadır. Halk arasında “ Ada beyi “ olarak tanınmaktadır. Ekonomik değeri ise, oldukça yüksek potansiyellere tekabül etmektedir. Lipsoz balığının derisi ise iskorpit balığında da olduğu gibi, oldukça kalındır. Ortalama 60 santimetre civarında, boyları vardır. Ağırlık olarak da oldukça ağır olan Lipsoz balığı, ortalama 4 ile 5 kilograma kadar ağırlıkları olabilmektedir.

Yaşam Alanları

Ülkemizde Marmara ve Ege denizi açıklarında, bolca bulunmaktadır. Çanakkale boğazında da, sıklıkla rastlanmaktadır. En büyük boyu 6 metreyi bulan Lipsoz balığı, oldukça haşin sularda dahi yaşantılarını sürdürebilen bir yeteneğe sahiptir. Ortalama 1000 metreye varan, derinlikler de yaşantılarını sürdürebilmektedirler.

Üreme ve Çiftleşme

İlkbahar ve yaz sezonları geldiğinde, üreme ve çiftleşme dönemleri başlamaktadırlar. Üreme dönemlerinde ise, yaklaşık 3 bin yumurta dökmektedirler.

Lipsoz Nasıl Yakalanır?

Sırtındaki dikenlerin oldukça zehirli olmasından dolayı, yakalanması amatör balıkçılar tarafından oldukça zor ve meşakkatlidir. Sırtındaki zehirlere dikkat edildiğinde, denizlerin açıklarında yakalanabilmektedirler. Fıstıklı Lipsoz çorbası ise, oldukça tavsiye edilen yeme türü arasında yer almaktadır.

Yorum Yaz