Balık Özellikleri

Orfoz Balığının Özellikleri (Epinephelus guaza)

4.7/5 - (61 votes)

                     ORFOZ (Epinephelus guaza)

Orfoz balığının vücut yapısı, yandan basık olup, inceldikçe ovalleşen bir vücuda sahiptir. Hani türüne aittir. Ayrıca serrandiae familyasından gelen türdür. İlk doğduklarına 50 – 70 santimetre arasında olurken, yıllar geçtikçe 2 metre boya kadar erişebilmektedir. Sıcak denizlerin balığıdır. Türkiye’nin meridyen faktöründen dolayı, Akdeniz ve Ege’de rastlamak mümkündür. Derisi iç içe pullar olduğu için kalındır. Orfoz balığı, altın sarısı renk tonları ile büyüleyici bir izlenim vermektedir. 50 kilo ağırlığa kadar ulaşabilse de 15 – 30 kilo ağırlığa kadar varabilir. Bireysel takılıp, deniz diplerinde yaşamlarını devam ettirirler.  Etçil olsa dahi, bir o kadar otçul balık türüdür. Suyun dibindeki yumuşakça, midye ve istiridye gibi canlılar ile beslenir. Orfoz, hermarfordit eşeysel ürer. Yani hem erkek hem de dişi diyebiliriz.

Yaşam Alanları:

Sıcak ve ılıman iklimlere uyum sağlarlar. Ülkemizde bu iklim tipi, Akdeniz ve Ege’de görülür. Kıyı ve sahil kesimlerin diplerinde, çakılların arasında yaşamını temdit ettirirler. 8 metreden 200 metreye kadar varan derinliklerde bulunur.  Ağzı vücuda oranla epeyce büyüktür.

Üreme Ve Çiftleşme:

Balık, iki cinsli olduğu için, her iki karakter özelliklerini taşır. Orfoz balığı ilk yıllarda dişi cinsiyet ile doğar. Hayatının belli yıllarını dişi cinsiyet olarak geçirir. Daha sonra erkek cinsiyet ile hayatına devam eder.  50 – 60 yıla kadar hayata kalır.

Orfoz Balığı Avı – Nasıl Yakalanır?

Orfoz balığı olta ve ağlarla tutulabilir. Zokalı ve çiftgöz iskandili takımlar gibi yöntemleri mevcuttur.

Yorum Yaz