Balık Özellikleri

Trakonya Balığı (Trachinus draco)

Rate this post

TRAKONYA (Trachinus draco)

Trakonya balığı denizlerde yaşayan en zehirli balıklardan biri, olarak tanınmaktadır. Yaklaşık ortalama 17 – 18 santimetre, minimum 10 – 11 santimetre ve maksimum 35 – 40 santimetre boyu mevcuttur. Trakonya balığı standart yaşamlarında, oldukça hareketsiz bir balıktır. Sadece avlanacağı zaman, hareket etme yetilerini en maksimum şekilde kullanmaktadırlar. Trakonya balıkları avlanacağı balıkları, denizin dip kısımlarında yakalamaktadırlar ve avlanırken büyük bir sürate sahip olabiliyorlar. Ekonomik değeri, etinin lezzetli olmasına rağmen yoktur ve sektördeki diğer balıklara nazaran satış oranları pek revaçta değildir. Ekonomik değerinin düşük olması ise, oldukça zehirli olması nedeniyle diye düşünülüyor. Halk arasında “ Çarpan Balığı “ olarak geçen Trakonyanın vücut rengi ise, sarı ve siyah tonlarındaki renklere sahiptir. Trakonya o denli zehirli bir balıktır ki, bir insanı sakat bırakabilecek kapasitede zehre sahiptirler. Zehirlenen kişiye zehirlenmeye bağlı olarak, kalp masajı da gerekebiliyor.

Yaşam Alanları

Ülkemizde sadece Karadeniz bölgesi hariç, diğer tüm bölgelerde yaşantısını sürdürmektedir. Genelde hareketsiz olan Trakonya balığı, avlanacağı zaman gayet kıvrak ve süratli hareket etmektedir.

Üreme ve Çiftleşme

Ekim ayının ortasına kadar üremektedirler. Haziran başından başlayan üreme süreci, yarım metre sığlık tabanlarda devam etmektedir.

Trakonya Nasıl Yakalanır?

   Zehirli iğnelere sahip olan Trakonya balığını yakalamak, hiçte kolay bir süreç değildir. Çünkü Trakonya balığı öldüğünde dahi, zehirli iğneleri sayesinde insanları çok rahat bir şekilde zehirleme yetisine sahiptirler.

Yorum Yaz