Böcekler

Böceklerin Uyku Davranışları

2/5 - (1 vote)

Böceklerin milyonlarca türü bulunmaktadır ve Dünya’daki hayvanların %90’ını oluştururlar. Bu türlerin hepsi birbirinden farklı yeteneklere ve davranışlara sahiptirler. Böceklerin en merak edilen davranışı ise uyku ya da düşük aktivite durumudur.

Böceklerin uyuyup uyumadığı uzun bir süre bilim insanları tarafından tespit edilememişti. 2000 yılında California Sinir bilim Enstitüsü ve Pennsylvania Üniversitesi’nden birbirinden ayrı iki grup bilim insanı, meyve sinekleri üzerinde yaptıkları deneylerde, böceklerin dinlenme davranışlarını gözlemlediler. Yapılan çalışmalar, böceklerin belirli periyotlarla dinlendiklerini, bu dinlenmeyi ise reflekslerini ve hareketlerini yavaşlatarak yaptıklarını belirledi. Tabi burada böceklerin de 24 saatlik devirleri olduğunu belirtmek gerekir. Bazı böcekler gece aktiftir. Bazıları ise gündüz aktiftir. Genelde yaprak yiyen kurtlar gece aktiflerken, polenlerle beslenenler gündüz aktiftirler. Böcekler, aktif olmadıkları zaman yani dinlenirlerken hiç hareket etmezler, kaslarını gevşetirler ve yer çekimi yönünde sarkarlar. Bu duruma uyku diyorsak, evet böcekler uyumaktadırlar.

Böceklerin uyku davranışlarıyla memelilerin uyku davranışları büyük benzerlikler taşımaktadırlar. Mesela; böceklerde uyku davranışıyla birlikte, uyku problemleri de görülmektedir. Potansiyel besin kaynaklarını ve göç yollarını birbirlerine haber vermek amacıyla “sallanma dansı” yapan arıların uykusuz kaldıklarında bu dansı yapmada büyük sorunlar yaşadığı görüldü. Yani uyumaları gereken zamanda uyutulmayan sineklerde daha sonra performans düşüklüğü görüldü. Ayrıca kafein sadece biz insanları değil böcekleri de etkilemektedir. Ki uyku davranışımızın böceklerle ortak yönü bununla da bitmiyor. İnsanlarda olduğu gibi böceklerde de yaşa ve cinsel hayata bağlı olarak uyku düzenleri değişim göstermektedir.

Yorum Yaz