Eklem Bacaklılar

Böcek Türleri ve Eklem Bacaklı Türleri

5/5 - (1 vote)

Böcekler kendi aralarında pek çok türe ayrılmaktadır. Böcek türleri ve bazı eklem bacaklı türleri hakkında detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

HAMAM BÖCEKLERİ

Hamam böcekleri kendi aralarında da Amerikan Hamam Böceği, Alman Hamam Böceği, Kahverengi Bantlı Hamam Böceği ve Şark Hamam Böceği olarak türlere ayrılmaktadır.

Amerikan Hamam Böceği

Kırmızıya çalan kahverengi bir görünümü olan Amerikan hamam böcekleri oldukça büyütürler ve tamamen gelişmiş bir kanat yapısına sahiptirler. Erginlerin boyu yaklaşık olarak 35 mm. İle 50 mm. arasındadır. Dişilerin kanat boyları abdomenlerin sonunda yer alan halkaya dek uzanmaktadır. Al tarafından bir akrina ve yanında da uzunlamasına çukur bir çizgi bulunur. Yaklaşık olarak 3-12 haftalık bir yumurta süreci geçiren böceklerin ömrü 2 yıla kadar çıkabilmektedir. Genel olarak evlerin mutfaklarında, pastanelerinde, gıda ambar ve depolarında, bakkallarda ve kanalizasyonlarda yaşarlar.

Alman Hamam Böceği

Erginlerin boyu yaklaşık 10 mm. İle 15 mm. arasındadır. Dişilerin boyu erkeklerden daha kısadır. Açık sarıya çalan kahve renkli Alman Hamam böcekleri en hızlı üreyen tür olma özelliğine sahiptir. Erginlerin yaşamı soğuk ortamlarda 5 ile 8 ay arası sürebilmektedir. Diğer türlerinde olduğu gibi Alman Hamam böcekleri de insanların olduğu mutfaklar, pastaneler, hastaneler, gıda ile ilgili firmalar, yemekhaneler ve gıda depoları gibi yerlerde bulunurlar.

Kahverengi Bantlı Hamam Böcekleri

Genellikle pembe, açık sarı ve bazen de koyu kahve renge sahip olan kahverengi bantlı hamam böceklerinin erginlerinde boy 10 mm. İle 14 mm. Arasındadır. Dişilerde vücut arkaya doğru genişler ve kanatları kısadır. İnsanların yaşam sürdükleri alanlarda oldukça iyi bir şekilde barınabilen bu tür buzdolaplarının arkasında, çöp kutularını içlerinde, elektronik eşya ve mobilyaların iç kısımlarında yaşamaktadırlar.

Şark Hamam Böcekleri

Dişileri siyaha kaçan kahve renkte olan tür de erkekler koyu kırmızıya dönük bir renktedir. Erginlerde boy yaklaşık 13 mm ile 30 mm arasındadır. Gündüzleri karanlık ve sıcak yerlerde saklanan şark hamam böcekleri vücut yapıları yassı olduğu için duvarlardaki çatlak ve yarıkların arasında, tahta aralıklarında, pencere ve kapı kasalarının duvara birleştiği boşluklarda yerleşerek yuvaları yapmaktadır. Yaz aylarında ise lağım, çöplük ve kanalizasyon gibi yerlerde yaşarlar.

KARINCA TÜRLERİ

Firavun Karıncaları

Yaklaşık olarak 4 mm boyunda ve sarı renklidirler. Antenlerinin sonundaki üç parçadan oluşan bölüm ile diğer karınca türlerinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedirler. Nüfusu milyarların üzerinde olan bu tür oldukça hızlı bir şekilde ürer ve her şeyi yiyebilir. Genel olarak mobilyalar, duvar içleri, perde yuvaları, dolaplar, çatı kaplamaların altı ve sandıklarda yaşarlar.

Marangoz Karıncaları

Boyları yaklaşık olarak 2 cm kadar çıkabilen siyah ya da kahve renkli marangoz karıncaları tahtaları oyarak koloni oluştururlar. Genel olarak diğer böcek çeşitlerini yiyerek beslenirler ve bu tür uçabilmektedir. Ana koloniden koparak farklı bir yerleşim alanında koloni oluşturabildikleri için mücadele edilmesi oldukça zor bir karınca türüdür. Genel olarak evlerde, ağaç içlerindeki dallarda yaşam sürerler.

Ateş Karıncaları

İşçi karınca olarak bilinen bu türün boyları yaklaşık 1 cm civarındadır. Kırmızıya yakın bir kahve renge sahip karıncalar ısırganlık özelliği ile diğer türlerden ayrılmaktadır. Isırdıkları yerde beyaz lekeler oluşturan ateş karıncaları alerjisi olan kimseler için tehlikeye sebep olabilirler. Genel olarak toprak altlarında ve çimenlik yerlerde yaşarlar.

Arjantin Karıncası

Yaklaşık olarak 4 mm boya sahip Arjantin karıncaları
Boyları 3-4 mm civarındadır renkleri ise koyu kahverengi ve parlaktır. Kolonilerinde pek çok kraliçe bulunması nedeni ile kolaylıkla kolonilere bölünerek ayrılabilirler. Sayıları yüz binleri aşan karıncalar bina içlerine, taşların atlarlarına ve yarıklara yerleşerek yaşamlarını devam ettirirler.

 

Hırsız Karıncalar

Yaklaşık olarak 1,5 mm boyunda ve altın sarı renklidirler. Tipik özellikleri sebebi ile firavun karınca ile benzerlik gösterseler de antenlerinde 10 segment ve ucunda 2 segment bulunur. Hırsız olarak adlandırılmalarının nedeni komşu kolonilerinde bulunan karıncaların larva, yumurta ve yiyeceklerini çalmalarıdır. Rutubetin yüksek olduğu mutfak ve banyo gibi yerlerde ve ağaç kovuklarında sıklıkla karşılaşılmaktadır.

 

Çılgın Karıncalar

Siyah renkli bu türün boyu yaklaşık 44 mm civarındadırlar. Oldukça uzun antenlere sahip karıncaların çılgın ismini almasının sebebi bir yol çizgisi üzerinde gerçekleştirdikleri zikzak hareketlerdir. Sayıları binleri geçen işçi karıncalar ile beraber çok sayıda kraliçe karıncanın dâhil olduğu oldukça büyük koloniler oluşturabilmektedirler. Yığın, çukur, odun yığınları gibi yerlerde halı altlarında ve tuğla aralarında yaşamlarını sürdürmektedirler.


Kaldırım Karıncaları

3-4 mm. Boya sahip kaldırım karıncaları kahverengidir. Genellikle yaya kaldırımlarından etrafında ve yol kenarlarında toprağa yakın yerlerde yaşayan karıncalar yuvalarını kurmak için toprakları yukarıya doğru atarlar ve bu sebeple yerleşim yerleri gözle görülebilmektedir.

Kokulu Ev Karıncaları

3-4 mm boya sahip kokulu ev karıncalarının da renkleri kahverengidir. Sayıları binleri geçen işçi karınca ve birden fazla kraliçeden oluşan kolonilere sahip bur tür pek çok yerde sıklıkla karşılaşılan karınca türüdür.


ÖRÜMCEK TÜRLERİ

 

Karadul Örümceği

Boyu yaklaşık olarak 2 cm civarında olan karadul örümceğinin rengi parlak siyah ya da kahverengidir. İnsanların çekindiği bu örümcek türü ısırdığında uzun süre acıya sebep olabilir ancak öldürücü etkisi bulunmamaktadır. Karadul denmesinin sebebi çiftleşmenin ardından dişilerin erkek örümcekleri yemesidir.


Kahverengi İnziva Örümceği

Boyu 1,5 cm kadar olan kahverengi renkli bu örümcek türü ısırma eğilimi göstermemektedir. Ancak ısırmaları halinde ülser hastalığına sebebiyet verecek oldukça kötü görünümlü bir yaraya sebep olabilirler. Bu sebeple hızla pansuman yapılarak bir doktora başvurulması gerekmektedir. Gara, depo ve bodrum gibi alanlarda tüm köşelere ağ kurarak yaşamlarını sürdürebilirler.

 

Evcil Örümcek

Yaklaşık olarak 2,5 cm boyunda olan evcil örümcekler kahverengiye yakın bir renge sahiptirler. Huni tipli düz ağlar kuran evcil örümceklerin erkekleri sürekli olarak dolaşırlarken dişiler ise zamanlarını ağ üzerinde geçirirler. Isırmaları halinde herhangi bir tehlikeye sebep olmamaktadırlar.

 

Zıplayan Örümcek

1 cm civarında boya sahip zıplayan örümcekler gri ya da siyan renklidirler. Bazı türleri parlak renklidir ve üzerlerinde yoğun olarak tüy bulunur. Ev dışında en sık rastlanılan örümcek türüdür. Gündüzleri aktif olarak gezerler ve büyük yapılarının yanı sıra oldukça hızlı hareket etmeleri ve bir noktadan istedikleri noktaya zıplamaları ile tanınırlar. Ev içlerinde oldukça nadir olarak görülen tür genel olarak bitki yapraklarında yaşar.

 

Tarantula

Şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük örümcek türü olan tarantulaların boyu 7 cm civarındadır ve kahve renklidirler. Yoğun tüyle kaplı bu örümcek türü yuvasının dışına ancak gece çıkarlar. Yuvalarının yakınına gelen böcekler ile beslenen tarantulaların erkekleri yaz sonuna doğru çiftleşmek adına yuvalarından ayrıldıkları için bu süreçte tesadüf eseri bodrum, depo ve garaj gibi yerlerde görülebilmektedirler.

Isıran ya da İğnelerini Batıran Böcek Türleri;

İğne batıranların başında şüphesiz ki arılar gelmektedir. Bu grupta bal arıları, yaban arısı, Avrupa Eşek Arısı, Akrep, Akar, Pire, Kene, Çiyan, Kırkayak, Çekirge, Kulağa Kaçan, Gümüşçündür.

Belirli Dönemlerde Yayılan Böcek Türleri;

Farelerdir. Farelerde kendi aralarında Çatı Sıçanı, Norveç Sıçanı ve Ev Faresi olarak ayrılmaktadırlar.

Yorum Yaz